Connect with us
Advertisement

Economie

TOP 10 – Cei mai mari latifundiari din Alba. Cine deține cele mai mari suprafețe pentru producție agricolă din județul Alba

Publicat

În timp ce tranzacţiile cu terenuri agricole sunt în continuare blocate de lipsa normelor metodologice a noii legislaţii, afacerile în agricultura din Alba se dezvoltă. Dacă unii dintre întreprinzători au ales să ia terenuri în arendă, astfel încât să beneficieze şi de subvenţiile de la stat, alţii au devenit adevăraţi „latifundiari” în mai multe zone din judeţ. Potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Alba, într-un top al celor mai mari 1o proprietari unici de suprafeţe de teren, pe primul loc se află un holding cu origini olandeze şi germane, administrat de un cetăţean olandez. Este vorba despre DN Agrar, care adună 7.658 de hectare arendate, din care lucrează aproximativ 5.500 de hectare.

Doar patru dintre firmele din holdingul DN Agrar adună peste 3.500 de hectare: mai exact, DN Agrar Berghin cu 1.149 hectare, DN Agrar Cut (917 hectare), DN Agrar Holding Gârbova (907 hectare) şi Lacto Agrar (595 hectare).

Grupul DN Agrar este manageriat de catre  Jan Gijsbertus de Boer, cetatean olandez,  care si-a inceput activitatea in Romania in anul 2008 prin arendarea de suprafete agricole in centrul Transilvaniei ( judetele Alba, Sibiu si Hunedoara).

În topul marilor proprietari de terenuri urmează, pe locul doi, Transavia, cel mai mare producător de carne de pui din ţară, companie condusă de omul de afaceri Ioan Popa, care a ales să-şi completeze circuitul de producţie şi cu asigurarea cultivării hranei animalelor, pe 3000 de hectare.

Pe locul trei se află Grupul de firme Jidvei.  Pe cea mai mare parte din cele 2650 de hectare, compania condusă de Liviu și Claudiu Necșulescu, cultivă vița de vie. Pe câteva dintre suprafețele deținute se cultivă grâu pentru panificație, din care se produce pâine pentru cei aproape o mie de angajați. Fiecare salariat la firmei Jidvei primește, gratuit, în fiecare zi câte o pâine.

Pe locul patru se află „Mecsol” Galda SRL Galda de Jos, cu 1000 de hectare, cu activitate în prestarea de servicii pentru lucrări agricole, respectiv producţia de cereale şi plante tehnice (rapiţă). Reprezentantul firmei este Vasile Seneşan.

La capitolul proprietari de terenuri mari agricole mai sunt amintiţi Fitomar (803 hectare), Unilact Transilvania (770 hectare), Vinţana SA Vinţu de Jos (745 hectare) , Agromec Sebeş (685 hectare), Frăţia 92 Sebeş-Lancrăm (599 hectare), Sebeşana (554 hectare), Agrobiiana Biia (524 hectare) – asociaţie cu pământ în arendă (Ioan Toth).

TOP 10 latifundiari:

1. DN Agrar – 7.658 hectare

2. Transavia Oiejdea – 3000 hectare – producător carne de pui.

3. Grupul Jidvei- 2650 hectare – viticultură

4. Mecsol Galda – 1000 hectare – cultivare terenuri agricole

5. Fitomar SRL Vinţu de Jos – 803 hectare – producător agricol; Emil Marian

6. Unilact Transilvania Unirea – 770 hectare – producător de brânzeturi; fabrică de procesare a laptelui; reprezentant Marius Bîcu

7. Vinţana SA Vinţu de Jos – 745 hectare – cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase; preşedinte, Nicolae Nemeş

8. Agromec Sebeş – 685 hectare – producător cereale, legume; reprezentant Radu Vintilă

9. Frăţia 92 Lancrăm – 599 hectare – producător agricol; condusă de Dorel Zbucea

10. Societatea Agricolă „Sebeşana” – 554 hectare – producător agricol; reprezentant, Nicolae Opriţa

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement