Eveniment
„Vânător de funcţii” la PNL, „aghiotantul” lui Potor la PSD. Partidul lui Dîrzu a mai câştigat un loc în Consiliul Local Alba Iulia
„Aghiotantul” lui Călin Potor, consilierul local Daniel Zdrânc şi-a luat „tălpăşiţa” la PSD Alba. După ce doi ani a „jucat” în hora opoziţiei, la recomandarea lui Potor, Zdrânc a reuşit performanţa să îl facă pe Dîrzu să îl „curteze” pentru a intra în PSD. La alegerile locale din 2012 a obţinut un loc pe lista eligibilă a Consiliului Local Alba Iulia tot cu ajutorul lui Potor şi nu pentru că ar fi câștigat atât de repede încrederea cetățenilor. Prezent marţi într-o conferinţă de presă a PNL Alba, consilierul local Rareş Buglea a spus că sunt liberali, membri de partid şi de 20 de ani, dar care până acum nu au cerut un loc eligibil pe lista consilierilor locali. Se pare că acest post este râvnit tot mai mult de cei care sunt „boboci” într-ale politicii. Şi pentru că în PSD a ajuns la insistenţele lui Călin Potor, acesta din urmă a fost cel care l-a şi reprezentat în faţa presei joi, în cadrul unei conferinţe la sediul partidului. Deputatul PSD a explicat motivele pentru care „ajutorul” lui a ales să semneze adeziunea cu partidul lui Ponta. Odată cu migrarea, Zdrânc este consilierul local cu numărul cinci al PSD Alba, iar PNL Alba rămâne cu patru consilieri locali.
Cu două zile înainte de expirarea ordonanţei de urgenţă, Daniel Zdrânc a vrut să îi surprindă pe foştii colegi din PNL, dar nu i-a reuşit. Potrivit lui Florin Roman, „plecarea lui nu este o pierdere pentru noi”.
Cu toate că Zdrânc nu a fost marginalizat de colegii de partid, din contră, potrivit lui Rareş Buglea în urmă cu două săptămână a participat şi la o şedinţă pe judeţ a partidului, unde s-au discutate strategiile de campanie, consilierul local a fost nemulţumit că doleanţele nu i-au fost îndeplinite. Daniel Zdrânc, proaspăt venit în politică deja „vâna” funcţii mari, la care alţi veterani de partid nici măcar nu s-au gândit să le solicite partidului.
„I-am acordat încredere până în ultima secundă colegului Zdrânc. Îmi exprim regretul pentru momentul rătăcire, aşa îl numesc eu, din tânăra carieră a tânărului fost coleg Daniel Zdrânc. Suferă într-o oarecare măsură de <sindromul Covaciu>. Vrea prea mult şi dintr-o dată, probabil o singură lecţie le lipseseşte acestor oameni. Inteligenţă au, merite au, pentru că nu aşa peste noapte au ajuns unde au ajuns, dar au lipsit la lecţia la care s-a predat consecvenţă sau răbdare”, a declarat Rareş Buglea despre plecarea lui Zdrânc din PNL Alba.
Consilierul local a spus că Daniel Zdrânc a devenit liberal în urmă cu doi ani şi jumătate, iar până acum a obţinut ceea ce alţi membri PNL încă mai aşteaptă de zeci de ani, mai exact un loc eligibil pe lista consilierilor locali din Alba Iulia. „Colegul Zdrânc ne-a devenit coleg liberal în urmă cu doi şi jumătate, iar în doi ani şi jumătate a obţinut mai mult decât alţi liberali, care stau de ani de zile pe lista consilierilor locali. Colegul Zdrânc a venit de doi ani şi jumătate, pe un loc eligibil, a obţinut această funcţie la care râvnesc mulţi politicieni tineri”, a mai precizat Buglea.
Întrebat ce l-a recomandat pe Daniel Zdrânc pentru un post în administraţia locală, pentru care alţii stau ani de zile pe lista de aşteptare, Rareş Buglea a spus că „recomandarea a fost în primul rând din partea colegului Călin Potor. El a venit cu recomandarea asta. PNL a aceeptat această recomandare ”.
Consilierul local PNL a precizat că Zdrânc a fost curtat chiar de Ioan Dîrzu, să meargă la PSD, dar bineînţeles tot la recomandarea lui Călin Potor.
„L-a curtat foarte mult, iar până la urmă a cedat. Ştim de vizitele domnului Dîrzu la Zdrânc acasă, la atelier. Nu mă surprinde că a fost curtat, dar acum nu ştiu dacă pentru valoarea lui sau pentru că are <genunchii> slabi. În 2012, una din condiţiile lui Potor de a candida la primărie a fost ca Daniel Zdrânc să fie pus pe un loc eligibil pe lista consilierilor locali. Am îndeplinit-o şi pe asta şi acum am plătit dublu”, a adăugat Rareş Buglea.
Acesta din urmă consideră că „mutarea” făcută de fostul liberal este şi „sfârşitul carierei politice”.
Contactat telefonic de Alba24, preşedintele PNL Alba Iulia şi vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman a declarat că Daniel Zdrânc nu este o pierdere pentru PNL. „A plecat de la PNL pentru nişte favoruri pe care le-a solicitat şi noi nu le-am îndeplinit. De când a intrat în PNL a fost un vânător de funcţii”, a spus Roman. Întrebat dacă unul dintre motivele pentru care a părăsit tabăra liberalilor este postul de conducere de la DPL Alba, pe care Zdrânc îl avea în „vizor”, Roman a precizat că „ a cerut mai multe posturi în mai multe instituţii, nu doar la DPL, iar noi am fost suficient de deştepţi să nu acceptăm”.
Tot marţi, în cadrul unei conferinţe PSD Alba, deputatul Călin Potor, care a venit în calitate de „intermediar” al lui Daniel Zdrânc cu presa, a explicat motivele pentru care fostul liberal a migrat la PSD.
„De ieri a anunțat secretariatul Consiliului Local de decizia lui de a trece la PSD și de a intra în rândul consilierilor locali ai Partidului Social Democrat. Mă veți întreba de ce nu a venit el! Și aici încep puțin să mă pun în pielea lui și să încerc cât pot eu de bine, ar fi putut el probabil mai bine, să spun de ce nu a venit și de ce a plecat. Daniel Zdrânc a intrat în politică nu demult, la alegerile parlamentare de acum doi ani și ceva, la cele locale. A intrat în echipa PNL, eu trebuie să recunosc că am fost dintre cei care l-am sprijinit, în ideea că Alba Iulia trebuie să fie reprezentată în Consiliul Local de categorii cât mai largi de oameni din municipiul Alba Iulia. Credința lui este baptistă și poate reprezenta foarte bine minoritatea neoprotestantă din municipiul Alba Iulia.
Cred mai departe că era bine să fie și un rrom, era bine să fie de peste tot câte un reprezentant al categoriilor socio-profesionale din municipiului Alba Iulia. Ca orice om tânăr care intră într-un partid și intră în administrație, a plecat pe ideile, hai să spunem, undeva firești, existența a două culori, alb și negru, bine-rău. Sunt oameni care vin din mediul privat, el provine din mediul privat, are o întreprindere privată care merge foarte bine, loc în care este respectat profesional, în care a învățat că punctualitatea e punctualitate, cuvântul dat este cuvânt dat, termenul este termen.
După alegerile locale, în care el a intrat cu gândul de a fi un oponent al PD-ului, la nivel local, Hava-Dumitrel, un oponent al președintelui Băsescu, s-a trezit după alegerile locale prieten cu oameni împotriva cărora a candidat. Pentru că PNL-ul, țineți minte, după alegerile locale, a dat mâna la nivel de Alba Iulia, la nivel de Alba, cu PDL-ul pentru a rezolva chestiuni importante pentru țară. A rezolva un viceprimar și un vicepreședinte de consiliu județean. Deci pentru chestiuni legate, până în final de oameni, de doi oameni ai PNL-ului și nu de elctorat, și nu de credință, nu de ideologie, nu de nimic altceva. A fost primul șoc prin care Daniel Zdrânc a trecut”, a spus deputatul Călin Potor.
Cât despre activitatea lui Zdrânc în Consiliul Local, Potor a afirmat că ”a fost poate, printre foarte puținele voci și nu s-a bătut pentru o culoare politică, ci s-a bătut în numele albaiulianului”.
Până în prezent, PSD-ul a câștigat patru primari și 20 de consilieri, dintre care unul județean și unul municipal. În total, PNL Alba a pierdut în urma migrării la PSD doi primari, respectiv Vasile Jurj de la Arieşeni şi Călin Andreş de la Câmpeni, pe Daniel Zdrânc şi un consilier local din Abrud care a trecut la PLR.
Miercuri este ultima zi în care aleşii locali şi consilierii mai pot migra în partidul din care vor să facă parte, fără să îşi piardă mandatul.
Camelia TOMA, Cristina NICOLA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News