Connect with us
Advertisement

Economie

Trecerea la moneda euro. Ce spune guvernatorul BNR despre perspectivele României: Ne-am aliniat Flancului Estic

Publicat

România s-a aliniat Flancului Estic și nu mai este o dată precisă pentru trecerea la moneda euro. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, a dat detalii despre perspectivele în acest context.

„România a avut inspirația să renunțe la o cursă în care anunța că vom trece la euro în 2012. Pe urmă am zis de 2015, iar apoi 2019, după care s-a renunțat la această cursă cu dată.

Ne-am aliniat Flancului Estic, lângă Cehia, Ungaria, Polonia și Bulgaria. Nu mai avem o dată precisă. Bulgarii s-au grăbit și acum stau să mai reflecteze.

Când batem la ușa zonei euro trebuie să avem îndeplinite niște criterii nominale: nu avem deficit bugetar (acum avem), avem o dobândă pe 10 ani destul de bună (acum e cam mare), avem un curs de schimb stabil și avem o datorie publică de sub 60%, a spus Adrian Vasilescu, la DC News.

Acesta a dat detalii despre datoria publică.

”Am văzut că s-a făcut un mare caz în presă că un sfert din datoria statului este a unor non-rezidenți, companii în special, care se împrumută din afară.

Păi este foarte bine, pentru că nu e datoria statului, nici a firmelor românești și nici a populației. E mare datoria țării, dar un sfert din ea nu este a rezidenților, ci a non-rezidenților“, a menționat Vasilescu.

Inflația și creditele

Despre inflație, spune că BNR se așteaptă în trimestrul 3 la scăderea acesteia, de la 15,07% la 9%, iar în trimestrul IV, la 7%.

”Se plâng cei care au credite că sunt oropsiți. Nu sunt oropsiți, pentru că inflația e de 15% și Banca Națională operează cu o dobândă de 7%. A oprit creșterea în februarie și s-a ferit să ducă în sus, peste 7%, această dobândă, care este o dobândă real negativă. În plus, este mai puțin de jumătate din rata inflației. 7% e mai puțin de jumătate decât 15%“, a precizat Vasilesctu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Cornelia

    sâmbătă, 11.03.2023 at 20:19

    Ce salariu ai, ma, analistule?

  2. pilu

    sâmbătă, 11.03.2023 at 22:18

    Ia auzi, păi Grecia le-a îndeplinit ?

  3. facsimil

    duminică, 12.03.2023 at 05:53

    vă convine de minune să stați cât mai departe de zona euro și în general cât mai departe de bruxelles.
    doar așa puteți fura și sărăcii țara asta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement