Actualitate
Turiștii sunt o „pradă” ușoară pentru infracționalitatea financiară online. Doi din zece şi-au pierdut banii în excursii în străinătate
Potrivit unui studiu, doi turişti din zece şi-au pierdut banii pe când erau în excursii în străinătate, iar opt turişti dintr-o sută şi-au compromis datele de pe card. Persoanele aflate în vacanță și cele care călătoresc în interes de serviciu fac numeroase operațiuni financiare atunci când se află în strainătate, punându-se în pericol atunci când nu sunt protejate corespunzător. Pentru a nu pierde bani, utilizatorii ar trebui să se comporte prudent atunci când se află în afara țării: să știe mereu unde le sunt cardurile și să se conecteze la internet doar prin VPN, spun cei de la Kaspersky Lab.
Specialiştii în securitate informatică spun că principala sursă a acestor probleme şi fraude o reprezintă faptul că turiştii fac operaţiuni financiare, adică îşi plătesc vacanţele de pe tabletă sau de pe telefonul mobil.
Cel mai mare risc îl reprezintă plăţile de pachete de vacanţă, făcute pe internet, dar atunci când sunteţi conectaţi la reţele wireless neprotejate, şi nu la o conexiune de internet pe cablu.
Studiul a arătat că 45% dintre persoanele care călătoresc sunt de părere că pierderea banilor este una dintre principalele trei amenințări cu care se pot confrunta în străinătate, iar compromiterea cardului este plasată în Top 3 amenințări, de către 35% dintre utilizatori. Aceste temeri sunt întemeiate – cercetarea a arătat, de asemenea, că pericolul de a pierde bani în timpul unei călătorii este real: 22% dintre respondenți au experimentat o astfel de pierdere, iar pentru 8%, călătoria într-o țară străină a însemnat compromiterea datelor de card.
În schimb, este mai mic numărul respondenților care au menționat infectarea dispozitivului (11%) sau frauda online (20%) printre primele trei motive de îngrijorare atunci când călătoresc. Cu toate acestea, 18% dintre ei au fost victimele infractionalității cibernetice atunci când se aflau în afara țării.
Nu este de mirare că turiștii devin victimele infractionalității cibernetice. 82% se conectează la Wi-Fi oriunde, atunci când sunt în străinătate și, folosind aceasta conexiune potențial riscantă, 61% dintre utilizatorii fac tranzacții bancare online, iar 55% fac cumpărături online. Fără o protecție corespunzătoare, acest comportament expune utilizatorii și banii lor unui risc inutil, dar numai 34% dintre ei folosesc o rețea securizată (VPN) atunci când se conectează la o rețea publică Wi-Fi, în timp ce 18% spun că nu fac nimic pentru a se proteja.
„În lumea din ziua de azi, permanent conectată, putem călători ușor, în interes de serviciu sau personal, și rămânem conectați. Această capacitate ne aduce oportunități incredibile, dar ne expune și la pericole, dacă nu avem grijă. Este foarte simplu să ne conectăm la o rețea Wi-Fi potențial nesigură, decât să ne păstrăm obiceiurile normale privind serviciile de online banking sau cumpărăturile online, fără să ne gândim la consecințe. În timpul vacanțelor de vară, le recomandăm turiștilor să fie mai precauți, să se gândească de două ori la activitățile online pe care le au în străinătate și să ia măsuri pentru a-și proteja banii”, spune David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab.
Pentru a nu pierde bani, utilizatorii ar trebui să se comporte prudent atunci când se află în afara țării. Ar trebui să fie întotdeauna atenți unde le sunt cardurile, să se conecteze la Internet cu ajutorul VPN-ului și să folosească o soluție eficientă de securitate.
sursa: digi24.ro, hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News