Eveniment
(UPDATE) Accidentul ecologic de pe râul Cugir: UM a fost amendată cu 65.000 lei. Vezi rezultatele analizelor DSV și Apele Române
Autoritățile continuă cercetările în cazul accidentului ecologic produs pe Râul Mic din Cugir, apărut luni, 3 septembrie. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Gărzii de Mediu Alba, accidentul s-a produs din cauza unei defecțiuni la o pompă de transport a substanțelor neutralizante de la Uzina Mecanică din Cugir, fapt ce a dus la deversarea apei uzate tehnologic în râu. Deocamdată, Uzina Mecanică s-a ales cu amenzi contravenționale în valoare de 65.000 de lei, iar Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură urmează să evalueze pagubele piscicole și să solicite despăgubiri. Direcția Sanitar Veterinară a analizat mai mulți pești, iar simptomul comun al acestora a fost moartea survenită prin lipsă de oxigen. De asemenea, din analiza efectuată de către Apele Române s-a conchis că în apă a existat o concentrație ridicată de metale, în special de Zinc, toxică pentru pești.
Comisarii Gărzii de Mediu Alba și reprezentanții Apelor Române s-au deplasat la fața locului luni, pentru a stabili cauza accidentului și a lua măsurile legale. Aceștia au stabilit că agentul poluator este, fără doar și poate, Uzina Mecanică Cugir.
Garda de Mediu a sistat și interzis evacuarea de ape uzate, netratate și neepurate în râul Cugir, și a aplicat o amendă în cuantum de 30.000 lei, conform prevederilor OUG 195/2005, cu modificările și completările ulterioare.
„Am fost pe teren, am văzut cauza poluării și am dispus măsurile prevăzute de lege. Poluarea s-a produs de la apă uzată tehnologică deversată de la Uzina Mecanică Cugir în râul Cugir. S-a defectat o pompă de transport a substanțelor neutralizante, iar apa uzată a ajuns în râu”, a explicat comisarul șef al Gărzii de Mediu, Rosa Komaromi.
Apele Române au analizat o probă de apă din rău și au stabilit că o cauză posibilă a morții peștilor a fost concentrația depășită de metale din apă (în special Zinc), care în combinație cu PH-ul scăzut (acid), devine toxică. Din informațiile furnizate de purtătorul de cuvânt al Apelor Române, Traian Matiș, în urma analizei a fost descoperită o concentrație de 13 mg pe litru, în apa din râu. Acesta este un coeficient cu toxicitate ridicată, având în vedere că zincul este mortal pentru pești chiar și la mai puțin de 8 mg pe litru. Instituția a aplicat o amendă contravențională de 35.000 lei.
Direcția Sanitar Veterinară a analizat 30 de exemplare de pești morți din râu: 14 păstrăvi, cu dimeniuni între 15 și 25 cm și 16 mrene cu dimensiuni între 13 și 19 cm. Potrivit directorului Mircea Miclea, singurul simptom comun al acestora a fost gura deschisă, ceea ce denotă o moarte survenită din lipsă de oxigen. Concluzia analizei DSV a fost că peștii au murit fie din lipsă de oxigenare a apei din cauza căldurii din ultima perioadă, fie din cauza unei intoxicații cu substanțe care blochează oxigenul din apă.
Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură urmează să stabilească pagubele piscicole și să solicite despăgubiri și repopularea zonei cu pește. Problema este că din cele trei specii afectate, păstrăv, clean și mreană vânătă, dintre care ultima este specie protejată, repopularea se poate face doar cu păstrăv.
De asemenea, în cauză, Poliția a întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de „poluare prin evacuarea, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deşeuri sau substanţe periculoase”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 98, pct. 2, din O.U.G. 195/2005.
Pentru pescari, pierderea este foarte mare, căci speciile pierdute erau prețioase, iar, din cauza PH-ului acid din apă, o parte consistentă de puiet a murit. Totodată, aceștia se plâng că repopularea cu puiet de crescătorie nu este o soluție viabilă, pentru că, dintre aceștia, doar aproximativ 10% supraviețuiesc în râu, iar în mod natural, refacerea biotopului ar putea dura peste 10 ani.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Cetateanul
duminică, 09.09.2012 at 15:51
Vai de capul nostru domle primar. Nu sunte-ti in stare sa asfaltati 2 km de drum intre Alba si Micesti pe cand in alte tari se asfalteaza 20 de km pe zi noua cati ani ne trebuiesc sa asfaltam 2 km? Ati facut investitii serioase in drumu ala si sunt convins ca firma Elis si-a luat toti banii cu varf si indesat dar ce asteptati acuma? Asteptam sa iasa corcodusi din guriile de canal? Stati linistit ca o sa primiti si banii de castel (cetatea alba iulia) si o sa va zbenguiti prin santuri toata ziua. Asta daca o sa mai tina lucrariile alea facute de mantuiala cu pavaju ala hidos canalele alea prost oxigenate cu pestisorii aia aproape morti si sa nu mai vorbim de materialele care au fost folosite pentru renovariile monumentelor. Sper sa se mai poata recupera ceva.
Daca tot va ales lumea inca o data, acuma ne intoarce-ti spatele pana la sfarsitul mandatului? Sa fie oare un obicei national? Eu sper sa nu.