Eveniment
Viaţa erotică în vechiul oraş Apulum. Cum se ”distrau” romanii acum 2000 de ani
Descoperirile arheologice realizate de-a lungul anilor pe teritoriul municipiului Alba Iulia atestă faptul că acum 2000 de ani, în perioada ocupaţiei romane, populaţia se bucura de o viaţă erotică bogată şi interesantă.
Locurile de distracţie erau foarte apreciate în cadrul comunităţii. Templu închinat zeului Liber Pater În colecţia Muzeului Naţional al Unirii se află numeroase obiecte care susţin această teorie.
„Prin descoperirile făcute întâmplător sau în cadrul unor cercetări organizate am ajuns la concluzia că viaţa erotică în perioada ocupaţiei romane nu era foarte mult diferită faţă de prezent. Exista un templu închinat zeului Liber Pater, unde erau organizate periodic serbările dionisiace cu un pronunţat caracter erotic“, a spus istoricul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Unirii.
Acesta a iniţiat, împreună cu un alt arheolog, Constantin Inel, şi un studiu pe această temă în care sunt surprinse reprezentările cu caracter erotic din vechiul Apulum.
Templul Liber Pater, zeul fertilităţii la romani, este localizat în zona actualului cartier Partoş, lângă pasarela de peste calea ferată.
În această zonă era la vremea respectivă Colonia Aurelia Apulensis, localitate apărută prin colonizare în jurul castrului Legiunii a XIII-a Gemina.
De altfel, în arheologii bănuiesc că în jurul castrului funcționau mai multe bordeluri.
Printre descoperirile cele mai interesante se află amulete din bronz cu forme erotice, statui reprezentându-i pe zei în diferite ipostaze cu tentă sexuală, plăcuţe şi artefacte pe care sunt reprezentate scene de sex.
Unul dintre cele mai interesante obiecte este un falus în lungime de 1,14 metri descoperit în zona Coloniei Aurelia Apulensis.
Ocupaţia romană a lăsat în istorie şi o percepţie privind obsesia pentru sex. Civilizaţia Romei este percepută şi din punct de vedere al modului în care se raporta la viaţa erotică a comunităţii.
Istoricii au provocat controverse cu privire la aceste idei, unii susţinând că este vorba despre o percepţie eronată. Istoria a păstrat mai ales amintirea unor întâmplări şi a unor personaje indecente, a unor poveşti de alcov care au stârnit senzaţie, a unor scandaluri sexuale, cum ar fi Messalina şi Caligula, doi obsedaţi de sex.
Ceea ce a contribuit la faima de societate destrăbălată de care ”se bucură” şi azi lumea Romei antice a fost faptul că erotismul se amesteca şi în alte aspecte ale vieţii sociale – de exemplu, mesele şi băile, unde prezenţa unor sclavi şi sclave, tineri şi frumoşi, aduceau o dimensiune în plus plăcerii. Cultul erotismului exista şi în Dacia Romană, mai ales acolo unde prezenţa soldaţilor romani era mai mare din punct de vedere numeric.
Vechiul oraş roman Apulum (în prezent Alba Iulia) nu a făcut excepţie de la această realitate. Populaţia care locuia în secolele II şi III în zona actualului oraş participa periodic la petreceri care se încheiau cu veritabile orgii sexuale.
Citește și: Statuetă unicat a lui Priapus, în colecția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. ”Zeul supradotat”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News