Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Victor Negrescu: „Ne vom calibra activitatea în funcție de așteptările populației”

Publicat

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat luni, 27 noiembrie, la conferința de presă dedicată prezentării de către Comisia Europeană a rezultatelor sondajelor de opinie privind cei zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

51% dintre respondenți consideră că Președinția Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va deține în primul semestru al anului 2019, este un moment foarte important, în timp ce 62% dintre cetățeni sunt de părere că, pe durata celor șase luni de mandat, trebuie ca țara noastră să-și promoveze atât interesele naționale, cât și să faciliteze consensul la nivel european în politicile cheie, din poziția de mediator imparțial. Românii continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană (57%) și consideră, de asemenea, că principalele priorități, în timpul celor șase luni ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, ar trebui să fie politica de coeziune (66%), precum și cea agricolă comună (59%), securitatea și migrația (58%) sau intrarea României în spațiul Schengen (57%).

„Aceste aspecte sunt în conformitate cu linia mesajului promovat în ultimele cinci luni, prin care sprijinim consensul național, politic și instituțional, și susținem plasarea cetățeanului în centrul activității noastre referitoare la afacerile europene și Președinția Consiliului Uniunii Europene. Ne vom calibra activitatea în funcție de așteptările populației, pentru a ne asigura că acțiunea noastră europeană este una eficientă și de succes, iar cetățenii României vor beneficia în continuare de toate avantajele apartenenței la Uniunea Europeană“, a subliniat Victor Negrescu.

România va asuma, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una din cele șapte instituții ale Uniunii. Țara noastră face parte din trio-ul de Președinții care mai include Finlanda și Croația.

Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și aproximativ 200 grupuri de lucru. Eforturile unei Președinții se concentrează în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre. Președinția trebuie să acționeze ca un facilitator, fiind responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislația europeană, de asigurarea continuităţii agendei Uniunii Europene, a unor procese legislative bine organizate şi a cooperării dintre statele membre. De asemenea, Președinția organizează întâlniri cu Parlamentul European și alte reuniuni formale la toate nivelele.

În martie 2017, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat o dezbatere pan-europeană privind viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre, prezentând cinci scenarii posibile. În discursul anual din septembrie privind starea Uniunii, președintele Juncker s-a pronunțat în favoarea unui al șaselea scenariu, „unitate pentru toți“, invitând România să fie gazda primei reuniuni la vârf a liderilor celor 27 de state membre, organizată după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în prima jumătate a anului 2019.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax