Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

TREI LOCURI SPECIALE din județul Alba de unde poți lua LUMINĂ în noaptea Învierii Domnului. Programul slujbelor, transport și cazare

Publicat

slujba inviere 2014 catedrala reintregirii Persoanele care vor să participe la Slujba Învierii din noaptea de sâmbătă spre duminică pot alege diferite lăcașuri de cult din județ.

Fie că este vorba de biserici sau mănăstiri, creștinii vor sărbătorii, la miezul nopții, cea mai veche şi mai strălucită sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului. Catedrala Reîntregirii Neamului- simbol al unității tuturor românilor sau la mănăstirile Râmeț sau Dumbrava sunt doar trei dintre locurile speciale unde creștinii pot lua Lumină în noaptea Învierii Domnului.

La catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, Slujba de Înviere va începe de la ora 00.00, fiind oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

Citeşte şi MESAJE de PAŞTE 2015: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

Sâmbătă, la miezul nopţii creştinii se adună în curtea Catedralei pentru a lua Lumina Sfântă şi să participe la tradiţionala Slujbă de Înviere, urmată de Sfânta Liturghie. Astfel în noaptea de Înviere de la ora 00.00, IPS Irineu va oficia Slujba Învierii, în Catedrala Reîntregirii, urmată de Sfânta Liturghie.

manastirea ramet Citește și PROGRAMUL liturgic de la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia. În prima zi de Paşte, de la ora 12.00 se va oficia A Doua Înviere

Mănăstirea Râmeț

Mănăstirea Râmeț din județul Alba, aflată la la 34 km de Alba-Iulia și la 18 km de Teiuș, este situată pe Valea Geoagiului și a „Mănăstirii”, la intrarea în Cheile Râmețului din Munții Trascăului.

Mănăstirea este unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania. Ridicată în Munții Trascăului, pe lângă râul Geoagiului (dacica Germisara) într-un loc numit de mocani „Valea Mănăstirii”, bisericuța cu hramul Izvorul Tămăduirii poartă ascunse în zidurile-i firave nu puține taine. Se cunoaște cu precizie că al treilea strat de fresce de pe zidurile interioare a fost pictat de Mihu de la Crișul Alb în 1377. Acest element face din lăcaș unul dintre puținele biserici românești de piatră databile, poate, în secolul XIII.

Numele acestei mănăstiri este legat în mare măsură de cel al episcopului Emilian Birdaș de Alba-Iulia. În decursul episcopatului său a fost efectuată o complexă operație de ridicare a bisericii vechi cu 2 metri și 8 centimetri, (astfel fiind salvată de la distrugere) și concomitent a fost construită biserica nouă cu Hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, numită și Catedrala Munților Apuseni. Prea Sfințitul Episcop Emilian Birdaș a spus în acest context: ”Cele două biserici de la Râmeț vor grăi peste ani și veacuri despre credința poporului român născut creștin, despre iubirea de neam și glie strămoșească a fiilor lor, de unitatea tuturor în duhul dragostei creștine”.

Pentru a ajunge la Mănăstirea Râmeţ, sunt disponibile, sâmbătă, 11 aprilie, trei autobuze pe ruta Alba Iulia – Teiuş – Valea Mănăstirii (Mănăstirea Râmeţ). Primul autobuz pleacă de la Autogara Livio Dario din Alba Iulia la ora 07:30, al doilea la ora 15:30, iar ultimul autobuz pleacă la ora 19:30. Duminică, 12 aprilie, mijloacele de transport public nu circulă.

Persoanele care doresc să își petreacă noaptea de Înviere la Mănăstirea Râmeți pot alege să se cazeze la Casa de oaspeți a Mănăstirii, numai pe baza unei rezervări prealabile. Rezervările se pot face la numărul de telefon 0258.880111, în limita locurilor disponibile.

La aproximativ 400 de metri de Mănăstirea Râmeț este situată Cabana Râmeț. Cabana dispune de locuri în camere cu 4-6 paturi. Relații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0729.034370.

Tot în zona mănăstirii se află și Pensiunea Râmeț din satul Geoagiu de Sus. Situată la 2,5 kilometrii de Mănăstirea Râmeț, pensiunea pune la dispoziția camere cu 2 două paturi sau matrimoniale – pentru două persoane, la prețul de 120 lei/noapte și camere single, pentru o persoană, la prețul de 100 lei/noapte. Relații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0740.165041.

manastirea dumbrava Mănăstirea Dumbrava

Mănăstirea este construită pe terenul donat de locuitorii satului Dumbrava ce se află situat la limita dintre județele Alba și Cluj între localitățile Unirea (la o distanță de 4 km) și Turda (la o distanță de 15 km).

Piatra de temelie a fost pusă la 26 octombrie 1996 de către I.P.S. Andrei al Alba Iuliei, pe locul unde în anul 1703 preotul Ioan a fost martirizat pentru apărarea dreptei credințe, fiind ars de viu într-o căpiță cu fân.

 Construirea Mănăstirii Dumbrava,  sprijinită financiar de oameni inimoși printre care și foștii componenți ai Generației de Aur: Adrian Ilie, Dorinel Munteanu, Gheorghe Hagi, Anghel Iordănescu, Iulian Filipescu, Bogdan Stelea, Ilie Dumitrescu, Constantin Gâlcă sau chiar Mircea Lucescu, unul dintre cei mai de succes antrenori din România.

Mănăstirea este contruită în formă de cetate cu clopotnița la intrare și biserica în centru. Biserica păstrează stilul românesc având pridvor, pronaos, naos și altar. Pictura a fost realizată în frescă, în stil neobiznatin de soții Crișan în anul 2000. În biserică se alfă Icoana Maicii Domnului care scaldă cu privirea sa blândă întregul lăcaș. Icoana a fost găsită în tencuiala bisericii din satul Dumbrava, fiind ea însăși o mărtuire a istoriei zbuciumate de pe aceste meleaguri. Catapeteasma bisericii este lucrată în lemn de cireș de meșteri bistrițeni în patru registre: icoane împărătești, praznical, apostoli și prooroci. Sfințirea bisericii a avut loc la 26 octombrie 2002 de către I.P.S. Andrei al Alba Iuliei și P.S. Visarion Rășinăreanul împreună cu un important sobor de preoți.

Pe lângă Mănăstirea Dumbrava funcţionează unul dintre cele mai mari centre sociale din ţară, care cuprinde: Centrul de servicii sociale „Sfânta Veronica”, în cadrul căruia funcţionează o casă de tip familial destinată ocrotirii copiilor în regim săptămânal, Centrul de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă, Casa specială „Sfântul Nectarie”, Centrul maternal destinat adăpostirii temoporare a mamelor care, însărcinate fiind sau alungate cu copii mici, se confruntă cu situaţii de criză, neavând casă sau fiind alungate de acasă.

Apoi, aici mai există şi Căminul pentru bătrâni „Sfânta Maria”, care are ca scop ocrotirea în regim rezidenţial a persoanelor vârstnice.

Mănăstirea are o capacitate de cazare de 100 de locuri. Relații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0258.876027

sursa: crestinortodox.ro, manastireadumbrava.ro, wikipedia.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Maria Mada

    duminică, 12.04.2015 at 11:10

    Hristos a inviat! Dragut si util articol. Ca sa fie completa informarea pe viitor puteti mentiona ca varianta de cazare si Pensiunea Casa Butnarului aflata la doar 6 km de Manastirea Ramet, functioneaza din 2011 cu certificare de doua margarete conform Certificatului de clasificare nr 15901 din 5 mai 2011. Va multumim!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax