Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO AERIAN: Cum arată depozitul temporar de gunoi de la Alba Iulia. Munții de mizerie de la marginea orașului


Publicat

La aproximativ 50 de metri distanță de cel mai mare siloz de cereale din Alba Iulia, nu departe de sediile Jandarmeriei și Pompierilor și la doar 200 de metri de gara din Bărăbanț, un munte de gunoaie în diferite faze de descompunere își împrăștie mirosul umed peste întreaga zonă. Este vorba despre un depozit intermediar de gunoi, care între timp s-a umplut și s-a extins. Șobolanii și ciorile sunt stăpânii zonei, iar uneori ”recuperatorii” de obiecte uzate își fac și ei curaj să escaladeze mormanele otrăvitoare. 

g

Toți cei care locuiesc sau muncesc în zonă sunt nemulțumiți. ”Am fost nevoiți să îi alungăm pe căutătorii în gunoaie. Își făcuseră un loc aici, lângă depozit, și-au adus și o canapea… Ne deranjează foarte tare situația, miroase tot timpul, e mizerie, nu se mai poate. Trebuiau să facă un gard măcar în jur, n-au făcut. Noi avem parteneri străini care vin și cărora nu avem cum să le explicăm ce e aici” spune reprezentantul unei firme care are sediul și un atelier, în zonă.

Situația pare fără ieșire. Pe de o parte, oamenii sunt nemulțumiți, dar pe de alta, operatorul de salubritate spune că supra-aglomerarea acestei platforme de tranzit s-a produs din motive obiective. Principalul ar fi lipsa unei gropi de gunoi funcționale în județ, dar și diminuarea fluxurilor spre groapa de gunoi de la Târgu-Jiu, în perioada sărbătorilor. Soluții nu prea ar fi, lasă să se înțeleagă și instituțiile de mediu: nici măcar o amendă n-ar rezolva problema.

g

Garda de Mediu

Reprezentanții Gărzii de Mediu Alba spun că nu au primit sesizări scrise cu privire la această situație și că nici nu au aplicat amenzi operatorului, firma ”Polaris”. Doar verbale. Inspectorul șef al instituției, Dorin Zdrânc, spune că este o criză a gunoaielor la nivel național și că o amendă nu ar rezolva problema de la Bărăbanț. Acesta mai spune că depozitul a fost autorizat în zona respectivă dar cantitatea de gunoi este mai mare decât cea care era prognozată inițial. 

”Acea platformă temporară nu are monitorizări. Ea a fost autorizată temporar pentru a scăpa de criza aceasta a gunoaielor în care suntem la ora actuală. Pe noi ne doare pentru că într-adevăr e un deranj acolo în zonă, mai ales acum când vremea asta a cam blocat activitatea în ceea ce privește transportul gunoiului pe Defileul Jiului și accesul în depozitul conform de la Târgu Jiu, unde accesul este foarte greu” a spus Dorin Zdrânc.

g

Acesta a adăugat că ”problema este cantitatea mare care s-a adunat acolo din cauza dificultății transportului”. ”E foarte simplu să dai o amendă, dar nu se rezolvă ceva. Gunoiul tot acolo rămâne” a mai spus Zdrânc.

Inspectorul șef al Gărzii de Mediu a explicat lipsa gardului împrejmuitor prin aceea că a fost ”depășit de gunoaie și nu se mai vede”, dar ne-a asigurat că este acolo.

Ce spun reprezenanții ”Polaris”

Reprezentanții firmei ”Polaris” confirmă depășirea cantității de gunoi depozitate acolo dar spun că este o situație de avarie și că nu au unde duce gunoiul în condițiile în care depozitul de la Galda nu este încă funcțional. ”Este o platformă de transbordare, adică o improvizație, pentru a putea colecta deșeurile și a nu le lăsa prin oraș sau la voia întâmplării așa cum este astăzi Teiușul sau restul” a spus Lucia Pera, directorul punctului de lucru de la Alba Iulia al ”Polaris”.

Aceasta a adăugat că în perioada sărbătorilor și a începutului de an, fluxurile de transport spre depozitul de la Târgu Jiu a fost redus, conform cu programul celor de acolo. În plus, a declarat Lucia Pera, pe Defileul Jiului sunt restricții de tonaj și a fost nevoie de mai multe mașini pentru a duce aceeași cantitate. În plus a fost perioada modificărilor de tarif și acest lucru a încurcat activitatea obișnuită.

g

”Dacă domnii de la Garda de Mediu, Agenția de Mediu și așa mai departe, vor dispune ca în urma reclamațiilor acest depozit să fie închis, o să-l închid, o să notific primăria mai departe, cum că nu mai avem unde să punem, pentru că eu în contract am colectatul, nu trebuie să asigur depozitatul… aici a fost strict problema noastră, adică să nu rămână Alba cu gunoaie” a spus Lucia Pera.

Aceasta a mai adăugat că în momentul în care firma a luat autorizația pentru acest depozit de transbordare, transportul gunoiului era la Cristian, lângă Sibiu, la 60 de kilometri. O mașină putea face 2-3 drumuri pe zi, iar acum, la Târgu-Jiu, doar unul.

Centrul de la Galda de Jos, nefuncțional

Toate orașele din Alba au asemenea platforme de depozitare temporară, în lipsa unui depozit funcțional în județ.

Investiția în Centrul de Management al deșeurilor de la Galda de Jos, în valoare de aproape 20 de milioane de euro, a fost finalizată, dar nu a putut fi dată în folosință din cauza prelungirii formalităților procedurii de concesionare către un operator privat. 

gÎn prezent, CJ Alba se afla în ultima fază a alegerii unui operator, din cei trei care au depus oferte. Luând în calcul și o posibilă contestație, groapa ecologică de la Galda nu se va putea deschide mai devreme de jumătatea anului 2019

Consiliul județean va delega prin concesiune operarea și administrarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Galda de Jos unde există un sistem complet de gestionare a deșeurilor: stație de sortare, stație de tratare mecano-biologică, un depozit conform și toate instalațiile aferente. Procedura prevede și transportul deșeurilor de la stațiile din județ la Galda de Jos.

g


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Cum a evoluat numărul de infectări cu coronavirus în județul Alba, de la primul caz descoperit. Situația în 10 aprilie

Publicat

Numărul de infectări cu coronavirus a înregistrat o creștere exponențială și a ajuns în județul Alba la 98, după aproximativ 3 săptămâni de la primul caz descoperit.

În paralel, în județ a crescut foarte mult și numărul de testări, ajungându-se la un număr de 1.500 de testări finalizate (și 200 în lucru).

Vezi și HARTA: LISTA pe localități a cazurilor de coronavirus din Alba. Cele mai multe, în Alba Iulia

Cea mai mare creștere a fost înregistrată între 5 și 7 aprilie. Cazurile de infectare au fost înregistrate în 24 de localități ale județului Alba.

Situația acestor cazuri, pe fiecare localitate, poate fi consultată aici.

În cele 3 săptămâni au fost înregistrate din păcate 4 decese. De asemenea, 3 persoane au fost declarate vindecate.

În prezent, potrivit autorităților, 40 de persoane sunt internate în spitalele de la Alba Iulia şi Blaj. Restul au forme uşoare ale bolii sau nu au simptome şi sunt izolate la domiciliu sau în centre amenajate special.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Blaj: Ce trebuie să resepecte comercianții și clienții de la piața agroalimentară din municipiu. Program

Publicat

Primăria Blaj anunță că, de duminică, 12 aprilie, toate persoanele care nu vor purta măști de protecție sau nu vor avea gura și nasul acoperite cu fulare, eșarfe sau alte elemente de protecție, nu vor fi lăsate să intre în Piața Mare Agroalimentară.

Potrivit sursei citate, măsura se va aplica atât producătorilor agricoli, cât și celor care își fac cumpărăturile.

În Săptămâna Mare, Piața Mare Agroalimentară Blaj va fi deschisă joi, 16 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, între orele 09:00 și 13:00. Va fi interzisă comercializarea animalelor vii (miei și păsări).

Locuitorii din Blaj vor putea să cumpere carne de miel din magazinele alimentare de specialitate, de la abatorul SC Montana Popa (abator autorizat de DSVSA Alba) sau direct de la crescătorii de ovine.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Simulările la Evaluarea Națională și Bacalaureat au fost ANULATE. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

Publicat

Ordinul ministrului Educaţiei privind suspendarea organizării şi desfăşurării Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, a simulării Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat naţional în anul şcolar 2019 – 2020 a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.

Conform documentului, la data intrării în vigoare a ordinului se abrogă atât calendarul desfăşurării Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, cât şi cel privind simularea pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi probele scrise ale bacalaureatului, potrivit Agerpres.

Citește și Ministrul Educației: Examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, probele scrise ar putea fi organizate în iulie. Alte măsuri

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Educaţiei şi Cercetării anunţa că a agreat cu partenerii educaţionali – reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinţilor, cadrelor didactice şi cei ai Consiliului Naţional al Rectorilor – măsurile care se impun în vederea reluării cursurilor şi a finalizării cu succes a anului şcolar şi universitar 2019 – 2020, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

Conform MEC, în funcţie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naţionale şi examenului de bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen pentru Evaluarea Naţională şi bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea. Sesiunea specială a examenului de bacalaureat pentru olimpici va fi anulată.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Noile MODELE de SUBIECTE pentru clasa a VIII-a. Ce trebuie să știe elevii

Situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul.

Subiectele pentru tezele de pe semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020.

Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, grădiniţă şi cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate.

Citește și BACALAUREAT 2020: Teste de pregătire pentru clasa a XII-a, publicate de minister. Vezi modelele de subiecte, pe discipline

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTA: LISTA pe localități a cazurilor de coronavirus din Alba. Cele mai multe, în Alba Iulia

Publicat

Situația cazurilor confirmate de coronavirus din județul Alba, pe localități. Alba24.ro a obținut pe surse lista cazurilor înregistrate în fiecare localitate în parte, până în acest moment.

Un număr de 24 de unităţi administrativ-teritoriale din Alba înregistrează vineri, 10 aprilie, cazuri de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus. Cele mai multe sunt la Alba Iulia, 23 de cazuri.

Lista cazurilor înregistrare în Alba

Alba Iulia – 23 cazuri dintre care o persoană a decedat

Ciuruleasa – 14 cazuri

Cugir – 9  cazuri

Sebeș – 8 cazuri

Abrud – 7 cazuri

Zlatna – 6 cazuri dintre care două persoane au decedat

Ocna Mureș – 5 cazuri dintre care o persoană a decedat

Bistra – 3 cazuri

Aiud – 2 cazuri

Blaj – 2 cazuri confirmate în localitate, o persoană s-a vindecat

CITEȘTE ȘI: OFICIAL: 8 cazuri noi de coronavirus confirmate în ultima zi, în Alba. Bilanțul pe județ: 98 de persoane infectate și 4 decese

Teiuș – 2 cazuri confirmate în localitate, o persoană s-a vindecat

Galda de Jos – 2  cazuri

Ighiu – 2 cazuri

Șugag – 2 cazuri

Vințu de Jos –  2 cazuri

Meteș – 1  caz

Mihalț – 1  caz

Ohaba – 1 caz

Rădești – 1 caz

Roșia de Secaș – 1  caz

Sâncel – 1  caz

Sântimbru – 1 caz

Șibot – 1  caz

Șpring – 1 caz

În total, la nivelul judeţului sunt 98 de cazuri testate pozitiv. De asemenea, au fost înregistrate 4 decese şi 3 cazuri vindecate. 40 de persoane sunt internate în spitalele de la Alba Iulia şi Blaj. Restul până la 91 au forme uşoare ale bolii sau nu au simptome şi sunt izolate la domiciliu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate