Connect with us
Publicitate

Actualitate

TOP-ul celor mai lungi cuvinte din limba română. Care este adevărata proveniență a cuvântului ”DA”

Publicat

Cum a apărut cuvântul „DA” în limba română? Iată explicațiile: Majoritatea specialiștilor consideră că termenul „da” provine din limba slavonă veche, precursoarea bulgarei.

Aceeași formă este și în limba rusă, cu același înțeles, dar și în limbile din fosta Iugoslavie. „Da” este caracteristic zonei balcanilor și Rusiei, nu tuturor limbilor slave.

O altă teorie controversată presupune o etimologie alternativă, cuvântul de confirmare ar fi preluat din limba latină. Pe timpul lui Augustus, limba latină clasică nu a avut un cuvânt echivalent „da”-ului de la noi scrie dcnews.ro

Pe atunci era nevoie ca romanii să ofere mai multe explicații atunci când voiau să confirme ceva.

Ei foloseau expresii și combinații de cuvinte care conțineau „sic”, „ita”, „vero” toate cu sensul de „așa este”, „într-adevăr”, „în acest fel” sau pur și simplu repetau ceea ce au spus deja.

Cu timpul romanii au găsit soluții mai eficiente scurtând cuvintele sau expresiile sub influența germanicilor care aveau deja conceptul de „da” în limba lor. În felul acesta se explică faptul că „sic” a devenit „si” în italiană, spaniolă și „sim” în portugheză. În latina răsăriteană echivalentul lui „sic” ar fi fost „ita” (ita quod = așa încât). De-a lungul timpului „ita” a devenit „ida”, „ta” și mai târziu „da”.

Singurul cuvânt care se pronunță la fel în toate limbile

Conform oamenilor de știință de la Institutul de psiholingvistică Max Planck, există un singur cuvânt care este același în fiecare limbă, iar acesta este „huh”, scrie shtiu.ro. Prin înregistrarea unor segmente de limbaj informal de pe cinci continente, oamenii de știință au dezvăluit că „huh” este la fel în 31 de limbi diferite.

Cercetătorii au sugerat că termenul „huh” este singurul cuvânt care a adoptat, în mod spontan, același sens în aproape fiecare limbă, deoarece nu există niciun alt cuvânt care să îi echivaleze sensul. Potrivit studiului, „huh” desemnează faptul că există o problemă, semnalând că vorbitorul are de-a face cu o lipsă de cunoștințe și cerând un răspuns, fără a fi conștient de ceea ce poate fi acel răspuns.

Deși, mulți au susținut că „huh” este mai mult un zgomot decât un cuvânt, această cercetare poate fi aplicată procesului de traducere a mesajelor de marcă, pentru a fi utilizate în străinătate. În multe cazuri, traducerea directă nu va funcționa și va lăsa companiilor un mesaj irelevant sau confuz pentru alte culturi.

Există un cuvânt în limba română atât de lung încât cu greu vei reuși să-l pronunți. Iată despre ce este vorba.

Care este cel mai lung cuvânt din limba română

Este vorba de „pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”, denumirea unei boli pulmonare provocate de inhalarea prafului de siliciu vulcanic.

Acest praf se depune pe bronhii și afectează funcționarea normală a plămânilor.

Cuvântul cu lungimea de 44 de litere este de origine anglo-saxonă și a fost menționat pentru prima dată în limba engleză în anul 1930. Dar acest cuvânt nu este unul românesc.

Nici nu este folosit în comunicare. A fost inventat în anii 1930 de rebusistul american Everett M. Smith (National Puzzlers League – New York) din dorința de a bate recordul pentru cel mai lung cuvânt.

Pe locul doi, se găsește „difosfopiridinnucleotidpirofosfataza” (36 de litere), care reprezintă o enzimă, urmat de „encefalomielopoliradiculonevrita”, o boală (inflamare a nervilor ce provoacă durere și furnicături) a cărui denumire are nu mai puțin de 32 de litere.

TOP 5 cele mai lungi cuvinte din limba română:

1.  PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA (44 de litere) – silicoză

2. DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere) – o enzimă

3. ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere) – o inflamare a nervilor ce provoacă dureri, ameţeli

4. GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere) – denumirea unei operaţii

5. DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere) – o substanţă chimică

Dicțio.ro a făcut un top al celor mai lungi cuvinte în limba română aflate în dicționarele românești :

25 de litere

ELECTROGLOTOSPECTROGRAFIE

23 de litere

ANGIOCARDIOPNEUMOGRAFIE

ANTICONSTITUŢIONALITATE

ELECTROTERMOCAUTERIZARE

STREPTOMICINOREZISTENŢĂ

TELERADIOCINEMATOGRAFIE

21 de litere

ELECTROENCEFALOGRAFIE

PLURIDIMENSIONALITATE

INCOMPREHENSIBILITATE

INTERDISCIPLINARITATE

SUPRACONDUCTIBILITATE

MULTIDIMENSIONALITATE

TERMOCONDUCTIBILITATE

MULTIDISCIPLINARITATE

Care este cel mai lung cuvânt din lume

„Methionylthreonylthreonylglutaminylarginyl…isoleucine” este un substantiv care conține fix 189.819 de litere și este considerat a fi cel mai lung cuvânt din lume și provine din limba engleze. Reprezintă denumirea chimică a proteinei „titin”. Este nevoie de mai bine de trei ore și jumătate pentru ca cineva să pronunțe în întregime cuvântul respectiv.

DCNews, sthiu.ro, dictio.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate