Connect with us
Advertisement

Eveniment

Va ataca Rusia Moldova și țările baltice, după războiul din Ucraina? Presa europeană: Transnistria, veriga slabă

Publicat

Oamenii din Lituania, Slovacia, Letonia, Estonia, România și Polonia se tem că Rusia nu se va opri în Ucraina și se tem că operațiunile militare ar putea escalada după încheierea războiului din Ucraina. Una dintre țările care ar putea fi vizate într-o primă fază este Moldova, consideră o parte a presei europene. 

Ziarul The Guardian a făcut o analiză amplă pe acest subiect, discutând cu oamenii din aceste țări. Însă ei nu sunt singurii care au exprimat public asemenea temeri. Au făcut-o și unii politicieni.

Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis (Letonia) a avertizat că președintele Vladimir Putin va încerca să atace țările baltice dacă Rusia câștigă războiul din Ucraina, potrivit Politico.

Comisarul european pentru comerț, care a crescut în fosta URSS (Letonia a fost anexată), a avertizat că sancțiunile impuse de Occident lui Putin nu sunt suficient de puternice pentru a stopa războiul declanșat de acesta în Ucraina.

”Dacă nu susținem Ucraina, nu se va opri în Ucraina. Din păcate, Putin este într-o dispoziție agresivă și probabil agresiunea va continua în alte țări”, a avertizat comisarul european.

„Rusia nu se va opri la Ucraina”, a declarat și ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, încă înainte de invazie, la o reuniune a Adunării Generale a ONU.

El a adăugat că un război pe scară largă împotriva Ucrainei ar fi sfârșitul ordinii mondiale așa cum o știm noi, ceea ce s-a și întâmplat.

Va invada Rusia și alte țări?

Rusia nu și-a declarat nici o intenție de a împinge conflictul dincolo de Ucraina, dar Moscova a mai spus anterior că nu va invada Ucraina și neagă și acum că a făcut-o.

Karin von Hippel, care a fost consilier senior apolitic la Departamentul de Stat al SUA în timpul administrației Obama, a declarat că președintele NBC Putin ar putea viza națiuni non-NATO din Europa de Est, cum ar fi Moldova și Georgia, potrivit inews.co.uk.

El a adăugat că, dacă liderul rus „începe să-și extindă încet imperiul, vor exista alte câteva locuri din NATO care vor deveni extrem de stresate”.

TOP 20: Țările cu cele mai puternice armate din lume în 2022. Pe ce loc se află, SUA, Rusia, Ucraina și România

Este posibil ca dictatorul belarus Alexandru Lukașenko să fi dezvăluit planurile Rusiei de a invada Moldova.

Se crede că trupele sale s-au alăturat invaziei Rusiei asupra Ucrainei, care au pătruns marți dimineață în regiunea Cernihiv, din nordul țării.

Situația din Moldova

Dacă Rusia ar invada Moldova, situația ar fi probabil similară cu cea a Ucrainei, în sensul că forțele NATO, inclusiv România, Marea Britanie și SUA, ar sprijini Moldova prin trimiterea de ajutor atât militar, cât și nemilitar, dar nu s-ar angaja direct în luptă cu trupele ruse.

Veriga slabă ar fi o regiune separatistă din Moldova. Transnistria și-a cerut independența pe modelul provinciilor de la care a început conflictul din Ucraina și a refuzat varianta integrării în UE, alături de Moldova.

”În Moldova, președintele Putin ar fi probabil dornic să preia controlul asupra Transnistriei, o regiune separatistă susținută de Rusia.

Trupele ruse sunt deja bazate în regiune, iar aceasta nu este controlată de autoritățile moldovenești de la Chișinău.

Dacă Rusia ar prelua stăpânirea Ucrainei și ar instala un regim marionetă, aceasta ar putea cauza o amenințare semnificativă la adresa suveranității Moldovei” consideră jurnaliștii de la inews.co.uk.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement