Connect with us
Advertisement

Eveniment

Țigări sau alcool doar cu actul de identitate. Clienții pot fi legitimați de vânzători. Amenzi

Publicat

Țigări sau alcool doar cu actul de identitate. Chelnerii și vânzătorii de tutun și alcool au obligația să solicite actele de identitate la vânzarea băuturilor alcoolice şi produselor din tutun, pentru a verifica dacă cei care cumpără au împlinit vârsta de 18 ani.

Cei care nu respectă această obligație riscă amenzi de la 10.000 la 30.000 lei, potrivit unei legi promulgate recent de președintele Klaus Iohannis. 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care instituie măsura de consultare a documentelor de identitate la cumpărarea produselor din tutun şi alcool, în vederea reducerii consumului acestora în rândul persoanelor care nu au împlinit 18 ani.

„În vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor și consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante și/sau produselor reglementate de dispozițiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor de tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cu modificările și completările ulterioare, membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale au obligația de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor”, prevede actul normativ promulgat.

În cazul neîndeplinirii acestei obligații, membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale pot fi sancționați cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei, mai prevede legea.

Țigări sau alcool doar cu actul de identitate

Lege pentru completarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice a fost adoptată de Camera Deputaților pe 26 iunie.

„Legea interzice vânzarea produselor din alcool şi tutun minorilor. Acest lucru se datorează faptului că expunerea la alcool şi tutun poate avea consecinţe negative semnificative asupra dezvoltării fizice şi mentale a tinerilor (consumul precoce poate duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi boli cardiovasculare, afecţiuni respiratorii şi chiar cancer) şi poate duce la comportamente periculoase (conducerea sub influenţa alcoolului, implicarea în acte de violenţă sau alte infracţiuni).

Conform unui raport referitor la consumul de tutun şi ţigarete electronice în rândul copiilor din România al organizaţiei Salvaţi copiii (2019):

  • 15% dintre fumătorii adulţi din România, adică 1 fumător din 6, au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38% înainte de a împlini 18 ani;
  • 14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează actual tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii (90.699) din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnici;
  • 8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) ţigarete electronice;
  • 3,1% dintre copiii şcolarizaţi (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) dispozitive electronice de încălzit tutun.

Este important să ne asigurăm că cei care cumpără alcool şi tutun sunt suficient de maturi şi responsabili pentru a face alegeri informate şi sănătoase în ceea ce priveşte eonsumul acestor produse. Verificarea vârstei cumpărătorilor este o măsură importantă pentru a preveni accesul acestora la aceste produse şi pentru a reduce consumul lor la o vârstă fragedă.

Astfel, putem ajuta la protejarea sănătăţii lor şi la prevenirea efectelor negative pe termen lung”, au explicat inițiatorii proiectului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement