Connect with us
Publicitate

Actualitate

Veste bună pentru românii cu credite la bănci: BNR a REDUS dobânda cheie la 2,25%, un nou MINIM istoric

Publicat

bnrBanca Naţională a României reduce dobânda de politică monetară la 2,25% începând de joi, 5 februarie, aceasta reprezentând a cincea tăiere de dobândă după reluarea ciclului de scădere, în august. Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de miercuri reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric, precum şi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente la 2 puncte procentuale.

Urmare a acestei decizii, ratele pentru creditele în lei ar putea să scadă. De exemplu, după reducerea dobânzii-cheie de la sfârşitul anului trecut, urmată de scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară, unii clienţi cu credite în lei au plătit cu rată lunară 100 de lei mai puţin (exemplul unui client care a contractat un împrumut de aproximativ 150.000 de lei, iar variaţia ROBOR la 6 luni a fost de peste un punct procentual).

În luna august a anului trecut, BNR a aplicat o scădere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, au fost operate patru reduceri, din care ultima la începutul acestui an.

Prin îngustarea coridorului simetric de la 2,25 puncte procentuale la 2 puncte procentuale faţă de rata de politică monetară, începând cu data de 5 februarie, rata dobânzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25% pe an, a anunţat BNR într-un comunicat de presă.

De asemenea, banca centrală a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.

BNR a menţionat, totodată, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Decizia băncii centrale era aşteptată de analişti, care estimau o tăiere a dobânzii-cheie de 0,25 puncte procentuale, concomitent cu păstrarea ratelor RMO aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Aceştia anticipează totodată că BNR va mai opera o reducere a dobânzii de politică monetară până la sfârşitul anului, până la nivelul de 2%, iar ratele rezervelor vor ajunge la 8% pentru pasivele în lei şi la 10% pentru cele în valută.

Banca Naţională a îngustat şi în ianuarie coridorul simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte faţă de rata de politică monetară.

Ultima intervenţie a BNR pe partea de rezerve minime a fost în noiembrie, când a redus ratele RMO pentru pasivele în valută de la 16% la 14%, cele în lei fiind menţinute la 10%.

CA al BNR a analizat şi aprobat miercuri raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat într-o conferinţă de presă organizată luni, 9 februarie.

Pe măsură de banca centra­lă a redus dobânda-cheie, băncile comerciale au redus, cu o oarecare întârziere, povara românilor care s-au împrumutat în lei, ceea ce a indus o dinamică rapidă a creditării în lei.

Deciziile BNR din ultimii doi ani prin care dobânda-cheie a fost în­jumătăţită de la 5% la 2,5% a avut impact asupra clienţilor băncilor, care se împrumută în lei la dobânzi de 6% pe an, faţă de 11% în 2013. Pe de altă parte, cei care au depozite la bancă mai primesc doar 3%, în timp ce în 2013 dobânda medie depăşea 5% pe an.

„Dobânzile la creditele în lei au coborât substanţial şi sunt competitive cu cele la creditele în euro. Asta şi explică dinamica mult mai rapidă a creditării în lei faţă de creditarea în valută. A existat o anumită întârziere între mişcările noastre şi mişcările băn­cilor comerciale, ceea ce era de aşteptat. Tot timpul va fi o oarecare întârziere. Cu o anumită întârziere va exista şi în continuare o reducere a dobânzilor. Chiar şi când noi vom opri ciclul de relaxare, atunci când îl vom opri băncile comerciale probabil vor continua re­ducerile“, a declarat Mugur Isă­rescu, la începutul lunii ianuarie.

surse: mediafax.ro, zf.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate