Abrud
Turla bisericii de la Geamăna ar putea fi dărâmată. Cupru Min vs unul dintre cele mai ”fotogenice” locuri din Apuseni
Ce n-a reușit lacul de steril de la Valea Șesii, ar putea reuși angajații de la ”Cupru Min” Abrud. Surse apropiate companiei au declarat că unul dintre simbolurile turistice ale Apusenilor, turla bisericii care a rezistat după inundarea satului Geamăna, ar putea fi dărâmată la inițiativa șefilor Cupru Min.
Motivele nu sunt clare, dar aceștia ar fi deranjați, se pare, de afluxul mare de fotografi care vor să facă poze în zonă. Se pare că aceștia vor să lege turla bisericii cu un cablu și să o tragă cu un utilaj pentru a o prăbuși în iaz.
Compania este proprietara iazului și are dreptul să facă acest lucru, însă biserica a devenit unul dintre cele mai fotografiate locuri din Munții Apuseni.
Geamăna a fost un sat în Munții Apuseni, acoperit acum de resturile proceselor tehnologice provenite de la cariera de cupru de la Roşia Poieni. Localnicii au fost obligaţi să se mute de la un an la altul tot mai sus de vatra satului, pentru a scăpa de invazia sterilului, care în timp le-a acoperit biserica și le-a înghiţit cimitirul.
Totul a început în plină ”Revoluție industrială”, respectiv în anul 1977, când Nicolae Ceauşescu a decis pornirea exploatării de cupru de la Roşia Poieni, la acea vreme cea mai mare din Europa.
La începutul anilor 1980, sătenii au fost explopriați. Este vorba despre aproximativ 300 de familii. În 1986, când a început deversarea sterilului, trăiau aici peste 1.000 de persoane. Acum, în căsuţele moţeşti, răsfirate de-a lungul a câţiva kilometri, în jurul lacului de steril de la cariera de cupru, mai trăiesc doar vreo câțiva oameni.
Foto: Romulus Oprișcan
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News