Eveniment
Tradiția Iepurașului de Paște. În ce zi primesc copiii cuminți cadouri de la ”urecheatul blănos” și de ce acesta ascunde darurile
Sărbătoarea Învierii Domnului este așteptată cu nerăbdare de fiecare dintre noi. Cei mici sunt însă cei mai fericiți, pentru că de Paște la ei vine Iepurașul.
„Urecheatul blănos” va ajunge anul acesta în noaptea dintre 15 și 16 aprilie (noaptea de Înviere) și le va aduce cadouri copiilor care au fost cuminți, în general haine, dulciuri, jucării sau ouă vopsite.
Citește și URĂRI DE PAŞTE 2023 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători
De unde vine Iepurașul de Paște
Simbolul iepurelui provine încă din vremea festivalurilor păgâne dedicate zeiței Eastre.
Legenda spune că Eastre a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe câmp. Pentru a o salva de la moarte, zeița a transformat-o într-o iepuroaică, aceasta păstrând însă capacitatea de a depune ouă. Pentru a-i mulțumi binefăcătoarei sale, iepuroaica decora ouăle făcute și i le dăruia zeiței.
Din această legendă s-a născut și tradiția ca iepurașul să aducă daruri copiilor în pragul primăverii.
Iepurele simbolizează în multe culturi viața nouă care renaște primăvara și bucuria de a avea mulți urmași, fiind cunoscut ca unul dintre cele mai prolifice animale. Cu toate acestea, iepurele nu are totuși o legătură cu istoria biblică a morții și Învierii lui Iisus.
Asocierea legendei păgâne cu sărbătorile pascale a fost făcută de către misionarii creștini ajunși în mijlocul triburilor nordice, pentru a le converti la creștinism.
Pentru că renunțarea la vechile lor sărbători păgâne nu era de conceput nici măcar pentru noii creștini, pentru a nu provoca conflicte, misionarii au acceptat ca populațiile creștinate să își păstreze obiceiurile, dar au încercat să le adapteze, încetul cu încetul, tradiției creștine. Și, cu timpul, s-a reusit acest lucru: sărbătoarea păgână a zeiței Eostre avea loc la aceeași dată cu sărbătoarea creștină a Învierii Domnului.
În literatura religioasă iepurele a intrat în jurul anului 1690, la multă vreme după ouăle roșii și mielul de Paști. Începând din anul 1682, iepurașul este cel care aduce ouăle vopsite în Germania. Lucrul acesta i se datorează unui doctor din Heidelberg care, în respectivul an, a răspândit multe cărți și ilustrate înfățișând iepurele de Paște. De asemenea, în unele regiuni din Germania se credea că iepuraşul aduce ouăle roşii în Joia Mare şi pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paştelui.
În America, această tradiție a apărut pe la 1700, odată cu sosirea în Pennsylvania a primilor coloniști germani, dar s-a răspândit cu adevărat abia după 1865, când au început și aici să se celebreze sărbătorile pascale. De asemenea, pe continentul american, animalul cu urechi mari este personaj de legendă. La unele triburi, exista un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, în timp ce în cultura mayasă era creditat cu inventarea scrisului.
În acele vremuri, copiii americani obișnuiau să își confectioneze singuri un fel de coșulet, pe care îl ascundeau în casă, în hambar sau în grădina. Uneori băieții își foloseau șepcile, iar fetițele bonetele pentru a realiza acel cuib special care urma să se umple de ouă roșii. Cu timpul, împodobirea coșulețelor a completat tradiția inițială și a adus un plus de farmec acestui obicei.
Pe la 1800, în Germania au început să apară și să se comercializeze primele dulciuri în formă de iepuraș, din aluat și zahăr. În aceeași perioadă, în Franța și Germania au apărut și primele ouă în întregime din ciocolată.
Pentru budişti, iepuraşul este, de asemenea, o creatură selenară. Legenda spune că, neavând ce ofrandă să-i aducă zeiţei Indra, iepuraşul s-a gătit pe sine însuşi în focul sacru şi, ca răsplată, a fost aşezat pe Lună.
Şi în tradiţia chineză, iepuraşul este o creatură care trăieşte pe Lună, unde se ocupă cu măcinarea orezului, esenţa vieţii.
În zilele noastre, simbolul iepurașului a fost transformat într-un lucru comercial, aproape într-o industrie. În apropierea sărbătorilor Pascale, magazinele sunt pline până la refuz de iepurași de pluș și de jucărie, de ciocolată și diferite dulciuri în formă de iepuraș.
Iepurașul de Paște: De unde vine povestea cu cadourile ascunse de el?
Una dincele mai drăguțe povești este legată de o așezare săracă unde mămici iubitoare dar lipsite de mijloace bănești, au avut inițiativa de a pregăti copiilor lor o surpiză de Paște, dăruindu-le ouă fierte colorate, pe post de cadouri Paște.
Pentru a păstra secretul, au ascuns ouăle cu o zi înainte, într-un tufiș de la marginea pădurii. Surpriza a fost că în joaca lor copii s-au apropiat de marginea pădurii și au zărit un iepuraș țâșnind din tufișul cu ouăle ascunse.
Acesta a luat-o la fugă, dar astfel copii au descoperit ascunzătoarea cu ouă colorate. Convinși fiind că iepurașul le-a adus în dar ouăle în ajunul Paștelui, copii și-au adus cadourile acasă, iar mamele au păstrat secretul și astfel a început tradiția Iepurașului de Paște.
sursa: crestinortodox.ro, ziare.com
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News