Eveniment
Val de frig arctic peste România. Pomii fructiferi înfloriți pot fi compromiși de nopțile și diminețile geroase

Un val de frig arctic îngheață România și toată Europa de Est în mijloc de primăvară și aduce dimineți răcoroase, inclusiv zăpadă în unele zone.
Meteorologii de la Severe-Weather spun că acest episod este provocat de un complex de factori atmosferici, inclusiv ruperea vortexului polar și formarea unui anticiclon de blocare deasupra Oceanului Atlantic.
Efectul se va vedea, spun specialiștii, la pomi fructiferi din Europa Centrală și de Est și în peninsula Balcanică.
Val de frig arctic peste România: Efectul asupra pomilor
La începutul primăverii, temperaturile au devenit mai calde, iar etapele de vegetație au început în multe părți ale Europei. După câteva zile calde, pomii fructiferi au înflorit.
Prin urmare, aceste valuri de masă de aer rece sunt periculoase pentru această vegetație vulnerabilă.
Temperaturile foarte scăzute dimineața și noaptea cauzează adesea daune semnificative pomilor fructiferi înfloriți și alte vegetații.
Aceste vegetații devin sensibile la temperaturi cu doar câteva grade sub punctul de îngheț, mai ales în stadiile incipiente de creștere.
- Temperaturile scăzute pot distruge florile sensibile, ceea ce înseamnă că pomii nu vor mai forma fructe în acel an. Florile devin maronii, se ofilesc și cad. Variațiile bruște de temperatură pot slăbi pomul, făcându-l mai vulnerabil la boli sau dăunători.
”Interesant și trist din păcate, anul acesta nu va fi o excepție în ceea ce privește înghețul potențial dăunător.
În ultimii ani, majoritatea lunilor aprilie începând cu 2015 au dus la îngheț dăunător, chiar distructiv, din cauza dimineților extrem de reci. Cel mai recent eveniment larg răspândit și semnificativ dăunător a fost în aprilie 2021.
Din nou, aceste evenimente reci vin anul acesta după perioadele de căldură prematură din martie” au precizat meteorologii de la Severe Weather, un site specializat în prognoze pe termen lung și mediu și pe analize meteo.
Val de frig arctic peste România: Explicații
Fenomenul neobișnuit este parțial legat de ruperea vortexului polar care a avut loc în luna martie. Când vortexul polar se fragmentează, efectele se pot manifesta cu întârziere asupra circulației atmosferice.
Impulsurile generate de aceste evenimente stratosferice acționează chiar și după câteva săptămâni, printr-o propagare lentă, modulând formarea blocajelor atmosferice și favorizând pătrunderi de aer rece, în special în perioada de primăvară.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News