Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Topul țărilor cu cele mai atractive și competitive piețe ale muncii. Pe ce loc se află România


Publicat

angajatiPotrivit Global Talent Competitivness Index 2017 (GTCI), un top realizat în funcție de modul în care țările cultivă, atrag și păstrează candidații, oferind resurse pentru factorii de decizie pentru a dezvolta strategii pentru creșterea competitivității lor pe piața globală a muncii, România se clasează în prima jumătate a clasamentului. Primele locuri în top sunt ocupate de Elveția, Singapore și Marea Britanie.

Ediția 2017 explorează efectele schimbărilor tehnologice asupra competitivității candidaților, susținând că în timp ce locurile de muncă la toate nivelurile continuă să fie înlocuite cu mașini, tehnologia creează totodată noi oportunități. Cu toate acestea, oamenii și organizațiile vor trebui să se adapteze la un mediu de lucru în care tehnologia, abilitățile personale, flexibilitatea și colaborarea dintre candidați reprezintă cheia succesului și în care rețelele orizontale înlocuiesc ierarhiile. Guvernele și companiile trebuie să lucreze împreună pentru a construi sisteme educaționale și politici specifice pieței muncii adecvate noilor realități.

Elveția și Singapore ocupă primele locuri în GTCI 2017, iar patru țări nordice sunt prezente în top 10 (Suedia, Danemarca, Finlanda și Norvegia). Marea Britanie și Statele Unite ale Americii se găsesc pe locul al treilea și al patrulea.

Țările de la vârful topului împărtășesc trasaturi-cheie, cum ar fi sisteme educaționale care satisfac nevoile economiei, politici de angajare care favorizează flexibilitatea, mobilitatea și spiritul antreprenorial, precum și relații strânse între mediul de afaceri și decidenții politici.

Top 10:

1. Elveția

2. Singapore

3. Marea Britanie

4. Statele Unite

5. Suedia

6. Australia

7. Luxemburg

8. Danemarca

9. Finlanda

10. Norvegia

România se clasează pe locul 55 din 118 țări analizate în raport.

Cele șase criterii luate în calcul de realizatorii studiului sunt modul în care România formează candidați, îi atrage, îi dezvoltă, îi reține și ce aptitudini tehnice și globale au aceștia. Cea mai slabă plasare în clasamentul GTCI este legată de atragerea candidaților. La acest capitol, țara noastră se situează pe locul 82. În cazul formării candidaților, țara noastră se plasează pe locul 65. În cazul cunoștințelor globale, România ocupă locul 60, iar în cazul reținerii candidaților și a aptitudinilor tehnice, țara noastră ocupă în ambele cazuri locul 56. Singurul capitol la care România performează mai bine este cel al dezvoltării resurselor umane. La acest capitol ne situăm pe locul 53.

Pentru prima dată, raportul GCTCI analizează nu doar țări, ci și orașe. Din 46 de metropole, Copenhaga se plasează pe locul întâi, urmată de Zurich și Helsinki. San Francisco și Los Angeles sunt singurele două orașe americane prezente în top zece, pe locul 4 și 8, respectiv. Sydney și Singapore, care se plasează în clasament pe locul al 12-lea și al 19-lea, conduc în regiunea Asia-Pacific. Toate orașele din primele poziții ale topului combină un grad ridicat de calitate a vieții, conectivitate ridicată, precum și oportunități pentru cariere internaționale.

Raportul GTCI mai arată că:

– Tehnologia și hiper-conectivitatea schimbă natura muncii: împreună cu factorii demografici, economici și sociali, aceștia încurajează dezvoltarea unei forțe de muncă mai independente și dispersate. Flexibilitatea este cuvântul de ordine al epocii noastre, așa cum sunt trecerea de la un mediu de lucru bazat pe ocuparea forței de muncă tradiționale (salariat), la una în care 30% din populația activă din SUA și Europa sunt agenți independenți.

– Cu toții trebuie să ne gândim dincolo de automatizare: nu este vorba doar despre tehnologie. Ne confruntăm cu o profundă transformare a societății, a organizațiilor, a carierelor, a educației și a locurilor de muncă. Organizațiile devin mai plate și interconectate; rezultatele și colaborarea câștigă în fața autorității și ierarhiei; cariera multiplă devine normă.

– Aptitudinile tehnice PLUS competențele sociale sunt cruciale pentru noul profil al candidatului din moment de inovarea este tot mai des rezultatul colaborării. Din moment ce lumea în care trăim este atât de imprevizibilă, tinerii trebuie să fie ajutați să „învețe cum să învețe”, să se bazeze pe creativitate, să fie orientați către rezolvarea problemelor și să dezvolte abilități de comunicare. Curicula trebuie să se bazeze experimentare și proiecte, inclusiv prin oportunități de formare bazate pe muncă, cum ar fi sistemele de ucenicie. În epoca carierelor multiple, învățarea pe tot parcursul vieții este o necesitate.

– Politicile educaționale și de pe piața forței de muncă sunt provocările cheie ale schimbărilor profunde: cooperarea dintre guvern, mediul de afaceri și instituțiile de învățământ este esențială pentru a asigura reforma rapidă a sistemului de învățământ și pentru elaborarea politicilor de ocupare, care combina flexibilitatea pieței fortei de muncă cu protecția socială.

Raportul și clasamentul GTI a fost realizat în parteneriat cu Grupul Adecco și Human Capital Leadership Institute din Singapore (HCLI). GTCI este un raport anual care compara capacitatea țărilor de a concura pentru candidați.

sursa: startupcafe.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Achiziție „anti-inundații” în Cetatea Alba Carolina. Cum vrea Primăria să rezolve problema canalizării care refulează în șanțuri

Publicat

Primăria Alba Iulia vrea să rezolve problema inundațiilor apărute în șanțurile Cetății Alba Carolina după ploile torențiale. Administrația locală cumpără un tocător pentru stația de pompare, stație care se înfundă cu șervețele umede și cârpe în perioadele cu ploi abundente, iar ca urmare rețeaua de canalizare refulează în zonele joase din șanțuri, în special pe Latura de Vest. 

Primăria Alba Iulia a lansat luni, 21 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui grătar tocător pentru Stația SPAU Nord de pompare a apelor uzate menajere și a apelor pluviale din zona Cetății Alba Carolina. Valoarea totală estimată este de 184.800 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, Apa CTTA Alba SA, în calitate de operator al rețelei de canalizare din municipiul Alba Iulia, a sesizat faptul că, în mod frecvent și îndeosebi în perioadele cu ploi abundente, grătarele amplasate în fața celor două stații de pompare SPAU Nord și SPAU Sud din zona Cetății Alba Carolina se înfundă cu șervețele umede și cârpe, iar apa din rețeaua de canalizare inundă zonele joase din șanțurile cetății, indicând ca soluție montarea unor grătare tocătoare care să fie amplasate în fața celor două stații de pompare.

Ca urmare a inspecției efectuate la locațiile menționate de către reprezentanții Primăriei împreună cu reprezentanții Apa CTTA Alba SA, s-au făcut constatări cu privire la posibilitățile tehnice de montaj și exploatare a unui grătar tocător în stația de pompare SPAU Nord.

Caracteristici tehnice grătar tocător

Tip: grătar tocător pentru stație de pompare ape menajere

Utilizare: Pentru substanțe brute și pentru solide în suspensie lichidă

Diametru nominal rețea canalizare: DN=400 mm

Debit minim: Qmin=600 mc/h

Motor: motor cu reductor, 4…6 kw

Montaj: pe perete

Mediu de lucru: umed, inclusiv în submersie

Alte specificații: demontare facilă pentru intervenții și întreținere, rezistență crescută la funcționare uscată, etanșare, protecție anticorozivă

Alte echipamente: Grătarul tocător va fi livrat cu toate echipamentele și modulele necesare montajului, punerii în funcțiune și exploatării (kit de montaj pe perete, kit acord electric, modul de comandă, soft, etc.)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 4 octombrie în Transilvania și la munte. Când revin ploile și scad temperaturile. Prognoza meteo pe 2 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni în regiuni din țară. În Transilvania, va ploua, pe arii extinse, după 25 septembrie.

În Transilvania, până în 25 septembrie, media regională a valorilor maxime va fi de 24-26 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Ulterior se va răci, chiar accentuat în perioada 28 – 30 septembrie, când media temperaturilor maxime va fi de 17-18 grade.

Pentru primele zile ale lunii octombrie sunt estimate maxime ușor mai ridicate, în medie de 20-21 de grade.

Nopțile vor fi răcoroase la începutul intervalului, cu o medie regională a temperaturilor minime de 7-8 grade, dar cu valori mult mai scăzute în depresiuni, însă până spre finalul săptămânii se va ajunge la o medie de 12-14 grade. Pentru a doua jumătate a intervalului sunt prognozate medii ale temperaturilor minime de 6-8 grade.

În intervalul 25 – 28 septembrie vor fi ploi pe arii extinse, iar probabilitatea pentru cantități de apă mai însemnate va fi ridicată.

La munte, în perioada 21-26 septembrie valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, cu maxime la nivelul zonei între 16 și 18 grade și minime tot mai ridicate, ce se vor apropia de 10 grade.

Vremea se va răci după acest interval, iar pentru finalul lunii sunt prognozate maxime, în medie de 10 grade și minime de 2-4 grade.

În primele zile ale lunii octombrie se întrevede un proces de încălzire, ce va însemna o creștere a valorilor maxime spre 14 grade și minime în medie de 4-6 grade.

După 23 septembrie se vor semnala ploi, pe arii mai extinse în perioada 26 – 29 septembrie când și cantitățile de apă vor fi local însemnate cantitativ.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ZILE LIBERE plătite, pentru părinți, când cursurile sunt suspendate sau limitate în școli. Proiect adoptat de Senat

Publicat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect iniţiat de Guvern care prevede acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie antepreşcolară ca urmare a răspândirii coronavirusului.

Proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 147/2020 îi vizează şi pe părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav neşcolarizat ori care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoana adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată este venit asimilat salariilor şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări, în condiţiile prevăzute de lege, se explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Proiectul stipulează acordarea de zile libere pentru părinţii care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar.

„Acordarea zilelor libere plătite se aplică tuturor angajaţilor din sectorul public şi privat, în condiţii de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ sau a activităţii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe toată perioadă stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021”, prevede proiectul.

Dreptul la zile libere se acordă şi părinţilor care au copii cu handicap neşcolarizaţi sau au în întreţinere adulţi cu handicap, numai dacă aceştia beneficiază de servicii de zi a căror activitate este limitată sau suspendată ca urmare a efectelor răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, conform expunerii de motive.

Zilele libere se acordă la cererea părintelui care îndeplineşte cumulativ condiţiile menţionate, solicitare care va fi depusă la angajator. Cererea este însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, de copia certificatului de naştere al copilului sau de cea a documentului care atestă calitatea prevăzută de lege, precum şi de copia certificatului de încadrare în grad de tip de handicap, în cazul copilului sau adultului cu handicap.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de act normativ.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Stimulent financiar de 2.000 de lei pentru profesori și de 1.500 de lei pentru personalul nedidactic. Proiect aprobat la Senat

Publicat

examen profesor

Senatul a adoptat luni propunerea legislativă prin care se acordă în perioada stării de urgenţă şi de alertă stimulente de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar – 1.500 de lei lunar.

S-au înregistrat 85 voturi „pentru”, 25 împotrivă şi 13 abţineri.

Propunerea legislativă pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ pe întreaga durată a stării de alertă şi urgenţă, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului SARS-COV 2, a fost iniţiată de parlamentarii PSD Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alfred Simonis, Robert Cazanciuc şi Radu Preda.

„Cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 lei lunar, respectiv de 1.500 lei lunar, acordat pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului”, prevede propunerea legislativă amendată în Senat.

Potrivit propunerii legislative, stimulentul de risc nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asigurătorii pentru muncă.

În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii, guvernul va emite normele de aplicare ale legii, se mai arată în proiectul de act normativ.

Liderul grupului PSD din Senat, Radu Preda, a apreciat că personalul din învăţământ merită ajutorul, „pentru că educă şi cresc oameni”.

„Am învăţat în aceste luni că solidaritatea şi respectul pot face diferenţa şi că ei care sunt numiţi eroii zilelor noastre pot şi trebuie să fie recompensaţi. (…) Este un ajutor pe care acest eroi îl merită, pentru că cresc şi educă oameni, dincolo de salarii tăiate sau promisiuni nerespectate. Pentru că azi se vrea ca şcoala să fie un servitor electoral şi un (…) agent de propagandă pentru Guvernul PNL. Repet: România are nevoie de medici buni şi de profesori dedicaţi, dar şi ei, la rândul lor, au nevoie de sprijin şi de recunoştinţă. De aceea, în numele parlamentarilor PSD, le spun ‘Mulţumim că faceţi România bine!'”, a afirmat Preda la dezbaterea proiectului, în plenul Senatului.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate