Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vicepreședinta CE cere adoptarea legii anti-SLAPP, care să oprească din fașă procesele menite să hărțuiască jurnaliștii

Publicat

Vera Jourova vrea să convingă statele UE să adopte legislație anti-SLAPP, care să oprească din fașă procesele menite să hărțuiască jurnaliștii.

Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că anul viitor va încerca să convingă statele membre UE să introducă în legea internă măsura respingerii timpurii de către instanţe a acţiunilor strategice împotriva mobilizării publice (SLAPP) din directiva UE anti-SLAPP.

„Am venit cu cazuri concrete, feţe concrete, oameni concreţi care erau hărţuiţi de sistemul de justiţie.

Cred că tot mai multe state membre recunosc că se confruntă cu această problemă şi cred că anul viitor putem să facem mai mult pentru a convinge statele membre să introducă măsura anti-SLAPP, care este respingerea timpurie a procesului, simplific, dar respingerea timpurie este chestiunea centrală” a directivei, a spus Jourova.

În această situație sunt și jurnaliștii care de multe ori sunt dați în judecată încă din timpul documentării, sau după publicarea unui articol, pentru a intimida redacțiile să continue o investigație.

„Vom analiza dacă statele membre au respectat recomandarea noastră împotriva legii privind defăimarea. Pentru că aceasta este o cale periculoasă, în special când mergi la închisoare pentru defăimare”, care poate fi cu uşurinţă folosită ca un instrument împotriva jurnaliştilor, a mai afirmat Vera Jourova.

Întrebată ce pot face jurnaliştii sau alte persoane vizate de SLAPP care nu au acces imediat la un avocat până la adoptarea unei astfel de legislaţii, ea s-a arătat pesimistă.

„Ce poţi face acum? Să angajezi un avocat bun. Îmi pare rău, poate sunt cinică. Dar încă nu avem legislaţia”, a spus Jourova.

În acelaşi timp, i-a încurajat pe cei în cauză să încerce să obţină „acţiuni de solidaritate din partea altor jurnalişti”.

„Pentru că am văzut astfel de cazuri în UE. Apărarea lui Daphne Caruana Galizia a venit târziu, după ce a fost ucisă. Este o poveste tristă. Trebuia să se întâmple mai devreme”, a mai spus Vera Jourova, referindu-se la jurnalista malteză de investigaţie asasinată pe 16 octombrie 2017.

Comisia Europeană a adoptat pe 27 aprilie 2022 o propunere de Directivă împotriva SLAPP care are ca obiect acţiunile SLAPP în materie civilă şi cu implicaţii transfrontaliere.

Pe baza noilor dispoziţii, judecătorii vor putea să respingă rapid acţiunile vădit nefondate introduse împotriva jurnaliştilor şi a apărătorilor drepturilor omului.

În acelaşi timp, CE a adoptat o recomandare complementară pentru a încuraja statele membre să îşi alinieze normele naţionale la legislaţia UE propusă şi în ceea ce priveşte cauzele care nu au o dimensiune transfrontalieră şi în ceea ce priveşte alte proceduri, nu numai cele în materie civilă.

Legislaţia UE este în prezent în curs de adoptare.

În 2021, pe Platforma de răspuns rapid privind libertatea mass-media au existat 439 de semnalări vizând 778 de persoane sau entităţi din mass-media în 24 de state membre ale UE, inclusiv acţiuni SLAPP.

Un exemplu tragic de utilizare a acţiunilor SLAPP este jurnalista Daphne Caruana Galizia, care se confrunta cu peste 40 de procese în momentul asasinării sale în 2017.

Foto:Imagine de günter de la Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax