Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un albaiulian, ”obiectiv” al agenților CIA. Nicolae Oniga, ambasadorul din Congo ”măcinat de dorul de casă”

Publicat

Un albaiulian a ajuns subiect de interes pentru agenții CIA, în plin război rece. Desecretizarea unei părți a arhivelor CIA arată că agenția era foarte interesată de Nicolae Oniga, născut și crescut la Alba Iulia, unul dintre pionii foarte importanți ai afacerilor comerciale externe ale României comuniste. Oniga a ajuns ambasador în Congo, dar potrivit rapoartelor CIA, era măcinat de dorul de casă, nu vorbea limba franceză și avea foarte puțină determinare să se implice în viața publică locală, conform sarcinilor care îi fuseseră trasate de la Centru.

CIA a desecretizat porțiuni inofensive din trecutul informativ comun cu blocul estic, sau, cum este și cazul acesta, a ”disponibilizat” informații despre persoane care nu mai sunt în viață. De asemenea, informații cu privire la Oniga apar și în documetele wikileaks.

”Născut la Alba Iulia, (Nicolae) Oniga și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale profesionale în cadrul mișcării Uniunii Comerciale din România, servind, se pare, ca șef al secțiunii sale de relații externe, înainte de nominalizarea sa la BRAZZAVILLE. Oniga și soția lui, care nu vorbesc niciunul limba franceză (folosindu-se de interpreți români aici, în mod evident), par a se apropia de 60 de ani. În BRAZZAVILLE, după numai o scurtă perioadă de timp, deducem că Oniga este cuprins de dor de casa. El a arătat puține semne că ar vrea să se implice pe scena locală în opoziție cu sarcina sa. Suspectăm că problema lui legată de limba străină va fi un mare determinant pentru aface asta. ONIGA are un tânăr nepot care servește la misiunea românească la ONU din New York” se arată într-o notă generală transmisă de agenții CIA, legată de Oniga.

Totul se întâmpla în 1978. Potrivit informațiilor Ministerului de Externe, doi ani mai târziu, Nicolae Oniga a murit la Brazzaville și nu a mai apucat să se întoarcă în țara de care îi era dor.

În 1995, ambasada României în Congo a fost închisă din motive financiare, iar în 1997, acolo a fost deschis un consulat onorific. În prezent, reprezentarea diplomatică și consulară este asigurată de ambasada din Angola.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax