Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Un specialist german în restaurare comentează abordarea administraţiei locale privind reabilitarea Cetăţii Alba Carolina


Publicat

Arheologi, arhitecţi şi specialişti în domeniul restaurării din Ungaria, Germania, Statele Unite ale Americii şi Mexic au fost prezenţi, miercuri, la Alba Iulia pentru a participa la Conferinţa Internaţională Ştiinţifică de Teoria şi Practica Reabilitării Patrimoniului Construit. Aceştia s-au întâlnit pentru se consulta şi a găsi soluţii la problemele care pot interveni într-un proces de restaurare, iar vizita experţilor în oraşul nostru ne-a îndemnat să încercăm să aflăm şi noi răspunsuri la întrebările albaiulienilor, referitor la modul în care s-a realizat reabilitarea Cetăţii Alba Carolina.

„Am fost informat că se taie pomii şi că oamenii sunt nemulţumiţi. Şi copacii fac parte din istoria oraşului nostru”

Cel care s-a oferit să ne prezinte lămuriri în această problemă a fost Christoph Machat, membru în Comitetul Executiv al International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) şi un expert recunoscut de Ministerul Dezvoltării şi Culturii din România. Primul lucru care ne-a uimit în discuţia cu specialistul german a fost că acesta cunoştea deja polemicile din jurul Parcului Custozza, aşa că a profitat de ocazie pentru a-şi expune punctul de vedere. „Am fost informat că se taie pomii din acest parc şi că oamenii sunt nemulţumiţi. Ceea ce vreau să spun e că, în Germania, toate intervenţiile de conservare şi planificare urbanistică sunt dictate de un anumit curriculum care trebuie absolut respectat. Populaţia trebuie consultată de minim două-trei ori, iar, în urma concluziilor care pot fi trase, situaţia se mai schimbă”, a explicat Christoph Machat.

Reamintim că, în ceea ce priveşte situaţia proiectului de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina, s-au desfăşurat iniţial unele consultări cu societatea civilă, dar, de nenumărate ori, albaiulienii şi-au manifestat nemulţimirile referitor la viziunea arhitecţilor privind restaurarea Cetăţii şi transformarea Parcului Custozza într-o piaţetă publică. În ciuda disponibilităţii în discuţie, nici până în prezent administraţia nu a dat semne că ar modifica în vreun fel proiectul ce se realizează din bani europeni.

Christoph Machat a mai subliniat faptul că este „absolut împotriva oricăror lucrări de reconstruire decât dacă acestea sunt absolut necesare, pentru a înţelege tot ansamblul”. Potrivit membrului Consiliului executiv ICOMOS, „dacă această piaţetă nu a existat istoric, atunci este un nonsens complet să fie realizată”.

„O cercetare arheologică într-o zonă care ulterior va fi pavată poate fi <aruncată la gunoi>”

Din acest punct de vedere, dorinţa administraţiei locale de a crea o piaţetă în acea zonă îşi găseşte explicaţie istorică. Hărţile au arătat că, la începutul anilor 1700, când a fost ridicată Cetatea Vauban, acel perimetru avea destinaţia unei pieţe centrale, iar abia ulterior, în prima jumătate a secolului 19, au apărut şiruri de copaci ce delimitau aleile care traversau pe diagonală parcul. Totuşi, Christoph Machat a explicat că, dacă sub Parcul Custozza a fost descoperit un sit arheologic de o asemenea importanţă precum Praetoriumul Roman, proiectul ar fi trebuit „să moară” de la început. Acesta crede că o cercetare arheologică într-o zonă care ulterior va fi pavată „poate fi aruncată la gunoi”. În ceea ce priveşte copacii din Parcul Custozza apăraţi cu vehemenţă de ecologişti, avocaţi şi voluntarii Asociaţiei „Alba Verde”, specialistul german a opinat: „Nu sunt un ecologist, adică nu vreau să spun: hai să salvăm parcul; dar întrebarea mea este, pentru ce să îl tăiem? Este nevoie neapărat de o piaţă publică în oraş?”. Acesta consideră că şi aceşti copaci fac parte, alături de clădiri şi monumente, din istoria oraşului nostru şi că simplul fapt că au crescut şi s-au dezvoltat timp de sute de ani trebuie să ne convingă să nu îi tăiem.

Acţiunile întreprinse de societatea civilă în sprijinul acelor valori pe care ei le consideră preţioase sunt, în opinia specialistului în restaurare, un semn că în România oamenii reacţionează, dar că administraţia locală trebuie să vină cu argumente clare şi convingătoare care să justifice orice acţiune întreprinsă în folosul oamenilor şi al societăţii.

„Poarta Castrului Roman ar fi trebui construită din lemn. Te induce în eroare”

Expertul german în restaurare, membru al Comisiei de Onoare de la Bucureşti, şi-a exprimat şi obiecţiile referitoare la procesul de reabilitare a fortificaţiei, mai precis în legătură cu un anume monument, proaspăt restaurat: Poarta Castrului Roman. În viziunea sa, această poartă ar fi trebuit să fie construită din alte materiale, rezistente în timp şi mult mai puţin costisitoare. „Mă uit la ea şi întreb ce e asta? Materialul din care e făcută te induce în eroare. Acum e ok, dar mai târziu intervine patina timpului, iar, dacă peste 10 ani vine un turist, chiar şi specialist, va zice: Ce e asta, e veche sau nouă? Ca o sugestie, poarta trebuia să fie făcută din alt material, de exmplu lemn, dar bine realizat. Totuşi, nu ştiu dacă aveţi la momentul de faţă specialişti suficient de buni ca să realizeze aşa ceva”, a conchis Christoph Machat.

Acesta şi-a manifestat intenţia de a studia proiectul şi de a împărtăşi experienţa sa în domeniul restaurării de monumente şi situri, cu membrii administraţiei locale.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. Simona Braniste

  miercuri, 18.05.2011 at 18:01

  Am ajuns sa importam demnitate si verticalitate profesionala! Expertiza tehnica nu putem inca sa o importam dar va veni si acel moment ca sa intelegem cu ajutorul altora greselile cu care ajungem sa ne mindrim. oras mic cu ARHITECTI MARI!

 2. alin

  miercuri, 18.05.2011 at 18:56

  Inca o dovada de lipsa de viziune strategica pentru oras ! Pana la urma administratia si cei care implementeaza proiectul nu se gandesc la locuitorii orasului si la dezvoltarea lui printr-un turism veritabil ci doar la absorbtia unor fonduri de catre niste firme si la procentul ce ramane in buzunarele administratorilor.
  Albaiulieni, am fost inca o data fraieriti ! Va place ? Adiminstratia isi poate face o superstrategie in sensul asta pentru urmatorii 20 de ani daca tot stam si inghitim in sec.

 3. Calin Suteu

  joi, 19.05.2011 at 09:25

  Pentru cine nu stie ce este ICOMOS si ce reprezinta dpdv stiintific ar fi bine sa se documenteze. Din pacate la noi cred ca si Primaria si celelalte institutii menite a salva patrimoniul si a-l proteja nu ii intereseaza si nu dau doi bani pe expertii lor. In schimb dau toti banii pe „specialistii nostri” si organizeaza conferinte despre un subiect pe care il calca in senile la nici 100 de metri. Dar conferinta trece, pietrele raman. Si cei din Alba Iulia nu vad cum se taie padurea din cauza copacilor. Insa nu va mai fi o problema mult timp.

 4. caragiale

  joi, 19.05.2011 at 09:40

  Doamne….si cat l-am injurat pe Brucan::(((((

 5. 5 stele

  luni, 23.05.2011 at 05:38

  Comparatyv cu cea fost, jos palaria.
  Sunt 5 sytury ne lipite de zydury acolo sus pe ele trebuiesc pe fiecare in parte amenajate terase cu multa transparenta, am fost personal si am cules flory de salcam si soc au priveliste superba(meryta ydeea pusa sy in practyca).
  OMUL SFYNTESTE LOCUL, EL A FOST DEJA ACOLO PENTRU A VA DA YNDYCY.
  DUMNEZEU E CU NOY SY DE ACUMA IN COLO. AMIN

 6. Unde esti Pruteanu?!?

  marți, 24.05.2011 at 16:49

  Ma scuzi „5stele” dar trebuie s-o zic: cred ca ai invatat limba romana la scoala cu femeia de serviciu!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Norvegia recomandă utilizarea cu prudență a vaccinului de la Pfizer- BioNTech pentru o anumită categorie de persoane

Publicat

Norvegia și-a schimbat politica privind utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer și ia în considerare excluderea bolnavilor în fază terminală, în urma rapoartelor privind decesele la pacienții considerați fragili după administrarea serului, a relatat Reuters.

„Autoritățile norvegiene din domeniul sănătății au modificat recomandările în ceea ce privește vaccinarea bolnavilor terminali pe o scală de fragilitate clinică 8 sau mai mare”, arată un comunicat al BioNTech.

După ce 23 de pacienți în vârstă au murit în Norvegia după imunizarea cu vaccinul antiCovid produs de Pfizer-BioNTech, țara a lansat o anchetă detaliată, relatează The Guardian și Business Insider.

Reacțiile adverse la vaccin ar fi putut contribui la moartea unor pacienți mai în vârstă și slăbiți, ia în calcul Agenția Norvegiană a Medicamentului.

Scala de fragilitate clinică este un sistem de clasificare utilizat pe scară largă în îngrijirea persoanelor în vârstă, care definește pacienții în stadiul 8 drept în stadiu terminal și, de obicei, incapabili „să se recupereze chiar și după o boală minoră”, conform Reuters.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente a informat că „reacțiile adverse frecvente ar putea fi responsabile pentru o evoluție severă la persoanele în vârstă care sunt fragile”.

Din 14 ianuarie, 23 de rapoarte referitoare la decese suspecte au fost depuse la registrul sanitar norvegian.

„Ar trebui efectuată o evaluare pentru fiecare pacient în parte dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile eventualelor efecte secundare”, a explicat Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

În Norvegia, în medie, 400 de persoane mor în fiecare săptămână în case de bătrâni și în instituțiile de îngrijire.

Anunțul autorităților norvegiene vine după ce voci din sănătatea publică din Norvegia și-au exprimat tot mai mult îngrijorarea cu privire la siguranţa vaccinului Pfizer la oamenii în vârstă, cu afecţiuni cronice foarte serioase.

Steinar Madsen, directorul medical al Agenţiei Norvegiene a Medicamentului, pe 15 ianuarie: Nu suntem alarmaţi sau îngrijoraţi, deoarece acestea sunt evenimente foarte rare şi au loc la pacienţii foarte fragili, cu boli foarte grave.

”Nu există o conexiune certă între decese și vaccin”

Agenția a anchetat 13 decese până acum și a concluzionat că reacțiile adverse comune la vaccinurile ARN, precum febra, greața, diareea, ar fi putut contribui la finalurile fatale ale pacienților cu o stare de sănătate precară.

”Există o posibilitate ca aceste reacții comune adverse, care nu sunt periculoase la pacienți mai tineri, mai în formă, să agraveze boli preexistente la bătrâni”, a spus Madsen.

”Nu putem exclude că reacțiile adverse care au loc în primele zile după vaccinare (precum febră și greață) să fi putut contribui la un curs mai grav și un final fatal la pacienți cu boli preexistente”.

Toți cei decedați erau pacienți bătrâni, de peste 80 sau 90 de ani, din aziluri.

Sursa: Libertatea

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată trenul care atinge viteze de 620 de kilometri pe oră. Prototipul Maglev, lansat recent în China

Publicat

China a lansat un prototip al unui tren de mare viteză, ce are capacitatea de a atinge până la 620 de kilometri pe oră. Trenul Maglev a fost testat recent și face parte din planul chinezilor de a asigura transport rapid între marile orașe. 

Trenul funcționează cu energie supraconductoare la temperatură înaltă (HTS), ceea ce îl face să arate ca și cum ar levita de-a lungul căilor ferate magnetizate. În operare, trenul va „levita” la 0,1 cm deasupra șinelor. Prototipul este unul elegant, are 21 de metri lungime și 3 metri lățime și a fost dezvăluit presei din orașul Chengdu, provincia Sichuan, pe 13 ianuarie. Oamenii de știință au construit și 165 de metri de cale ferată pentru a face și o demonstrație publică cu noul prototip, anunță agențiile de presă chineze, citate de CNN.

Chinezii susțin că acest tip de tren ar putea deveni un mijloc de transport mai rapid și decât avionul, inclusiv pe distanțe ce depășesc 1.000 de kilometri. China a investit masiv în transporturi în ultimii ani, îndeosebi în aceste trenuri cu levitație magnetică și a fost prima țară care a avut un tren Maglev pentru uz comercial, Transrapid Shanghai, care atinge 430 de kilometri pe oră.

Profesorul He Chuan, vicepreședinte al Universității Southwest Jiaotong, care a lucrat la prototip, a declarat că trenul ar putea fi „operațional” în decurs de 3 până la 10 ani.

China găzduiește cea mai mare rețea feroviară de mare viteză din lume, care se întinde pe peste 37.000 de kilometri, și cel mai rapid tren care operează comercial, Shanghai Maglev. Primul tren Maglev de mare viteză a început să funcționeze încă din 2003.

China vrea să aducă îmbunătățiri infrastructurii înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, care vor avea loc la Beijing.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sute de artefacte arheologice, monede de tezaur dacic și alte bunuri de patrimoniu național, recuperate de polițiștii din Alba

Publicat

Anul trecut, polițiștii din Alba au reușit să recupereze, în cadrul dosarelor de anchetă, sute de artefacte arheologice, printre care monede romane, dacice și medievale, unele dintre aceste bunuri fiind din categoria Tezaur și Fond.

IPJ Alba a prezentat luni bilanțul activității pe anul 2020. La capitolul Protejarea patrimoniului cultural naţional, în cadrul dosarele proprii, au fost recuperate și indisponibilizate 317 bunuri culturale care aparțin Patrimoniului Cultural Național, marea lor majoritate artefacte arheologice: monede (romane, dacice și medievale) fibule, arme, unelte, podoabe, statuete vase ceramice, tablouri etc. ) Categoria Tezaur și Fond, a transmis Poliția Alba.

Potrivit sursei citate, în urma efectuării de investigații au fost identificată o monedă medievală din aur DUCAT, descoperită de un detectorist. Moneda a fost recuperată și predată Muzeului Unirii din Alba Iulia.

În cadrul acțiunii Pandora V, au fost identificate, pe platformele unor case de licitații, 24 bunuri de provenienţă arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate prin C.R.I. pentru indisponibilizare, recuperare/repatriere (Germania, Monaco etc.)

Au fost confiscate două detectoare de metale deținute ilegal.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA țărilor cu risc epidemiologic actualizată de CNSU. Carantina și noi reguli pentru cei care vin în România din 48 de state

Publicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o nouă hotărâre prin care a fost actualizată lista galbenă statelor și zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

De asemenea, se instituie excepția de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză.

Vezi și Exod fără precedent din Regatul Unit. Mai rentează să muncești în Marea Britanie? Reguli pentru sezonieri de la 1 ianuarie

Același regim se aplică și în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză.

Hotarare CNSU nr. 4 din 18.01.2021

Și persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv cu virusul SARS-COV-2 pot ieși din carantină în ziua a 10-a, dacă efectuează un test în a 8-a zi, rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord li se aplică excepțiile de la măsura carantinei stipulate în Hotărârea numărul 1/2021 și Hotărârea numărul 3/2021, dar și excepția de la carantinare în cazul în care au fost depistate pozitiv la testul COVID-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la data confirmării, dar nu mai mult de 90 de zile de la acest moment.

De asemenea, și pentru persoanele care intră în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică – în program de hemodializă), ș.a.m.d.

Persoanele care vin din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și sunt exceptate de la măsura carantinării, respectiv persoanele vaccinate sau cele care au fost confirmate cu SARS-COV-2 și sunt în perioada cuprinsă între 14 și 90 de zile de la momentul confirmării, nu trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 la intrarea în România.

Zona Galbenă (carantina la domiciliu/locația declarată pentru 14 zile) – 48 de state/zone – se aplică din 19 ianuarie, ora 00.00

Anexa Lista State cu risc epidemiologic ridicat 18.01.2021

Stat/Zona/Teritoriu Rata de incidență cumulată la 100.000 locuitori*

 1. Gibraltar 4345.4
 2. Cehia 1512.8
 3. Andorra 1437.4
 4. Irlanda 1253.7
 5. Slovenia 1171.9
 6. San Marino 1137.8
 7. Marea Britanie 1114.3
 8. Panama 1054.3
 9. Israel 1052.2
 10. Lituania 1004.8
 11. Statele Unite ale Americii 988.3
 12. Muntenegru 922.1
 13. Portugalia 901.3
 14. Cipru 878.3
 15. Suedia 790.1
 16. Monaco 767.7
 17. Slovacia 751.8
 18. Aruba 697.8
 19. Letonia 689.5
 20. Liechtenstein 661.8
 21. Olanda 623.3
 22. Estonia 603.6
 23. Bonaire, Saint Eustatius si Saba 575.9
 24. Elveția 536.6
 25. Danemarca 506.0
 26. Spania 495.1
 27. Puerto Rico 476.6
 28. Serbia 446.2
 29. Georgia 442.1
 30. Malta 426.1
 31. Columbia 389.3
 32. Sint Maarten 382.4
 33. Italia 379.1
 34. Insulele Turks si Caicos 374.5
 35. Africa de Sud 370.5
 36. Croația 367.4
 37. Luxemburg 347.8
 38. Polonia 340.7
 39. Franța 329.2
 40. Germania 324.3
 41. Austria 319.7
 42. Seychelles 319.3
 43. Emiratele Arabe Unite 314.9
 44. Argentina 310.7
 45. Canada 307.8
 46. Palestina 305.5
 47. Brazilia 304.5
 48. Jersey 286.7

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate