Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tot ce trebuie să conțină procesele verbale întocmite de inspectorii antifraudă. Reguli generale explicate de un avocat

Publicat

La un control al inspectorilor antifraudă, aceștia trebuie să respecte câteva reguli generale în întocmirea unui proces verbal. Constatările trebuie prezentate clar și concis, trebuie explicat modul de calcul în care a fost stabilit prejudiciul, iar lista regulilor continuă. Vedeți mai jos ce trebuie să conțină un proces verbal.

Formularul prevăzut la art. 1 are regim special și se tipăƒrește prin unități specializate, pe bazaƒ comenzilor primite din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

I. Reguli generale referitoare la întocmirea procesului-verbal

1. Procesul-verbal reprezintă actul de control bilateral care se întocmește de către inspectorii antifraudă cu ocazia controlului curent, operativ și inopinat sau a controlului tematic, pentru constatarea unor situații faptice și documentarea existenței la un moment dat, pentru stabilirea stării de fapt fiscale, precum și pentru constatarea unor împrejurăƒri privind săvârșirea unor fapte prevăƒzute de legea penalムîn domeniul financiar-fiscal și vamal și pentru stabilirea implicațiilor fiscale ale acestora.

2. Constatăƒrile controlului vor fi prezentate clar, concis și lizibil, fărムdetalieri inutile, astfel încât sムrezulte motivul de fapt și temeiul de drept care au stat la bazaƒ fundamentăƒrii fiecăƒreia, în funcție de naturaƒ și de obiectivele controlului.

3. În cazul în care în timpul controlului au fost constatate împrejurări privind săƒvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală în domeniul financiar-fiscal și vamal, în procesul-verbal se vor menționa toate informațiile, datele, documentele și înscrisurile relevante pentru stabilirea împrejurărilor în care au fost săvârșite faptele, precum și explicațiile scrise ale administratorilor și/sau ale oricăƒror persoane implicate. În situația în care administratorii și/sau persoanele implicate refuzムsムofere explicații scrise, se va menționa acest aspect în procesul-verbal.

4. Ύn cuprinsul procesului-verbal prin care se stabilesc implicații fiscale ale faptelor care prezintムindiciile săvârșirii unor infracțiuni de evaziune fiscalムsau fraudムfiscalムși vamală se vor descrie metodele de stabilire a bazei de impunere suplimentare, modul de calcul prin care a fost evaluat prejudiciul, detaliat pe fiecare impozit, taxă, contribuție sau alte sume datorate bugetului general consolidat.

5. Constatările vor fi susținute de înscrisuri, în copie certificată sau în original, dupムcaz, precum și de alte mijloace materiale de probă.

6. Ύn cazul în care acțiunea de control a fost efectuatムsimultan ori succesiv în mai multe locații unde își desfăƒșoarムactivitatea același contribuabil se vor întocmi, de regulă, pentru fiecare caz, procese-verbale în care se vor descrie faptele constatate. Constatăƒrile cuprinse în procesele-verbale încheiate în condițiile menționate pot fi valorificate printr-un proces-verbal care va cuprinde descrierea faptelor în ansamblul lor, a legăturilor dintre ele și a eventualelor implicații fiscale ale acestora. Procesele-verbale în care sunt descrise fapte valorificate, ulterior, printr-un alt proces-verbal, fac parte integrantムdin acesta din urmăƒ.

7. Ύn cazul în care nu existムinformații referitoare la unul sau mai multe capitole din modelul procesului-verbal, se menționează pe scurt motivul pentru care nu poate fi completat.

8. Constatăƒrile inspectorilor antifraudă rezultate în urmaƒ unei acțiuni de control curent sau tematic se vor valorifica în funcție de naturaƒ constatăƒrilor și de obiectivul controlului.

9. Se comunică procesul-verbal contribuabilului, conform prevederilor ordonanței guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscalăƒ, republicatăƒ, cu modificăƒrile și cu completăƒrile ulterioare.

Marius COLTUC – Biroul de Avocatură Coltuc

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax