Connect with us
Advertisement

Eveniment

Un drum forestier din comuna Întregalde va fi reabilitat pentru asigurarea accesului la unele gospodării izolate din zonă

Publicat

Un drum forestier în lungime de circa 2,6 km, aflat pe raza satului Sfârcea din comuna Întregalde, va fi reabilitat printr-o investiție de peste 500.000 de lei. Proiectul urmărește, printre altele, și asigurarea accesului pe tot parcursul anului la unele gospodării izolate din zonă. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Reabilitare drum forestier Sfârcea, comuna Întregalde”, propus a fi amplasat în localitatea Sfârcea și localitatea Necrilești, titular comuna Întregalde.

Potrivit memoriului de prezentare, drumul forestier propus spre reabilitare este situat în satul Sfârcea. Acesta se va reabilita pe o lungime de 2,6 km. Drumul forestier își are începutul în drumul comunal DC 179. Accesul la drum se va realiza prin drumul comunal DC 179, drumul județean DJ 106H și drumul județean DJ 107 K.

Drumul forestier prezintă o structură rutieră nerigidă formată dintr-o pietruire formată din balast, pietriș și piatră spartă în grosimi de cca. 10 – 20 cm. În prezent aceasta se prezintă într-o stare stare tehnică necorespunzătoare. Din punct de vedere geometric, drumul are o platformă de circa 3 – 3,5 m și o parte carosabilă de circa 2,5 – 3 m. Pe aproximativ întreaga lungime a drumului şanţurile existente sunt necorespunzătoare, fiind necesară proiectarea de dispozitive noi de colectare a apelor de suprafață.

Din cauza stării tehnice necorespunzătoare a drumului propus spre reabilitare, circulaţia se desfăşoară cu dificultate, în special pe timp nefavorabil. Traseul drumului forestier se desfăşoară într-o zonă de munte, drept urmare acest drum prezintă în plan o complexitate ridicată, iar în profil longitudinal declivităţile sunt mari. Traseul drumului în plan este de coastă, prezentând un profil mixt în secțiune transversală.

Se constată starea foarte degradată a infrastructurii rutiere a drumului forestier, care face ca pe timpul iernii, sau în situația unor precipitații mai ample să limiteze accesul la multe dintre gospodăriile din zonă. Circulaţia se desfăşoară în condiţii grele iar în perioadele ploioase şi umede circulația este apropape imposibilă.

Prin reabilitarea drumului forestier, care necesită o îmbunătăţire a stării tehnice şi o sporire a capacităţii portante, se va asigura o circulaţie corespunzătoare, îmbunătăţindu-se substanţial starea tehnică, siguranţa şi confortul utilizatorilor.

Potrivit proiectului, drumul forestier va avea următoarea structură rutieră: 

Între km 0+000 – 2+330

  • scarificare și reprofilare pietruire existentă pe minim 10 cm;
  • 15 cm strat superior de fundație din piatră spartă;

Între km 2+330 – 2+600

  • reprofilare pietruire existentă;
  • 10 cm strat inferior de fundație din balast;
  • 15 cm strat superior de fundație din piatră spartă;

Acostamentele vor fii realizate cu aceeași structură ca și partea carosabilă.

Au fost proiectate 11 podețe tubulare din beton, respectiv 8 cu diametru DN 600 și 3 cu diametru DN 1000.

Pentru a facilita accesul oamenilor la proprietăți se vor amenaja trei accese pe o suprafață de 12 mp/acces, iar în dreptul lor vor fi prevăzute podețe tubulare din beton cu diametrul nominal DN 400 mm pentru asigurare continuității scurgerii apelor pluviale. Accesele se vor amenaja cu următoarea structură rutieră: 10 cm strat din balast, 15 cm strat din piatră spartă.

Pentru protecția drumului și a taluzurilor de rambleu pe zonele analizate, apropiate de malurile pârâului s-au proiectat lucrări de protecție și consolidare a malurilor cu anrocamente din piatră burtă.

Pentru apărările de mal alcătuite din anrocamente se vor folosi blocuri de stâncă şi piatră cât mai mari. Anrocamentele vor avea o înălțime de cca. 2 m, la baza inferioară vor avea o lațime de cca. 2 – 2,5 m iar la baza superioară o lățime de cca 0,5 – 0,7 m, iar panta exterioară va fi de 2:3.

Valoarea investiției este estimată la 505.773,56 lei, cu TVA. Durata estimată de realizare este de 8 luni, din care durata de execuție a lucrărilor este de 5 luni.

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement