Connect with us
Publicitate

Economie

Vârsta de pensionare va crește la fiecare 3 ani. Cum va fi influențată de speranța de viață, noul indicator introdus în lege

pensii 2024

Publicat

Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani, prevede un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Există totuși o condiție, aceea ca speranța de viață a românilor să crească. Vârsta standard de pensionare va crește prin lege cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă.

Să spunem că speranța de viață a românilor crește cu doi ani. Vârsta de pensionare va crește, în aceste condiții, cu un an.

”Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește” este o declarație surprinzătoare a ministrului Simona Bucura-Oprescu, făcută chiar la Alba24. Detalii, mai jos:

VIDEO: Vârsta de pensionare nu va crește, dacă este legată de speranța de viață. Declarație surprinzătoare a ministrului Muncii

”În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare.

Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață.

Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește” a spus Simona Bucura – Oprescu.

Și totuși, legea lasă această posibilitate, în ciuda declarațiilor pesimiste ale ministrului, care spun că e puțin probabil ca speranța de viață a românilor să crească.

Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani: Legătura cu speranța de viață

În noua lege a pensiilor vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei.

Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în tabelul aflat la sfârșitul articolului.

  • (2) Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
  • (3) Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în tabelul aflat la sfârșitul articolului.

„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 (vezi tabelele din Anexa 5, mai jos), stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum 3 ani.

În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, autorităţile competente vor lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă, prin modificarea cadrului legal.

În situaţia în care se constată o evoluţie negativă a speranţei de viaţă, stagiile de cotizare şi vârsta standard de pensionare nu pot fi majorate (alin. 6).

În situaţia în care creşterea stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare este mai mică de o lună, prevederile alin. (6) nu se aplică.

Odată cu publicarea proiecţiilor Ageing Working Group (AWG), la fiecare 3 ani, Consiliul fiscal întocmeşte un raport prin care verifică dacă stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare au fost modificate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă.

Raportul se publică pe site-ul Consiliului Fiscal.

În situaţia în care sunt identificate abateri de la prevederile alin. (6), Guvernul este obligat să majoreze stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare conform alin. (6)”, se arată în noua lege a pensiilor.

Vârsta de pensionare, corelată cu speranța de viață dar nu mai mică de 65 de ani

Concret, începând cu luna ianuarie 2035, când vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaților – 65 de ani – vârsta de pensionare va fi corelată cu speranța de viață.

Conform art. 47 din Legea 360/2023, vârsta standard de pensionare la femei este de 65 de ani. În ceea ce priveste stagiul de cotizare contributiv, minimul este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani.

Atingerea vârstei de pensionare si a stagiului de cotizare se realizează prin creșterea vârstelor/stagiului, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5 din noua lege a pensiilor.

Tabelul cu VÂRSTELE STANDARD de pensionare, stagii complete şi stagii minime de cotizare pentru femei și bărbați și cum crește vârsta petru femei:

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate