Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Topul țărilor cu cele mai atractive și competitive piețe ale muncii. Pe ce loc se află România

Publicat

angajati Potrivit Global Talent Competitivness Index 2017 (GTCI), un top realizat în funcție de modul în care țările cultivă, atrag și păstrează candidații, oferind resurse pentru factorii de decizie pentru a dezvolta strategii pentru creșterea competitivității lor pe piața globală a muncii, România se clasează în prima jumătate a clasamentului. Primele locuri în top sunt ocupate de Elveția, Singapore și Marea Britanie.

Ediția 2017 explorează efectele schimbărilor tehnologice asupra competitivității candidaților, susținând că în timp ce locurile de muncă la toate nivelurile continuă să fie înlocuite cu mașini, tehnologia creează totodată noi oportunități. Cu toate acestea, oamenii și organizațiile vor trebui să se adapteze la un mediu de lucru în care tehnologia, abilitățile personale, flexibilitatea și colaborarea dintre candidați reprezintă cheia succesului și în care rețelele orizontale înlocuiesc ierarhiile. Guvernele și companiile trebuie să lucreze împreună pentru a construi sisteme educaționale și politici specifice pieței muncii adecvate noilor realități.

Elveția și Singapore ocupă primele locuri în GTCI 2017, iar patru țări nordice sunt prezente în top 10 (Suedia, Danemarca, Finlanda și Norvegia). Marea Britanie și Statele Unite ale Americii se găsesc pe locul al treilea și al patrulea.

Țările de la vârful topului împărtășesc trasaturi-cheie, cum ar fi sisteme educaționale care satisfac nevoile economiei, politici de angajare care favorizează flexibilitatea, mobilitatea și spiritul antreprenorial, precum și relații strânse între mediul de afaceri și decidenții politici.

Top 10:

1. Elveția

2. Singapore

3. Marea Britanie

4. Statele Unite

5. Suedia

6. Australia

7. Luxemburg

8. Danemarca

9. Finlanda

10. Norvegia

România se clasează pe locul 55 din 118 țări analizate în raport.

Cele șase criterii luate în calcul de realizatorii studiului sunt modul în care România formează candidați, îi atrage, îi dezvoltă, îi reține și ce aptitudini tehnice și globale au aceștia. Cea mai slabă plasare în clasamentul GTCI este legată de atragerea candidaților. La acest capitol, țara noastră se situează pe locul 82. În cazul formării candidaților, țara noastră se plasează pe locul 65. În cazul cunoștințelor globale, România ocupă locul 60, iar în cazul reținerii candidaților și a aptitudinilor tehnice, țara noastră ocupă în ambele cazuri locul 56. Singurul capitol la care România performează mai bine este cel al dezvoltării resurselor umane. La acest capitol ne situăm pe locul 53.

Pentru prima dată, raportul GCTCI analizează nu doar țări, ci și orașe. Din 46 de metropole, Copenhaga se plasează pe locul întâi, urmată de Zurich și Helsinki. San Francisco și Los Angeles sunt singurele două orașe americane prezente în top zece, pe locul 4 și 8, respectiv. Sydney și Singapore, care se plasează în clasament pe locul al 12-lea și al 19-lea, conduc în regiunea Asia-Pacific. Toate orașele din primele poziții ale topului combină un grad ridicat de calitate a vieții, conectivitate ridicată, precum și oportunități pentru cariere internaționale.

Raportul GTCI mai arată că:

– Tehnologia și hiper-conectivitatea schimbă natura muncii: împreună cu factorii demografici, economici și sociali, aceștia încurajează dezvoltarea unei forțe de muncă mai independente și dispersate. Flexibilitatea este cuvântul de ordine al epocii noastre, așa cum sunt trecerea de la un mediu de lucru bazat pe ocuparea forței de muncă tradiționale (salariat), la una în care 30% din populația activă din SUA și Europa sunt agenți independenți.

– Cu toții trebuie să ne gândim dincolo de automatizare: nu este vorba doar despre tehnologie. Ne confruntăm cu o profundă transformare a societății, a organizațiilor, a carierelor, a educației și a locurilor de muncă. Organizațiile devin mai plate și interconectate; rezultatele și colaborarea câștigă în fața autorității și ierarhiei; cariera multiplă devine normă.

– Aptitudinile tehnice PLUS competențele sociale sunt cruciale pentru noul profil al candidatului din moment de inovarea este tot mai des rezultatul colaborării. Din moment ce lumea în care trăim este atât de imprevizibilă, tinerii trebuie să fie ajutați să „învețe cum să învețe”, să se bazeze pe creativitate, să fie orientați către rezolvarea problemelor și să dezvolte abilități de comunicare. Curicula trebuie să se bazeze experimentare și proiecte, inclusiv prin oportunități de formare bazate pe muncă, cum ar fi sistemele de ucenicie. În epoca carierelor multiple, învățarea pe tot parcursul vieții este o necesitate.

– Politicile educaționale și de pe piața forței de muncă sunt provocările cheie ale schimbărilor profunde: cooperarea dintre guvern, mediul de afaceri și instituțiile de învățământ este esențială pentru a asigura reforma rapidă a sistemului de învățământ și pentru elaborarea politicilor de ocupare, care combina flexibilitatea pieței fortei de muncă cu protecția socială.

Raportul și clasamentul GTI a fost realizat în parteneriat cu Grupul Adecco și Human Capital Leadership Institute din Singapore (HCLI). GTCI este un raport anual care compara capacitatea țărilor de a concura pentru candidați.

sursa: startupcafe.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax