Eveniment
Toate beneficiile mustului de struguri, asupra organismului. De ce este considerat ”elixirul tinereții”
Mustul de struguri este considerat elixirul tinereții.
Rezultat în urma zdrobirii celor mai bune fructe de toamnă ale Transilvaniei, mustul conţine nu numai compuşii benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe şi ciorchini.
Toţi îi conferă savoare şi proprietăţi tămăduitoare unice.
Nutriţioniştii atrag atenţia, cu precădere, asupra proprietăţilor sale antioxidante, datorită cărora mustul ameliorează circulaţia sangvină, scade riscurile de maladii cardiovasculare, de obezitate și de diabet de tip 2.
Vezi și un VIDEO REPORTAJ: Culesul strugurilor pe Valea Târnavelor, în inima Transilvaniei. Acolo unde vinul se face cu dragoste și hărnicie
Dar acestea nu sunt singurele sale virtuţi.
Beneficiile mustului asupra organismului:
Păstrează tinerețea celulelor:
Polifenolii şi antioxidanţii blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Aceşti radicali, în exces, sunt principalii responsabili ai îmbătrânirii ţesuturilor – mai ales la nivelul pielii.
Ţine departe cancerul:
Rolul mustului în menţinerea sănătăţii celulelor e un permanent obiect de studiu pentru oncologi.
Protejează neuronii:
Studiile arată că mustul menţine în bună stare neuronii, limitând pierderea celulelor cerebrale.
Tot cercetările relevă că o dietă din care nu lipseşte mustul blochează, parţial, evoluţia maladiei Alzheimer.
VIDEO: ICE WINE made by Jidvei, România. Prima recoltă de struguri pentru VINUL de GHEAȚĂ, după șapte ani de așteptări
Se pare că există o legătură directă între consumul de must şi memorie, capacitatea motrică şi facultăţile cognitive.
Scade hipertensiunea arterială şi diminuează riscul accidentelor vasculare:
Prin îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, a elasticităţii arteriale şi a funcţiei vasculare, consumul de must te ajută să eviţi oboseala cardiacă şi te pune la adăpost de accidentele vasculare cerebrale.
Polifenolii reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge şi oxidarea colesterolului „rău“ – una din principalele cauze ale fixării acestor plachete pe pereţii arterelor.
Ocroteşte ochii:
Consumul previne apariţia leziunilor retiniene şi a degenerescenţei maculare (boala oftalmologică în urma căreia se distruge vederea centrală).
Are efect antiartroză:
Mustul are capacitatea de a diminua durerile articulare.
Limitează inflamarea prostatei:
Tot datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi antioxidante, limitează neplăcerile cauzate de mărirea prostatei.
Blochează luarea în greutate:
Compusul din must numit resveratrol diminuează luările în greutate, împiedicând astfel apariţia diabetului de tip 2 şi a obezităţii.
Polifenolii din must stimulează sistemul imunitar şi reduc leziunile inflamatoare care pot să apară la nivelul celulelor pancreasului, producătoare de insulină.
Bine de știut:
Alege struguri copți, care irită mai puțin intestinele. Roadele viței-de-vie au efect laxativ și diuretic, această din urmă proprietate fiind benefică dacă suferi de rinichi sau de anumite forme de reumatism.
Strugurii sunt indicați în curele de slăbire și în dietele persoanelor care au activitate intelectuală intensă. Reține că strugurii negri au calități tonice mai puternice decât strugurii albi.
Substanţe din must, cu calităţi curative:
Antioxidantul numit resveratrol, care se găseşte în pieliţa strugurilor şi care ajunge în must, este un compus unic: cercetările au demonstrat proprietăţile sale anticancer, antiinflamatoare, antidiabet, benefice pentru sistemul cardiovascular şi cel nervos.
Pe de altă parte, studiile arată că proantocianidinele din must au o acțiune antioxidantă extrem de puternică, de 20 de ori mai puternică decât vitamina C şi de cinci ori mai mare ca vitamina E, putând bloca acțiunea anumitor bacterii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News