Eveniment
Undă verde în procesul hoților care au spart casa patronilor companiei Elis Pavaje din Alba. A fost admis rechizitoriul
Judecarea celor patru bărbați care au spart casa patronilor companiei Elis Pavaje și au furat furat bani, bunuri şi bijuterii în valoare de circa 600.000 de lei, va începe în curând.
Doi dintre cei patru inculpați au atacat în instanță cum au fost administrate probele din dosar, de către procurori, dar Tribunalul Alba le-a respins cererea.
Judecătorii au considerat că procurorii au adunat și administrat probele conform legii. Mai mult au decis că rechizitoriul este întocmit legal. Din aceste motive, magistrații au decis că judecarea celor patru bărbați poate începe la Tribunalul Alba.
Joi, 21 martie, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Alba a respins ca neîntemeiate excepțiile invocate de către Filip Ion și Radu Cristian. Aceștia au contestat legalitatea sesizării instanței și a administrării probelor efectuate de către organele de urmărire penală.
CITEȘTE ȘI: Hoții care au spart casa patronilor companiei Elis Pavaje, trimiși în judecată pentru spălare de bani
Magistrații au constat legalitatea rechizitoriului prin care bărbații au fost trimiși în judecată pentru furt califcat, uz de fals, fals în declarații, nerespectarea regimului armelor, spălare de bani și complicitate la furt.
Tribunalul Alba a dispus începerea judecăţii privind pe inculpaţii Filip Ion, Hârceagă Dumitru, Ailenei Mihai şi Radu Cristian. Momentan dosarul nu a primit o primă dată de începere a procesului, dar acest lucru se va întâmpla curând, deoarece dosarul a trecut de camera preliminară.
Decizia judecătorilor de la Tribunalul Alba poate fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare.
Povestea spargerii
Reamintim că din cercetările făcute de către forțele de ordine a reieşit că, în ianuarie 2015, trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 29 şi 51 de ani, din municipiile Sebeş, Sibiu şi Constanţa, ar fi pătruns într-o locuinţă din municipiul Sebeş, de unde au sustras bunuri şi sume de bani. Prejudiciul cauzat a fost estimat la 600.000 lei”, au precizat, la momentul respectiv, reprezentanţii IPJ Alba.
Potrivit informaţiilor, în ianuarie 2015, trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 27 şi 49 de ani, din municipiile Sebeş, Sibiu şi Constanţa, ar fi pătruns într-o locuinţă din municipiul Sebeş, de unde au sustras bunuri şi sume de bani. Celelalte două persoane, de 51 şi 73 de ani, ambele din Sebeş, i-au sprijinit pe cei trei, prima oferind informaţii despre locaţie şi programul proprietarilor, iar cea de-a doua a sprijinit la spălarea banilor sustraşi.
De asemenea, poliţiştii aveau suspiciuni cu privire la faptul că, în perioada 2014 – 2016, suspecţii ar mai fi comis alte furturi din locuinţe situate pe raza judeţului Alba.
CITEȘTE ȘI: Au furat 600.000 lei din casa familiei Goţa, proprietarii companiei Elis Pavaje. CINCI persoane REŢINUTE după PERCHEZIŢIILE de marți
Ulterior, sumele de bani ar fi fost folosite de către persoanele bănuite de comiterea furturilor, pentru achiziţionarea unor imobile şi autovehicule, fie în nume propriu, fie prin persoane interpuse, iar pentru înmatricularea autovehiculelor, ar fi fost folosite documente false.
Persoanele vizate au fost reţinute, dar, ulterior, au fost eliberate cu măsura controlului judiciar.
Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba în 27 decembrie 2018. Inculpatul Ailenei Mihai (51 ani) din Constanţa, mai este cercetat şi pentru un furt comis în Olanda, în ianuarie 2016. Curtea de Apel Timiş a amânat, în martie 2017, punerea în executare a unui mandat european de arestare emis de autorităţi din Olanda, până la finalizarea dosarului instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.
Familia Goţa este proprietara grupului “Elis” din care fac parte “Elis Pavaje” şi “Elis Agregate”. Averea acesteia este cotată la aproximativ 26-28 de milioane de euro, cu care ocupă locul 217 în topul celor mai bogate persoane din România. Firma poate produce până la 16.000 de metri pătraţi de pavaje pe zi.
“Elis Pavaje” deţine patru unităţi de producţie, în Petreşti (Alba), Stoeneşti (Prahova), Secuienii Noi (Neamţ) şi Vinţu de Jos (Alba). “Elis Grup” a preluat în acest an fabrica de prefabricate din beton vibropresat “Fruhwald” din localitatea Vinţu de Jos, numărul angajaţilor la nivelul întregului grup depăşind astfel 500 de oameni. În 2017, compania a avut o cifră de afaceri de 36 de milioane de euro.
”În baza art.345 alin.1 şi art.346 alin.2 Cod procedură penală respinge ca neîntemeiate excepţiile invocate de inculpaţii Filip Ion şi Radu Cristian cu privire la legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.
Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 246/P/2016 din data de 21.12.2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
1.Filip Ion, pentru săvârşirea infracţiunilor de: -furt calificat prev. de art. 228 alin. 1 combinat cu art. 229 alin. 1 lit. „b, d şi e” şi alin. 2 lit. „b”, din Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit. a Cod penal, -uz de fals prev. de art. 323 Cod penal, -fals în declaraţii, prev. de art. 326 din Cod penal, -nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prev. de 342 alin. 2, Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal;
2.Hârceagă Dumitru, pentru săvârşirea infracţiunilor de: -furt calificat, prev. de art. 228 alin. 1 comb. cu art. 229 alin. 1 lit. „b, d şi e” şi alin. 2 lit. „b”, din Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal şi a art. 77 lit. a Cod penal, -spălare de bani, prev. de art. 29, alin. 1 lit. „a” din Legea 656/2002, rep., cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, -fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, -nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prev. de 342, alin. 2, Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal;
3. Ailenei Mihai, pentru săvârşirea infracţiunilor de: – furt calificat, prev. de art. 228 alin. 1 comb. cu art. 229 alin. 1 lit. „b, d şi e” şi alin. 2 lit. „b”, din Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit. a Cod penal şi art. 41 alin. 1 Cod penal corob. cu art. 41 alin. 3 Cod penal;
4. Radu Cristian, pentru săvârşirea infracţiunilor de: -complicitate la furt calificat, prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 228 alin. 1 Cod penal comb. cu art. 229 alin. 1 lit. „b, d şi e” şi alin. 2 lit. „b” Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a Cod penal.
Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Filip Ion, Hârceagă Dumitru, Ailenei Mihai şi Radu Cristian, la rămânerea definitivă a prezentei încheieri.
În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariile apărătorilor din oficiu, în sumă de câte 330 lei, rămân în sarcina statului şi vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului de Avocaţi Alba. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi 21 martie 2019.” se arată în minuta deciziei Tribunalului Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News