Eveniment
Val de îmbolnăviri în Alba: Mii de cazuri de infecții ale căilor respiratorii, gripă și pneumonie. Câte persoane au fost internate
Valul de îmbolnăviri din România își face simțită prezența și în județul Alba. În ultimele zece zile, la medicii de familie din județ, dar și la Secția de Primiri Urgențe a spitalului din Alba și la Centrul de Permanență s-au prezentat sute de oameni care au avut simptome de gripă, pneumonii sau infecții ale căilor respiratorii.
În perioada 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie, potrivit datelor DSP Alba, s-au înregistrat 20 de cazuri de gripă, din care 7 au avut nevoie de internare, infecții acute ale căilor respiratorii, 2283 de cazuri, din care 11 persoane au fost internate și 373 de pneumonii, unde s-a înregistrat cel mai mare număr de internări, 56 de pacienți.
Toate cazurile raportate sunt cu test rapid pentru gripă pozitiv, din care 2 pozitiv tip B și 18 tip A.
La Centrul de Permanență din Alba Iulia, în ultimele zile s-au prezentat în jur de 800 de persoane pentru a fi consultate, iar, în 90% din cazuri, toți pacienții prezentau simptome de răceală.
În medie au fost în jur de 40 de consultări pe zi, iar vârful a fost atins în a doua zi de Crăciun: 87 de persoane consultate.
Situația medicamentelor din farmacii
În ceea ce privește pastilele din farmacii, situația nu este la fel de gravă ca în alte orașe din țară, unde nu se mai găsesc aproape deloc antibiotice și antivirale.
Medicamentele pentru tratarea formelor mai ușoare, precum Nurofen răceală și gripă sau Theraflu, se găsesc pe stocurile famaciilor, cel puțin cele destinate adulților.
În ceea ce privește medicamentația pentru copii, sunt unele probleme la produse precum Panadol, care nu se mai gasește încă de la sfârșitul anului 2022, dar există destule pastile cu un efect similar pe piață; dacă părinții colaborează cu farmaciștii și țin cont de recomandările acestora, se găsesc tratamente pentru cei mici.
La capitolul antibiotice sunt unele deficiențe, dar acestea sunt din vara anului 2022 în județ. Există în farmacii, dar dacă situația îmbolnăvirilor se va agrava atunci vor apărea unele probleme.
Cazurile de viroze și gripă în România
România se află într-o perioadă de creştere a numărului cazurilor de viroze respiratorii şi de gripă și din această cauză ar putea declara epidemie de gripă. „O să ştim la sfârşitul acestei săptămâni”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la postul Prima News.
“Ne aflăm într-un context în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia de cazuri de gripă care sunt diagnosticate depăşeşte 10%. Ne aflăm în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi implicit de cazuri de gripă”, a spus Rafila.
Acesta a precizat că procedura care este stabilită de Centrul European al Corpului de Control al Bolilor este ca în această situaţie, după o creştere de trei săptămâni consecutive să poate discuta despre o epidemie de gripă.
”Iar la o epidemie de gripă, în mod evident, când se manifestă, două, trei săptămâni, valul acesta epidemic, limitarea accesului în spital şi utilizarea de echipament de protecţie pentru personalul medical, mă refer în primul rând la mască şi mănuşi, de asemenea, igiena riguroasă a mâinilor, atât pentru personal, cât şi pentru vizitatori şi pentru pacienţi, pentru reducerea transmiterii trebuie să intre în funcţiune.
Noi am avut doi ani consecutiv fără viroze, fără gripă, pentru că circulaţia virusurilor a fost mult redusă de măsurile luate faţă de pandemia COVID.
Acum ne aflăm în situaţia unei recrudescenţe a numărului de cazuri, iar instituirea măsurilor pentru o manifestare epidemică a gripei, care anul acesta este decalată faţă de sezoanele care erau cu 4-5-6 ani, cam cu 3-4 săptămâni, adică a apărut cu 3-4 săptămâni mai repede, circulaţia a fost mai rapidă”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News