Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tu știi cum a apărut fierul de călcat? (P)


Publicat

Nu prea mai există locuință fără un electrocasnic destinat călcării hainelor. Fie că dețineți un fier de călcat, un steamer sau o stație de călcat sau vreți să vă achiziționați unul dintre acestea, ar trebui să cunoașteți diferențele dintre ele și ce face fiecare în parte pentru a putea alege ținând cont, bineînțeles, de nevoile dumneavoastră.

Chiar în secolul 1 î.Hr., în China, se foloseau vase de metal umplute cu cărbuni încinși pentru a netezi materialele textile. Începând cu secolul al 17-lea, s-au utilizat bucăți solide de fontă, triunghiulare, cu mâner, pe care oamenii le încălzeau la foc sau la sobă. Ulterior, a apărut un nou model ce consta într-o cutie de fier care se umplea cu cărbuni încinși. Și acest model avea mâner și trebuia ca în timpul utilizării să fie periodic aerisit. În India, obișnuiau să ardă coji de nuci de cocos în loc de cărbune. Unele modele mai foloseau bucăți de fier ce puteau fi încinse în foc.

La sfârșitul secolului al 19-lea și începutul secolului al 20-lea, existau foarte multe tipuri de fier de călcat ce utilizau combustibili lichizi precum kerosen, etanol, benzină sau acetilenă. Multe case erau racordate laun sistem de distribuție a gazelor naturale sau a acetilenei în diferite camere întocmai pentru astfel de obiecte de uz caznic. Deși utilizau combustibile extrem de inflamabile, acest tip de fier de călcat a fost foarte răspândit în America.

În lumea modernă, toate aceste modele au fost înlocuite de fierul de călcat electric care utilizează o rezistență, prin care trece curent electric, pentru a se încălzi și a putea fi folosit. Talpa era de obicei realizată din aluminiu, oțel inoxidabil, ce putea fi acoperită cu un plastic foarte rezistent la căldură și care nu adera, pentru ca călcarea să fie cât mai lină. Primul fier de calcat electric a fost creat de Henry W. Seely, în 1882. În anii ’20 a apărut și primul fier de călcat cu termostat a cărui temperatură putea fi controlată.

Ulterior, fierului de călcat i-a fost adăugat aburul. Thomas Sears este cel ce a inventat primul fier de călcat cu aburi. În 1926, primul astfel obiect electrocasnic a fost vândut de către compania Aldec din New York, dar fără prea mult succes. În 1939, după ce Steam-O-Matic a primit dreptul exclusiv de a produce fiare de călcat cu abur electrice, acestea au devenit mult mai populare, fapt ce a dus la utilizarea la scară mult mai largă a fierului de călcat.

De la fier de calcat au derivat celelalte două electrocasnice: steamer-ul și stația de călcat. Acestea au fost dezvoltate în principal în funcție de cererile și nevoile utilizatorilor.

După cum am spus și mai sus, fierul de călcat folosește o rezistență. Noile tipuri de fier de călcat pot avea talpa realizată din ceramică, teflon sau inox, talpă ultragliss sau talpă SteamGlide, fabricată special pentru compania Philips. De asemenea, dacă considerați achiziționarea unui fier de călcat, verificați funcțiile pe care le are, precum cea de Self Cleaning sau Anti Calcar, dar și aburul și puterea acestuia. 80 de grame pe minut este debitul minim pentru un fier de călcat. Acordă atenție și puterea fierului de călcat. Cele de 2400 W sunt suficiente pentru un călcat facil.

Steamer-ele sunt foarte practice deoarece călcarea se face vertical. Vin într-o varietate de mărimi și diferite specificații, multe dintre ele fiind ușoare, portabile și cu manevrabilitate mare. Dacă dorești să achiziționezi un steamer trebuie să fii atent la puterea acestuia. Ar trebui să aibă un minim de 1000 W. În mod normal, trebuie să fii atent și la puterea aburului, iar acesta ar trebui să fie de minimum 20 de grame per minut. Un alt aspect este rezervorul de apă. Un rezervor de apă prea mic va însemna alimentari mai dese. Față de fierul de călcat, aceste electrocasnice nu pot călca materiale foarte groase și foarte șifonate, decât dacă vorbim de stații ce sunt folosite în principiu la spălătorii sau croitorii. Cele compacte nu au însă suficientă putere pentru a netezi complet materialele. Sunt perfecte pentru tricouri, bluze, pantaloni, blugi sau rochii, inclusiv materiale delicate pe care nu le poți călca cu fierul de călcat.

Când vine vorba de o stație de călcat, trebuie, ca și la fierul de călcat, să fim atenți la puterea acesteia, puterea aburului, funcțiile pe care le are, dar și capacitatea rezervorului. Stațiile de călcat îmbină avantajele fierului de călcat cu cele ale steamer-ului. Deși este mai voluminoasă și mai grea față ce acestea, poate fi folosită ca și fier de călcat pentru călcarea orizontală, sau ca și steamer pentru călcare verticală. De asemenea, datorită rezervorului mare, alimentarea cu apă se face foarte rar, fiind un avanjat pentru persoanele cu familii numeroase sau pentru cei ce dețin multe haine.

Descoperă ofertele pentru diferite modele de stație de călcat Philips pe emag.ro!Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO Klaus Iohannis anunță nominalizarea pentru funcția de premier: ”Îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă”

Publicat

Președintele Klaus Iohannis anunță nominalizarea pentru funcția de premier, după consultările cu partidele, organizate vineri. 

”Am decis să îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru” a spus Iohannis, care de altfel l-a și invitat pe acesta la conferința de presă.

Premierul desemnat va trebui să formeze noul guvern.

Reprezentanții PNL sunt singurii care au făcut o propunere: Nicolae Ciucă, actualul ministru al Apărării.

Acesta ar urma să conducă un guvern minoritar, sprijinit cel mai probabil din umbră, de PSD.

O parte din termenii negocierii dintre PNL și PSD

Susținerea PSD pentru guvernul minoritar al PNL-UDMR va fi una de șase luni, până la traversarea acestei crize sanitare.

PSD va impune câteva obiective în programul de guvernare.

PSD va obține finanțare pentru administrațiile locale din teritoriu pe care le conduce.

Social-democrații nu vor intra oficial în Guvern, adică nu vor propune miniștrii. Totuși, potrivit unor surse din partid, este posibil să primească funcții în eșalonul doi, al societăților de stat și al agențiilor guvernamentale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Episcopul Devei și Hunedoarei, preasfințitul Gurie, a murit. Era infectat cu COVID-19 în stare gravă. A predat și la Alba Iulia

Publicat

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei infectat cu COVID-19 a murit.

A fost profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (titular al catedrei de Teologie Pastorală).

Acesta era în stare gravă după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19 i urma să fie transferat, joi, cu un elicopter la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş, medicii făcând eforturi pentru salvarea pacientului, ai cărui plămâni sunt afectaţi în proporţie de 85%.

Părintele episcop Gurie a fost internat vineri, 8 octombrie, la SJU Deva, fiind transferat ulterior la secţia ATI. Starea sa de sănătate s-a agravat în cursul acestei săptămâni, motiv pentru care a fost intubat în urmă cu câteva zile.

„Pacientul are o afectare pulmonară foarte mare. După ultima evaluare la tomograf s-a concluzionat că plămânii bolnavului au fost afectaţi în proporţie de 85%”, a precizat directorul medical al SJU Deva.

Cine a fost preasfințitul Gurie

Ierarhul s-a născut în ziua de 31 decembrie 1968, în localitatea Huţa – Chiuieşti, jud. Cluj, din părinţii Teodor şi Maria Georgiu, la botez primind numele Grigorie; a urmat Şcoala generală cu clasele I-IV din satul natal şi clasele V-VIII la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984); Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988); Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992); Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996, cu licenţă).

A urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, secţia de Teologie Sistematică (1996-1997); cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (1997-2001); încă de pe vremea când a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova a intrat ca frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989); după aceea, secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu (1989-1996); între timp, tuns în monahism cu numele Gurie.

Este hirotonit ierodiacon (februarie 1990) şi ieromonah (1992); eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova (1992-1996); hirotesit protosinghel (iulie 1996), apoi arhimandrit (2001); vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei (martie 2000 – august 2001). În luna iulie a anului 2001 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”, şi instalat la 5 august 2001;

În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al acesteia şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie acelaşi an (2009); cât a fost la studii în Italia, a înfiinţat comunităţile ortodoxe române din Padova, Pordenone, Treviso şi Verona; a editat publicaţia lunară, Lumină Lină, a parohiei din Padova; a publicat diferite articole în presa religioasă din Italia (Oriente Cristiano, Difesa del popolo, II Gazzettino, Portavoce, ş.a.) dar şi în reviste din ţară.

Este coautor la volumul „Meditaţii duhovniceşti la sfârşit de modernitate” (1999) şi la volumul „Despre mântuirea sufletului în era postindustrială” (2001) și a ţinut conferinţe pe teme de spiritualitate ortodoxă în ţară şi străinătate. De asemenea, din 2011, Preasfinția Sa a fost cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, predând disciplina Teologie Pastorală.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Cele două săptămâni de vacanță vor fi recuperate? Ministrului Educației anunță că CNSU va decide și alte măsuri pentru școli

Publicat

Ministerul Educației nu va decide prelungirea semestrului I, care ar trebui să se încheie pe 22 decembrie, sau a anului școlar în vară, înainte de revenirea din vacanța care începe pe 25 octombrie. Exista mai multe variante luate în calcul printre care și prelungirea semestrului cu cele două săptămâni de vacanță forțată din cauza pandemiei.

„Ne vom consulta cu elevii și profesorii. Există mai multe variante. Nu vom lua o decizie înainte de revenirea din vacanță”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru HotNews.ro, întrebat dacă se va prelungi semestrul I pentru ca orele pierdute să fie recuperate.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seară că toți elevii și preșcolarii vor intra în vacanță, timp de două săptămâni, luni, pe 25 octombrie.

Vezi și Semestrul I se va prelungi până în luna ianuarie 2022 cu o vacanță forțată. Structura anului școlar MODIFICATĂ

„Este evident că școlile sunt puternic afectate prin elevi şi prin personal, profesori, care se îmbolnăvesc. În mod normal, de luni ar fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis astăzi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu, pentru două săptămâni”, a declarat șeful statului, după o întâlnire la Cotroceni.

Conform structurii anului școlar stabilite, grădinițele și clasele primare aveau o vacanță de o săptămâna, între 25 și 31 octombrie.

Vacanța prelungită și prelungirea anului școlar, măsură luată și în anul școlar trecut

Amintim că soluția unei vacanțe prelungite pentru a fi redusă mobilitatea populației a fost luată și în anul școlar trecut.

Astfel, elevii au avut o vacanță de primăvară prelungită, din 2 aprilie până în 4 mai, iar anul școlar a fost la rândul său prelungit în vară, astfel că s-a luat vacanța de vară pe 25 iunie (este vorba de elevii care nu erau clasa a opta și a XII-a)

Cele 70 milioane de teste achiziționate în perioada vacanței forțate

În perioada de două săptămâni de vacanță care începe pe 25 octombrie se va realiza achiziția celor 70 de milioane de teste cu salivă, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„În cele două săptămâni am fost asigurați că ONAC (Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate – n.r.) va finaliza achiziția pentru cele 70 milioane de teste care au fost aprobate prin hotărârea CNSU” a anunțat ministrul interimar al Educației, într-o intervenție la B1 TV.

CNSU va decide și alte măsuri în privința școlilor

Acesta consideră că pot fi recuperate două săptămâni, dar nu mai mult.

„În educație este nevoie de predictibilitate, din păcate evoluția epidemiologică nu este deloc predictibilă. Suntem departe de ceea ce speram cu toții, de rata de vaccinare care ne-ar fi putut ajuta să ținem sub control.

Vor fi și alte măsuri anunțate în urma ședinței CNSU și a ședinței de guvern care va valida măsurile, alături de cele care vizează școlile.

În cursul acestei perioade vom avea consultări cu reprezentanții profesorilor și elevilor pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada cursurilor să nu fie diminuată, elevii să nu înregistreze pierderi din cauza acestei vacanțe.

Două săptămâni pot fi compensate, mai mult de două săptămâni nu vor putea fi recuperate,” a declarat Cîmpeanu la B1 TV.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ședință a CNSU pentru noile măsuri anti-COVID: Restricții pentru nevaccinați, interdicții pentru nunți și alte evenimente

Publicat

Noi măsuri vor fi decise joi într-o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență – CNSU. 

Sunt luate în discuție o serie de reglementări și restricții pentru perioada următoare:

Evenimentele private (inclusiv nunțile) vor fi interzise la nivel național în următoarele 14 până la 30 de zile;

Se iau în discuție restricții de circulație pentru persoanele nevaccinate, în timpul nopții;

Angajați în online în procent de 50%, unde este posibil;

Purtarea obligatorie a măștii inclusiv în aer liber;

Utilizarea certificatului verde pentru deplasări.

Toate aceste restricții vor trebui adoptate prin hotărâri de guvern sau prin ordine de ministru.

Astfel, urmează ca ministrul Educației să emită un ordin pentru vacanța de două săptămâni a tuturor elevilor din școli și licee, iar miniștrii Sănătății și Internelor să aprobe ordinul pentru purtarea măștii în toate spațiile interioare și peste tot la exterior.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate