Connect with us
Advertisement

Actualitate

Tratamente acordate cu întârziere pentru pacienții cu boli rare. Ministerul Sănătății pregătește o listă cu 17 medicamente noi

Publicat

Medicamentele noi pentru pacienţii care suferă de boli rare, tratamente care au fost promise de Ministerul Sănătăţii, nu au ajuns în farmacii de trei săptămâni. Ministerul a găsit o scuză: e din cauza birocraţiei.

Pacienţii măcinaţi de forme rare de cancer, epilepsie sau boli autoimune, ar fi trebuit să primească 17 noi tipuri de tratament de la începutul lunii. Pastilele nu se găsesc nici acum în farmacii.

„Dacă medicamentul nu va fi disponibil în farmacii, rămân fără tratament. Totul este contracronometru pentru noi. Costurile sunt foarte mari, de 3000 de euro pe lună şi vă daţi seama că nu ştiu cine şi-ar permite un astfel de tratament, care pe mine mă ajută să am o viaţă normală”, spune Adriana Covaci, pacientă pentru Digi24.

În această situaţie disperată sunt câteva sute de oameni care plătesc conştiincioşi asigurările de sănătate.

„Este în dauna pacientului, este clar. Noi trebuie să ne continuăm tratamentul, să beneficiem de aceste molecule, mai ales că toate documentele oficiale sunt făcute. Nu știu de ce mai există această mică întârziere”, spune Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Statul, însă, s-a împiedicat în propria birocraţie. Pentru ca medicamentele să ajungă pe lista de compensate şi gratuite este nevoie de hotărâri de guvern, ordine şi norme de aplicare.

Oficialii din Ministerul Sănătății spun că este nevoie de ghiduri pentru eliberarea acestor medicamente, dar la acestea se lucrează abia acum. De fapt, bolnavii vor beneficia de medicament abia de la 1 iulie.

Ceilalţi pacienţi, care nu suferă de boli rare, vor aştepta şi mai mult. O nouă listă de medicamente compensate şi gratuite ar putea apărea abia în octombrie.

Potrivit economica.net Ministerul Sănătăţii a actualizat pentru prima oară în ultimii şase ani lista cu medicamente compensate, cu 17 molecule noi, orfane, fără echivalent terapeutic, care se adresează pacienţilor care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative.

Este vorba de denumirile comune internaţionale: Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafor.

Proiectul publicat pe site-ul MS prevede metodologiile de includere şi excludere din tratamente, indicaţiile, criteriile de includere, dar şi cele de excludere pentru cele 17 molecule, precum şi medicii care pot prescrie acele medicamente (exemplu: medic pneumolog).

Proiectul mai prevede modificarea dozelor cauzate de reacţiile alergice şi monitorizarea terapeutică a medicamentelor şi cea privind răspunsul la tratament.

Totodată, mai sunt precizate şi criteriile de întrerupere a tratamentului, dar şi condiţiile de reluare a acestuia.

În proiect sunt incluse şi investigaţiile care trebuie recomandate pentru iniţierea terapiei.

Dozele care trebuie să fie administrate pentru fiecare afecţiune sunt de asemenea prevăzute.

Ordinul privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, se va afla în dezbatere publică mai mult de o lună, până pe 31 iulie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement