Connect with us
Advertisement

Eveniment

Un nou pas pentru restaurarea și punerea în valoare a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. Anunțul făcut de ministrul Culturii

Publicat

Un nou pas pentru restaurarea și punerea în valoare a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat joi seara că Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCDE) a aprobat un împrumut de 140 de milioane de euro pentru proiectul „Temelii culturale”. În cadrul acestuia urmează să fie finanțată, printre altele, consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. 

Fondată în 1798 de episcopul romano-catolic Batthyany Ignac, Biblioteca Batthyaneum, aflată într-o fostă mănăstire, are mai multe cărţi vechi şi colecţii valoroase de carte, inclusiv celebrul Codex Aureus, un manuscris medieval în limba latină, scris cu litere de aur, cu vechimea de peste 1.000 de ani, care conţine două dintre cele patru evanghelii ale Noului Testament.

„Astăzi, Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a aprobat un împrumut de 140 de milioane de euro, destinat proiectului „Temelii Culturale”, care are ca scop salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri cu destinație culturală în România. Costurile proiectului se ridică la 280 de milioane de euro.

Împrumutul de la BDCE acoperă 50% din acestea, diferența urmând a fi asigurată de la bugetul de stat. Implementarea se va face în perioada 2025-2033 de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, care dispune de o experiență de peste 17 ani în gestionarea investițiilor finanţate de BDCE”, a scris Raluca Turcan, pe pagina de Facebook.

Potrivit acesteia, proiectul „Temelii Culturale” vizează 14 obiective de investiții cu relevanță națională și europeană, aflate în administrarea unor instituţii publice din subordinea Ministerului Culturii, printre care se află Ateneul Român, Operele Naționale Române din București și Iași, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, Vila Reginei Maria de la Mamaia, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement