Connect with us
Advertisement

Eveniment

Un șofer care a condus cu 180 de km/h pe Autostrada A10, între Alba Iulia și Aiud, a scăpat de suspendarea permisului. Motivul

Publicat

Un cetățean olandez a câștigat în instanță, la Judecătoria Alba Iulia, un proces cu IPJ Alba, după ce a rămas fără carnet pentru 90 de zile.

Motivul pentru care a rămas fără carnet este acela că ar fi condus pe Autostrada A10, între Alba Iulia și Aiud, cu o viteză de 183 de kilometri la oră. Fapta s-a petrecut în data de 24 iulie 2022, dar bărbatul a primit o primă decizie favorabilă, din partea Judecătoriei Alba Iulia, în 20 decembrie 2022. 

Motivul pentru care a câștigat procesul este acela că, dintr-o înregistrare video adusă ca probă de către reprezentații IPJ Alba, nu se poate stabili cu exactitate dacă el este cel care avea peste limita legală sau alți doi șoferi care conduceau în același timp cu el pe porțiunea respectivă de drum.

Motivarea instanței a fost făcută publică și este disponibilă pe portalul rejust.ro. În documentul redactat de reprezentații instanței este detaliat modul și motivul pentru care șoferul a câștigat procesul.

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării instanței,  ”în motivarea cererii, petentul a arătat că în procesul verbal atacat s-a reținut faptul că la data de 24.07.2022 a condus autoturismul cu numărul de înmatriculare (…) pe Autostrada A10 din direcția Sebeș în direcția Turda având o viteză de 183 km/h, fiind înregistrat de aparatul radar și nu a avut asupra sa permisul de conducere.

Starea de fapt în ceea ce privește contravenția depășirii vitezei legale care a fost reținută în procesul verbal nu corespunde realității, întrucât petentul într-adevăr se afla pe Autostrada A 10, însă acesta nu circula cu o viteză de 183 km/h, astfel cum este menționat în actul sancționator.

În acest sens, faptul că petentul a setat autoturismul pe pilotul automat la o viteză mult inferioară celei reţinute de agentul constatator, respectiv viteza de 100 km/h, astfel că este cu neputință ca viteza cu care se deplasa să fie apropiată de 183 km/h.

CITEȘTE ȘI: FOTO VIDEO: Un BMW a zburat în acoperișul unei case din Lancrăm. Accident grav, produs în urma unei curse de mașini, pe DN1

Pe acea porţiune de drum unde a fost oprit de poliție, erau mai multe vehicule care circulau în fața sa, pe autostradă și este posibil să se fi produs o eroare, viteza respectivă să fi fost înregistrată de la alt autovehicul.

Având în vedere aceste aspecte de fapt, aparatul radar a înregistrat în mod eronat viteza de deplasare a autoturismului, eroare ce a fost cauzată de o utilizare necorespunzătoare a acestuia sau de la distanță prea mare față de autovehicul ori acea viteză să fi provenit de la alt autovehicul. (…)”, se arată în motivarea instanței.

Amenda primită

”La data de 24.07.2022, a fost întocmit de către un agent din cadrul intimatei, procesul-verbal de contravenţie prin care petentului i-a fost aplicată sancţiunea amenzii în cuantum de 1.305 lei şi sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile pentru comiterea contravenţiei”, mai este scris în documentul citat.

Cum a câștigat procesul

”În înregistrarea depusă de intimat, se observă un grup de trei autoturisme care circulă în același sens și care par a avea viteze diferite. În momentul în care viteza măsurată de aparatul radar este de 183 km/h, pe filmare nu se poate distinge numărul de înmatriculare al autoturismului condus de către petent.

În acest context, instanţa consideră că probele suplimentare prezentate de intimat nu sunt suficiente pentru a răsturna prezumţia de nevinovăţie de care se bucură petentul, aşa încât dubiul care subzistă cu privire la viteza de deplasare a autovehiculului condus de petent poate profita numai acestuia şi justifică reţinerea netemeiniciei actului sancţionator.

Având în vedere considerentele anterioare, instanţa apreciază că procesul nu a fost temeinic întocmit, astfel că urmează să admită plângerea contravenţională formulată, cu consecinţa anulării actului sancţionator”, au decis magistrații.

Drept urmare, șoferul în cauză a câștigat în primă instanță procesul cu IPJ Alba.

Judecătorii au anulat amenda, dar și interdicția de a mai conduce pentru 90 de zile. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Unu

    marți, 03.01.2023 at 11:12

    Km/h sau KWh tot aia e nu?
    Atentie la unitatile de masura cu una se masoara viteza si cu cealalta energia electrica…. o mica diferenta zic eu 🙂

    • moderatorul de serviciu

      marți, 03.01.2023 at 11:54

      Da, :))

  2. MIRCEA-DORIN ROMAN

    sâmbătă, 07.01.2023 at 08:16

    Sa stea liniștit ca la apel îl cistiga pt ca va spun din proprie experienta,pt ca și eu am pățit la fel acum doi ani.Politia nu va da bani înapoi și îi va suspenda permisul

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement