Connect with us
Advertisement

Eveniment

Un nou pas în proiectul privind construirea unei grădinițe de 160 de locuri în locul unei foste cantine, la Alba Iulia

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de votat, în ședința din 29 iunie, un proiect privind aprobarea devizului general și a indicatorilor tehnico-economici actualizați pentru realizarea obiectivului de investiții „Construire Grădiniță cu program prelungit nr. 16 prin schimb de destinație și extindere cantină din incinta Colegiului Tehnic Alexandru Domșa”.

Grădinița va avea o capacitate de 160 de preșcolari, 8 săli de grupă și o suprafață desfășurată de peste 2.200 de metri pătrați. 

Potrivit referatului de aprobare, proiectul – faza SF cu elemente de DALI pentru obiectiv a fost elaborat în 2018. În anul 2021 a fost contractat serviciul de proiectare – fazele DTAD + DTAC + POE și proiect tehnic. În cadrul documentației tehnice predată în luna martie 2022, partea economică a fost actualizată la prețurile de piață care se practică în prezent.

Proiectul este finanțat parțial prin POR 2014-2020, însă în limita bugetului aprobat de 11.744.350,28 lei, inclusiv TVA, din care valoare eligibilă – 5.721.777,60 lei.

Vezi și FOTO: O nouă grădiniță pentru 160 de preșcolari, la Alba Iulia, în locul unei foste cantine. Cum va arăta clădirea

Prin implementarea proiectului se urmărește:

  • realizarea unei clădiri la standardele necesare pentru educația preșcolară, deoarece Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 nu a funcționat într-o clădire proprie, în condițiile în care deservește trei mari cartiere ale orașului Alba Iulia: Ampoi 1, Ampoi II și Ampoi III, beneficiari fiind circa 160 de copii care vor frecventa această grădiniță
  • schimbarea destinației fostei cantine a Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia și extinderea pe orizontală și verticală, astfel încât spațiile obținute să deservească în cele mai bune condiții funcțiunea principală de grădiniță cu program prelungit
  • realizarea instalației interioare de încălzire: la parter – încălzire cu corpuri statice din oțel de tip panou radiant, la etaj – încălzire în pardoseală în sălile de grupă, iar pentru restul încăperilor se prevede o încălzire realizată prin intermediul radiatoarelor de tip panou
  • răcirea spațiilor se va realiza prin intermediul aparatelor de tip multisplit
  • obținerea energiei electrice din surse regenerabile: s-a prevăzut un sistem de 40 de panouri fotovoltaice pe învelitoare
  • pentru asigurarea împotriva incendiilor, s-a prevăzut o instalație de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu și realizarea instalației de hidranți
  • pentru asigurarea împotriva efracției s-a prevăzut un sistem de securitate compus din: subsistem de alarmare împotriva efracției și subsistem de televiziune în circuit închis.
  • alimentarea și branșarea/racordarea la utilitățile necesare pentru buna funcționare a clădirii
  • demolarea clădirilor dezafectate din curte și realizarea de alei, parcări și zone verzi

Valoarea actualizată a obiectivului de investiție este de 24.516.916,80 lei (cu TVA inclus), din care C+M – 18.976.212,09 lei.

Detaliile proiectului

Schimbarea de destinație va necesita desființarea pereților de închidere și a celor de compartimentare, utilizând doar structura construcției existente, ce se va extinde pe orizontală pe toate cele patru laturi și pe verticală pe întreaga suprafață a acesteia. Totodată se propune și o extindere a subsolului pentru funcțiuni auxiliare cum ar fi spălătoria, uscătoria și călcătoria.

Noua clădire va avea o suprafață construită de 1.004,5 mp, suprafața desfășurată fiind de 2.263,3 mp. Grădinița va avea 8 săli de grupă și o capacitate de 160 de preșcolari.

Potrivit documentației tehnico-economice, organizarea funcțională a spațiilor prevede la nivelul parterului spații anexe grădiniței (sala polivalentă, bucătăria, administrație, izolator), care au nevoie de o continuă legătură cu exteriorul, iar la nivelul etajului sălile de  grupă cu spațiile anexe aferente (vestiare, grupuri sanitare, depozite de material didactic), care necesită cât mai multă liniște. Orientarea sălilor de grupă este în principal Est – Vest, utilizând laturile Nord și Sud pentru anexe (circulații pe verticală, oficiu, grupuri sanitare, etc.).

Sala polivalentă, utilizată în programul de zi cu zi pentru servirea meselor este în directă legătură cu locul de joacă din curte. Spațiile de deservire a funcțiunii principale (bucătăria, administrația) sunt orientate către Sud, latura pe care se face și accesul de serviciu în incintă.

Accesul copiilor se va face pe latura de Est, unde se va trece obligatoriu prin zona de filtru, ce include și izolatorul. Accesul în sala polivalentă cu ocazia unor evenimente se va putea face pe latura de Nord, unde se află și scara exterioară pentru evacuarea etajului, conform normelor ISU în vigoare. 

Amenajarea exterioară urmărește necesitățile funcțiunii principale și îmbunătățirea calității mediului, existând următoarele zone distincte: zona curții alocată recreației, jocului, echipată cu dotări specifice vârstei utilizatorilor (leagăne, tobogane, balansoare, gropi de nisip, etc.), zona terenurilor alocate circulațiilor și acceselor cu alei pietonale și carosabile, respectiv zona verde plantată dealungul împrejmuirilor.

Construcția va beneficia și de un sistem fotovoltaic on-grid, fără injectare în rețea, cu 40 de module fotovoltaice (260W), dotat cu modulator de putere și două invertoare cu switch incorporat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement