Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tu știi cum a apărut fierul de călcat? (P)

Publicat

Nu prea mai există locuință fără un electrocasnic destinat călcării hainelor. Fie că dețineți un fier de călcat, un steamer sau o stație de călcat sau vreți să vă achiziționați unul dintre acestea, ar trebui să cunoașteți diferențele dintre ele și ce face fiecare în parte pentru a putea alege ținând cont, bineînțeles, de nevoile dumneavoastră.

Chiar în secolul 1 î.Hr., în China, se foloseau vase de metal umplute cu cărbuni încinși pentru a netezi materialele textile. Începând cu secolul al 17-lea, s-au utilizat bucăți solide de fontă, triunghiulare, cu mâner, pe care oamenii le încălzeau la foc sau la sobă. Ulterior, a apărut un nou model ce consta într-o cutie de fier care se umplea cu cărbuni încinși. Și acest model avea mâner și trebuia ca în timpul utilizării să fie periodic aerisit. În India, obișnuiau să ardă coji de nuci de cocos în loc de cărbune. Unele modele mai foloseau bucăți de fier ce puteau fi încinse în foc.

La sfârșitul secolului al 19-lea și începutul secolului al 20-lea, existau foarte multe tipuri de fier de călcat ce utilizau combustibili lichizi precum kerosen, etanol, benzină sau acetilenă. Multe case erau racordate laun sistem de distribuție a gazelor naturale sau a acetilenei în diferite camere întocmai pentru astfel de obiecte de uz caznic. Deși utilizau combustibile extrem de inflamabile, acest tip de fier de călcat a fost foarte răspândit în America.

În lumea modernă, toate aceste modele au fost înlocuite de fierul de călcat electric care utilizează o rezistență, prin care trece curent electric, pentru a se încălzi și a putea fi folosit. Talpa era de obicei realizată din aluminiu, oțel inoxidabil, ce putea fi acoperită cu un plastic foarte rezistent la căldură și care nu adera, pentru ca călcarea să fie cât mai lină. Primul fier de calcat electric a fost creat de Henry W. Seely, în 1882. În anii ’20 a apărut și primul fier de călcat cu termostat a cărui temperatură putea fi controlată.

Ulterior, fierului de călcat i-a fost adăugat aburul. Thomas Sears este cel ce a inventat primul fier de călcat cu aburi. În 1926, primul astfel obiect electrocasnic a fost vândut de către compania Aldec din New York, dar fără prea mult succes. În 1939, după ce Steam-O-Matic a primit dreptul exclusiv de a produce fiare de călcat cu abur electrice, acestea au devenit mult mai populare, fapt ce a dus la utilizarea la scară mult mai largă a fierului de călcat.

De la fier de calcat au derivat celelalte două electrocasnice: steamer-ul și stația de călcat. Acestea au fost dezvoltate în principal în funcție de cererile și nevoile utilizatorilor.

După cum am spus și mai sus, fierul de călcat folosește o rezistență. Noile tipuri de fier de călcat pot avea talpa realizată din ceramică, teflon sau inox, talpă ultragliss sau talpă SteamGlide, fabricată special pentru compania Philips. De asemenea, dacă considerați achiziționarea unui fier de călcat, verificați funcțiile pe care le are, precum cea de Self Cleaning sau Anti Calcar, dar și aburul și puterea acestuia. 80 de grame pe minut este debitul minim pentru un fier de călcat. Acordă atenție și puterea fierului de călcat. Cele de 2400 W sunt suficiente pentru un călcat facil.

Steamer-ele sunt foarte practice deoarece călcarea se face vertical. Vin într-o varietate de mărimi și diferite specificații, multe dintre ele fiind ușoare, portabile și cu manevrabilitate mare. Dacă dorești să achiziționezi un steamer trebuie să fii atent la puterea acestuia. Ar trebui să aibă un minim de 1000 W. În mod normal, trebuie să fii atent și la puterea aburului, iar acesta ar trebui să fie de minimum 20 de grame per minut. Un alt aspect este rezervorul de apă. Un rezervor de apă prea mic va însemna alimentari mai dese. Față de fierul de călcat, aceste electrocasnice nu pot călca materiale foarte groase și foarte șifonate, decât dacă vorbim de stații ce sunt folosite în principiu la spălătorii sau croitorii. Cele compacte nu au însă suficientă putere pentru a netezi complet materialele. Sunt perfecte pentru tricouri, bluze, pantaloni, blugi sau rochii, inclusiv materiale delicate pe care nu le poți călca cu fierul de călcat.

Când vine vorba de o stație de călcat, trebuie, ca și la fierul de călcat, să fim atenți la puterea acesteia, puterea aburului, funcțiile pe care le are, dar și capacitatea rezervorului. Stațiile de călcat îmbină avantajele fierului de călcat cu cele ale steamer-ului. Deși este mai voluminoasă și mai grea față ce acestea, poate fi folosită ca și fier de călcat pentru călcarea orizontală, sau ca și steamer pentru călcare verticală. De asemenea, datorită rezervorului mare, alimentarea cu apă se face foarte rar, fiind un avanjat pentru persoanele cu familii numeroase sau pentru cei ce dețin multe haine.

Descoperă ofertele pentru diferite modele de stație de călcat Philips pe emag.ro!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax