Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un cocktail de medicamente pentru imunoterapie ajută la dispariția tumorilor canceroase chiar și la pacienți din fază terminală

Publicat

O combinație de medicamente testată de oamenii de știință s-a dovedit că duce la dispariția completă a tumorilor la unii pacienți, chiar în fază terminală.

Tratamentul constă într-un coctail de medicamente pentru imunoterapie. Sistemul imunitar al pacienților este pus la treabă, acesta ajungând să extermine celulele canceroase, a rezultat din studiul Institutului de Cercetare a Cancerului (ICR), Londra și Royal Marsden.

Combinația de medicamente nivolumab și ipilimumab a dus la o reducere a dimensiunii tumorilor la pacienții cu cancer la cap și gât, bolnavi în fază terminală. În cazul unora, cancerul a dispărut cu totul, medicii constatând că nu mai există niciun semn detectabil de boală.

Așa s-a întâmplat și în cazul unui bunic de 77 de ani, vindecat complet, care în ultima săptămână a fost într-o croazieră cu soția, arată The Guardian.

Combinarea celor două medicamente imunoterapeutice s-ar putea dovedi o nouă armă eficientă împotriva mai multor forme de cancer avansat, cred experții.

Cercetări anterioare care au avut în centru aceeași combinație de medicamente au arătat beneficii similare pentru pacienții cu cancer la rinichi, piele și colon.

Pe lângă creșterea șanselor de supraviețuire pe termen lung a pacienților, au spus oamenii de știință, imunoterapia are mult mai puține efecte secundare comparativ cu chimioterapia, un tratament ”extrem”, dar standard, oferit multor pacienți cu cancer avansat.

Detalii și prospectul despre cocktailul nivolumab și ipilimumab AICI: opdivo-epar-product-information_ro

Primele rezultate optimiste obținute în urma unui studiu prezentat în 2019

Încă din 2019, despre combinația celor două medicamente, s-a anunțat că s-au făcut studii care arătau eficiența asupra unor tumori și faptul că tratamentul de primă linie cu o combinație de două imunoterapii: ipilimumab + nivolumab îmbunătățește supraviețuirea generală la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) metastatic, comparativ cu chimioterapia, chiar și în absența expresiei PD-L1.

Rezultatele au fost prezentate în cadrul întâlnirii anuale a Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO19), iar unii specialiști precizau atunci că aceste rezultate ar putea însemna o schimbare de practică în tratamentul acestor pacienți.

Mecanismul de acțiune al nivolumab și ipilimumab

„În opinia mea, aceste date schimbă practica medicală. CheckMate-227 este primul studiu care arată că nivolumab și ipilimumab în combinație prelungesc supraviețuirea, comparativ cu chimioterapia la pacienții netratați anterior, cu NSCLC metastatic.

Avem deja mai multe opțiuni de tratament de inițiere pentru acești pacienți, inclusiv chimioterapia combinată cu un agent anti-PD1 sau un agent anti-PD-L1 în monoterapie. Și acum avem o opțiune de evitare a chimioterapiei compusă din nivolumab plus ipilimumab”, a declarat prim-autorul studiului, Prof. Solange Peters, Center Hospitalier Universitaire Vaudois, Lausanne, Elveția.

Datele din prima analiză finală a studiului CheckMate 227, efectuat pe un număr de peste 1.700 de pacienți cu NSCLC în stadiu IV sau recurent.

Pacienții au fost repartizați aleatoriu pentru a primi fie combinația de nivolumab (Opdivo, Bristol-Myers Squibb) plus ipilimumab (Yervoy, Bristol-Myers Squibb), chimioterapie, nivolumab în monoterapie sau combinația de nivolumab cu chimioterapie.

Rezultatele arătau că la pacienții cu expresie PD-L1 ≥1%, supraviețuirea mediană globală a fost îmbunătățită cu 21%, de la 15 luni la 17 luni cu imunoterapia combinată, comparativ cu chimioterapia administrată singură.

Mai mult, combinația nivolumab plus ipilimumab în doze mici a fost asociată cu un beneficiu de supraviețuire atât la pacienții cu expresie PD-L1 <1%, cât și la toți pacienții care au primit combinația imunoterapeutică, efectul pozitiv al combinației depășind perioada de tratament de 2 ani.

Rata de reacții adverse de gradul 3-4 cauzate de tratament a fost de 33% la cei tratați cu nivolumab plus ipilimumab cu doze mici, 19% cu nivolumab și 36% cu chimioterapie.

Prof. Peters a adăugat: „Pasul important acum este dezvoltarea unui algoritm pentru a selecta cel mai bun tratament de inițiere pentru fiecare pacient. Trebuie să așteptăm puțin mai mult timp pentru a vedea care tratament dă naștere într-adevăr la o îmbunătățire a supraviețuirii pe termen lung.

Supraviețuirea de cinci ani în urma studiilor cu aceste terapii ne va învăța dacă vreuna dintre opțiuni este mai bună decât altele. Al doilea punct critic va fi compararea toxicităților. Putem apoi să avem o discuție în cunoștință de cauză cu pacienții noștri.

Am folosit o doză scăzută de ipilimumab (1 mg la fiecare 6 săptămâni) pentru a face terapia tolerabilă. Acest lucru a condus rate scăzute de întrerupere a tratamentului și de toxicitate sau decese cauzate de tratament. Deci este o terapie extrem de gestionabilă”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax