Connect with us
Advertisement

Actualitate

Vești bune pentru zilieri: Tariful minim pe oră crește de la 1 iulie, odată cu majorarea salariului minim pe țară. Domeniile în care pot lucra

Publicat

terenuri agricoleLegea stabilește o limită inferioară a renumerației acordate zilierilor, chiar dacă aceasta se negociază între părți. Limita depinde de salariul minim brut pe țară, iar orice creștere a acestuia duce automat la majorarea renumerației zilierilor. De la 1 iulie, odată cu majorarea salariului minim brut pe țară, valoarea pe oră a zilierilor va crește de la 5,7 lei la 6,1 lei. În ceea ce privește plata, aceasta poate fi făcută în mai multe feluri și în momente diferite ale colaborării dintre părți. 

Potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazilonal desfășurate de zilieri, persoanele care desfășoară activități ocazionale pentru un beneficiar sunt îndreptățite la o renumerație al cărei cuantum se stabilește prin negociere directă.

Totodată, cuantumul renumerației brute orare trebuie să fie cel puțin la nivelul valorii pe oră a salariului minim brut pe țară. „Pentru activitatea executată, zilierul are dreptul la o remunerație al cărei cuantum se stabilește prin negociere directa între părți (…). Cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plata (…)”, se precizează în actul normativ.

Începând cu data de 1 iulie, salariul minim brut pe țară se va mări, de la 975 la 1.050 de lei. Măsura a fost luată de Guvern la sfârșitul anului trecut, majorarea pentru acest an fiind împărțită în două etape. Prima etapă a fost la 1 ianuarie, atunci când salariul minim a ajuns de la 900 la 975 de lei.

Durata normală a timpului de lucru pentru salariații cu normă întreagă este de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână. Într-o lună se adună aproximativ 170 de ore de muncă.

De la 1 iulie, la un număr de 170 de ore lucrate de un zilier într-o lună, valoarea pe ora va crește de la 5,7 lei, cât este în prezent, la 6,1 lei. Înainte de creșterea salariului minim de la 1 ianuarie, valoarea pe oră era de 5,3 lei.

Raportul de muncă dintre zilier și beneficiar se stabilește strict prin acordul de voință al părților și, potrivit Legii nr. 52/2011, durata zilnică de lucru poate să fie de cel mult 12 ore. În total, zilierii pot să muncească la același beneficiar timp de maximum 90 de zile (cumulate) pe an.

Beneficiarii care plătesc zilierilor un cuantum brut orar mai mic decat valoarea pe oră a salariului minim riscă să fie sanctionați de autorități cu o amendă de 10.000 de lei.

Zilierii își primesc remunerația cuvenită, în mod normal, la sfârșitul fiecarei zile, așa cum prevede legea. Totuși, părțile pot conveni în scris ca plata să fie făcută cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau al perioadei de lucru. Astfel, zilierul trebuie să-și primească suma cuvenită înainte ca părțile să semneze în Registrul de evidență (pe care beneficiarul este obligat să-l întocmească). Semnatura lucrătorului în acest document reprezintă o confirmare de primire a remunerației.

Totoodată, remunerația poate fi achitată prin orice mijloc de plată admis de lege (numerar, virament bancar).

Chiar dacă părțile stabilesc mai puțin de opt ore de activitate zilnică, plata trebuie făcută pentru cel puțin opt ore. Beneficiarii care nu respectă momentul de plată a remunerației pot fi amendați cu o sumă de 6.000 de lei.

Nici beneficiarul și nici lucrătorul nu datorează contribuții sociale obligatorii pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri. Totusi, beneficiarul datorează statului impozit pe venit de 16%.

Zilierii sunt, practic, lucrători necalificați, iar aceștia pot presta activități cu caracter ocazional doar în anumite domenii. Conform Legii zilierilor, domeniile în care poate fi desfășurată munca necalificată cu caracter ocazional sunt următoarele:

– agricultură, vânătoare și servicii anexe, cu excepția crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradițional și transhumanță – diviziunea 01;

– silvicultura, cu excepția exploatări forestiere – diviziunea 02;

– pescuit și acvacultură – diviziunea 03;

– colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase – clasa 3821 și 3811;

– recuperarea materialelor – grupa 383;

– comerț cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii – grupa 462;

– activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor – grupa 823;

– publicitate – grupa 731;

– activități de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activități suport pentru interpretarea artistică – spectacole – clasa 9002 și activități de gestionare a sălilor de spectacole – clasa 9004;

– activități de cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste – clasa 7220 (săpături arheologice);

– activități desfăsurate în sere, spații verzi, parcuri și grădini zoologice – cod 0141.

– hoteluri și alte facilități de cazare – diviziunea 55 (tabere organizate de Ministerul Tineretului și Sportului direct sau prin unitățile din subordinea acestuia);

– activități ale bazelor sportive – diviziunea 9311;

– activități ale cluburilor sportive – diviziunea 9312.

Referitor la activitățile de manipulare a mărfurilor și cele de curățenie și întreținere, acestea pot fi prestate doar în domeniile din lista de mai sus.

Cei care folosesc zilierii pentru alte activități în afara celor prevăzute de lege pot fi amendați cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Zilierii nu sunt asigurați în sistemele de asigurări publice. Însă, dacă vor, aceștia au posibilitatea de a se asigura în sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru somaj și sistemul de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement