Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vârful valului 5 ar putea veni mai devreme, cu peste 25.000 de cazuri/zi. 60% din populația vulnerabilă, nevaccinată. SCENARII

Publicat

Șeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, spune că este posibil ca vârful valului 5 să se înregistreze într-un timp mai scurt decât în valul anterior, cu peste 25.000 de cazuri pe zi. Tulpina Omicron ar putea să se transmită la nivel comunitar până la sfârșitul lunii ianuarie, devenind astfel dominantă. Totodată, specialistul afirmă cu sistemul sanitar va fi cel mai probabil suprasolicitat, fiind afectat și de gradul mare de absenteism.

„Aș vrea să vă prezint o potențială evoluție a pandemiei în România și care ar putea să fie impactul tulpinii Omicron în această evoluție.

Există câteva vulnerabilități. Aproape 60% din populația vulnerabilă, cu vârste peste 65 de ani, populația cu boli cronice nu este vaccinată. Aproximativ 25% din persoane vaccinate cu schema completă au efectuat și doza booster.

Deși a fost introdus formularul de localizare a pasagerului (PLF), călătorii care au sosit în țară într-o proporție foarte mare nu l-au completat. Acest lucru face dificilă ancheta epidemiologică și urmărirea contacților.

Nerespectarea măsurilor de carantină de către un procent important din populație, deși e impusă odată cu trecerea frontierei, ca și întârzierea adoptării implementării certificatului Covid, care nu este altceva decât o măsură de limitare a răspândirii bolii, înseamnă că, în concluzie, avem o populație receptivă numeroasă, care se poate îmbolnăvi oricând.

Avem un risc foarte mare a răspândirii Omicron, tulpină cu rată de transmisibilitate mult mai crescută decât cea anterioară Delta.

Previziunile noastre arată că este posibil ca maximul de cazuri atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situația prezentă. E posibil să fie mult mai multe decât 25.000 de cazuri pe zi.

Vaccinarea e singura măsură care previne formele severe de îmbolnăvire.

Este posibil ca maximul atins în valul Delta (în 52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (în 31 zile).

E posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie Omicron să depășească jumătate din tulpinile secvențiate. S-ar putea să devină dominantă. La sfârșitul lunii ianuarie este posibilă ca ea să devină comunitară.

Transmisibilitatea foarte ridicată, cuplată cu o protecție scăzută oferită de schema completă de vaccinare împotriva infecției, va duce la posibilitatea infectării unui număr însemnat de persoane într o perioada scurtă de timp.

Ca impact direct asupra sistemului sanitar, există o mare probabilitate ca infectarea persoanelor vulnerabile nevaccinate din grupele de vârstă de peste 60 de ani să se petreacă într-un număr foarte mare.

Chiar și în situația în care această tulpină Omicron nu ar avea același nivel de severitate cum l-a avut tulpina Delta, capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi oricum suprasolicitată și va ajunge să fie la nivelul înregistrat anul acesta, în luna octombrie.

 

Ca impact indirect – infectarea masivă a populației, chiar și cu forme ușoare, poate determina un grad de absenteism, a lucrătorilor medicali, dar nu în ultimul rând absenteism de la locul de muncă a populației, care poate să afecteze economia țării.

Există și posibilitatea transmiterea nosocomiale a infecției sesizată și în alte țări, prima fiind Marea Britanie.

Scenarii de impact asupra sistemului sanitar

Avem 3 scenarii posibile de impact: optimist (cel mai ușor), mediu, pesimist.

Rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic :

  • 5% din cazuri necesită internare în secții
  • 10% din cazurile din secții necesită internare la ATI;

Primul scenariu se referă la o rată de creștere a numărului de cazuri de 10% zilnic, care pleacă de la o transmisibilitate mai mare a tulpinii Omicron față de tulpina Delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare.

Rata de creștere a numărului de cazuri 6% zilnic:

  • > 20% din cazuri necesită internare în secții;
  • 10% din cazurile din secții necesită internare la ATI;

Al doilea scenariu pleacă de la aceeași rată de creștere zilnică de 6% pe care am observat-o la tulpina Delta, în schimb cu o nevoie de spitalizare mai mare, de peste 20%.

Rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic:

  • 20% din cazuri necesită internare în secții;
  • 1 din 8 din cazurile din secții necesită internare la ATI

Cel de-al treilea scenariu este o asociere între cele două”, a declarat miercuri, medicul Adriana Pistol, în cadrul unei conferințe de presă despre prezentarea măsurilor de combatere a valului 5 de infectări cu coronavirus.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax