Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

”Trans-Salina” din județul Alba, asfaltată în procent de peste 50%. În zona Ocnișoara va fi construit și un ștrand cu apă sărată

Publicat

Trans-Salina, o șosea din județul Alba, a fost asfaltată în proporție de peste 50%, iar drumul modernizat va ajunge la două sate aproape complet depopulate.

Unul dintre ele este Ocnișoara, care este amplasat pe un masiv de sare.

Autoritățile vor să pună în valoare bogăția din adâncuri și să amenajeze acolo un ștrand sărat, în stil rustic.

Cei 14 săteni care mai trăiesc în Ocnișoara, nu credeau că vor apuca ziua în care vor vedea asfalt la ei în sat.

”Acum e domnie, asfaltul la poartă. Ne retragem aici, ne place să lucram în grădină, să cosim, liniște”, a declarat Iulica, fiica unei localnice, pentru stirileprotv.ro.

Finanțarea este asigurată prin PNDL 2, beneficiar fiind Primăria Lopadea.

Modernizarea drumului comunal Ciuguzel – Ocnişoara – Overdem costă aproximativ 8 milioane de lei şi va reprezenta, practic, salvarea celor două sate aflate pe cale de dispariţie.

La Ocnişoara mai locuiesc doar 14 oameni, iar la Overdem mai sunt circa 35 de locuitori.

Populaţia a scăzut foarte mult în ultimii zeci de ani ca urmare a imposibilităţii oamenilor de a ajunge sau ieşi din aceste sate în perioadele cu ploi sau în perioada iernii.

Drumul de pământ devenea practic imposibil de utilizat, iar oamenii erau blocaţi aici.

Un calcul simplu arată un cost de aproximativ 163.000 de lei (circa 32.000 de euro) pe cap de locuitor, în ceea ce priveşte investiţia în modernizarea drumului. Autoritățile spun însă că drumul va redeschide rute turistice și va duce la dezvoltarea zonei

Contractul în valoare de 8.005.328,13 de lei este derulat de societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA.

Ștrand rustic

Investiția în drum a comunei Lopadea Nouă, va fi dublată de una a Consiliului Județean Alba, bazată pe existența unui masiv de sare în acel loc.

Este vorba despre construirea unui ștrand rustic.

”La Ocnișoara se va face un fel ștrand rustic, cum există la Ocna Sibiului. Acolo există niște lacuri cu apă sărată și Consiliul Județean Alba va investi în acea zonă, în tot ceea ce privește utilitățile și amenajarea. Sperăm ca undeva pe anul viitor, pe final, să fie gata. Acum se lucrează la proiect pentru rețeaua de apă” a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

Președintele instituției, Ion Dumitrel, a declarat la rândul său că la începutul lunii iulie va fi lansat proiectul pentru amenajarea viitoarei investiții.

De asemenea, tot aici se remarcă prezența unui câmp de 3 ha numit „saramură” și o fântână purtătoare de apă sărată, ce izvorăște în permanență de sute de ani.

Fauna și flora ne încântă privirile de fiecare dată. Aici cerbul și căpriorul pot fi văzuți în mediul lor natural.

Mii de specii rare de plante, animale și insecte dau culoare locului. În imediata apropiere este locul de naștere a ariei protejate „Pajiștile lui Suciu”( sit de importanță comunitară) ce conservă habitate naturale de tip: Pajiști stepice, Păduri dacice de stejar și carpen și Tufărișuri.

Sursă foto: Marius Hațegan

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax