Connect with us
Advertisement

Eveniment

Variola maimuței, noul virus care sperie Europa. Care sunt simptomele. Cazurile detectate au legătură cu activităţile sexuale

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) urmează să organizeze o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre variola maimuţei, conform unor surse apropiate agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), informează Reuters, potrivit agerpres.

Variola maimuței se face tot mai simțită în Europa, iar acest lucru îngrijorează OMS. Cele mai frecvente simptome sunt febra, ganglioni limfatici umflați, erupții cutanate (la nivelul pielii), dureri musculare, dureri de spate, frisoane, epuizare.

Citește și Primul caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Care sunt simptomele și cum se răspândește

Comitetul care se va întruni este Grupul consultativ strategic şi tehnic pentru riscuri epidemice şi pandemice (STAG-IH), care consiliază OMS asupra riscurilor de infectare ce ar putea reprezenta o ameninţare pentru sănătatea globală.

Variola maimuței: Răspândirea s-ar putea accelera în Europa

Directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, s-a arătat vineri îngrijorat de faptul că răspândirea variolei maimuţei s-ar putea accelera pe continent pe măsură ce oamenii se adună în cadrul petrecerilor şi festivalurilor în lunile de vară.

„Pe măsură ce intrăm în sezonul estival în regiunea europeană, cu adunări în masă, festivaluri şi petreceri, sunt îngrijorat că transmiterea s-ar putea accelera, în condiţiile în care cazurile detectate până în prezent se numără în rândul celor care întreţin activităţi sexuale, iar simptomele sunt pentru mulţi nefamiliare”, a declarat Hans Kluge citat într-un comunicat.

Variola maimuței: Peste 100 de cazuri depistate

Peste 100 de cazuri depistate cu această boală virală, care se răspândeşte prin contact direct şi are în general simptome uşoare, au fost raportate recent în afara ţărilor din Africa unde este endemică.

Mai multe cazuri suspecte de variola maimuţei au fost identificate în Ţările de Jos, relatează vineri agenţia de presă ANP, citând agenţia sanitară guvernamentală.

Rezultatele finale ale testelor nu sunt deocamdată disponibile, a raportat agenţia citând Institutul Naţional pentru Sănătate (RIVM).

RIVM nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, notează Reuters.

Peste 100 de cazuri de variola maimuţei („monkeypox”), o infecţie virală mai des întâlnită în Africa Centrală şi de Vest au fost raportate în Europa în această săptămână, autorităţile germane descriind focarul drept cel mai mare înregistrat vreodată în regiune.

Variola maimuței: Noi cazuri în Spania

Autorităţile sanitare din Spania a raportat vineri 23 de noi cazuri confirmate de variola maimuţei, în principal în regiunea Madrid, unde cele mai multe infecţii sunt asociate cu un focar de la o saună pentru adulţi.

Numărul total al cazurilor din Spania a ajuns în prezent la 30, în timp ce 23 de cazuri confirmate au fost identificate în ţara vecină Portugalia, unde nouă noi cazuri au fost depistate vineri.

Autorităţile de la Madrid lucrează la urmărirea cazurilor în principal dintr-un singur focar asociat cu o saună, a declarat vineri reporterilor directorul regional pe probleme de sănătate Enrique Ruiz Escudero. Cuvântul saună este utilizat în Spania pentru a descrie stabilimentele populare în rândul persoanelor homosexuale, notează Reuters.

Variola maimuței: 20 de cazuri descoperite în Marea Britanie

Douăzeci de cazuri au fost depistate în Marea Britanie – unde autorităţile oferă un vaccin împotriva variolei lucrătorilor sanitari şi altor persoane care ar fi putut fi expuse.

Agenţia de Securitate Sanitară din Marea Britanie a declarat că o proporţie notabilă dintre cazurile recente din această ţară şi din Europa au fost identificate la homosexuali şi bărbaţi bisexuali.

Spania evaluează diferite opţiuni terapeutice, cum ar fi antivirale şi vaccinuri, dar până în prezent toate cazurile prezintă simptome uşoare şi, prin urmare, nu a fost necesar un tratament specific ad-hoc, a declarat vineri reporterilor ministrul spaniol al Sănătăţii, Carolina Darias.

Cazurile din Portugalia rămân sub monitorizare clinică, însă niciunul nu a fost internat în spital pentru ca toate sunt în stare stabilă, a precizat autoritatea sanitară.

Ce este variola maimuței

O boală extrem de rară numită variola maimuței a apărut în Europa și în Statele Unite. Un caz a fost raportat miercuri la un pacient internat în Massachusetts, care a călătorit recent în Canada, unde au fost de asemenea detectate cazuri, relatează CNN.

În Europa, au fost raportate cazuri în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia și Suedia.

Care sunt simptomele variolei maimuței

Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Simptomele inițiale sunt de obicei asemănătoare gripei – febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară – urmate de umflarea ganglionilor limfatici, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor notează Digi24.ro.

„O caracteristică ce deosebește infecția cu variola maimuței de cea cu variolă este umflarea ganglionilor limfatici”, a spus CDC.

Urmează o erupție larg răspândită pe față și pe corp, inclusiv în interiorul gurii și pe palme și tălpi. Pustulele sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, adesea înconjurate de cercuri roșii. În cele din urmă, acestea se usucă și trec într-o perioadă de două până la trei săptămâni, a spus CDC.

„Tratamentul este, în general, de susținere, deoarece nu există medicamente specifice disponibile. Cu toate acestea, este disponibil un vaccin care poate fi administrat pentru a preveni dezvoltarea bolii”, a spus Jimmy Whitworth, profesor de sănătate publică la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Cum se răspândește variola maimuței

Virusul variolei maimuței se răspândește prin contact apropiat cu o persoană infectată, spun experții. Infecția se poate dezvolta după expunerea la „piele ruptă, membrane mucoase, picături de respirație, fluid corporal infectat sau chiar contact cu lenjerie contaminată”, a spus Neil Mabbott, profesor de imunopatologie la Facultatea de medicină veterinară a Universității din Edinburgh din Scoția.

„Când leziunile s-au vindecat, crustele care pot transporta virusul infecțios se pot dezintegra ca praf, care ar putea fi inhalat”, a spus dr. Michael Skinner, de la Facultatea de medicină a Imperial College London.

Transmiterea între oameni are loc în principal prin picături respiratorii mari, așa că e nevoie de „un contact prelungit față în față”, potrivit CDC.

„Variola maimuței poate fi o infecție gravă, ratele mortalității cauzate de acest tip de virus fiind de aproximativ 1% în focare detectate anterior. Focarele apar adesea în medii cu venituri mai mici, cu acces limitat la asistență medicală”, a spus Michael Head, cercetător principal în sănătate globală la Universitatea din Southampton din Marea Britanie.

Totuși, în lumea dezvoltată, „ar fi foarte neobișnuit să vedem ceva mai mult decât o mână de cazuri într-un focar și nu vom avea niveluri de transmitere în stil COVID”, a spus Head.

Dezinfectanții obișnuiți de uz casnic pot ucide virusul variolei maimuțelor, potrivit CDC.

surse: Agerpres, reuters, cnn, digi24

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement