Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO AERIAN: Cum arată depozitul temporar de gunoi de la Alba Iulia. Munții de mizerie de la marginea orașului


Publicat

La aproximativ 50 de metri distanță de cel mai mare siloz de cereale din Alba Iulia, nu departe de sediile Jandarmeriei și Pompierilor și la doar 200 de metri de gara din Bărăbanț, un munte de gunoaie în diferite faze de descompunere își împrăștie mirosul umed peste întreaga zonă. Este vorba despre un depozit intermediar de gunoi, care între timp s-a umplut și s-a extins. Șobolanii și ciorile sunt stăpânii zonei, iar uneori ”recuperatorii” de obiecte uzate își fac și ei curaj să escaladeze mormanele otrăvitoare. 

g

Toți cei care locuiesc sau muncesc în zonă sunt nemulțumiți. ”Am fost nevoiți să îi alungăm pe căutătorii în gunoaie. Își făcuseră un loc aici, lângă depozit, și-au adus și o canapea… Ne deranjează foarte tare situația, miroase tot timpul, e mizerie, nu se mai poate. Trebuiau să facă un gard măcar în jur, n-au făcut. Noi avem parteneri străini care vin și cărora nu avem cum să le explicăm ce e aici” spune reprezentantul unei firme care are sediul și un atelier, în zonă.

Situația pare fără ieșire. Pe de o parte, oamenii sunt nemulțumiți, dar pe de alta, operatorul de salubritate spune că supra-aglomerarea acestei platforme de tranzit s-a produs din motive obiective. Principalul ar fi lipsa unei gropi de gunoi funcționale în județ, dar și diminuarea fluxurilor spre groapa de gunoi de la Târgu-Jiu, în perioada sărbătorilor. Soluții nu prea ar fi, lasă să se înțeleagă și instituțiile de mediu: nici măcar o amendă n-ar rezolva problema.

g

Garda de Mediu

Reprezentanții Gărzii de Mediu Alba spun că nu au primit sesizări scrise cu privire la această situație și că nici nu au aplicat amenzi operatorului, firma ”Polaris”. Doar verbale. Inspectorul șef al instituției, Dorin Zdrânc, spune că este o criză a gunoaielor la nivel național și că o amendă nu ar rezolva problema de la Bărăbanț. Acesta mai spune că depozitul a fost autorizat în zona respectivă dar cantitatea de gunoi este mai mare decât cea care era prognozată inițial. 

”Acea platformă temporară nu are monitorizări. Ea a fost autorizată temporar pentru a scăpa de criza aceasta a gunoaielor în care suntem la ora actuală. Pe noi ne doare pentru că într-adevăr e un deranj acolo în zonă, mai ales acum când vremea asta a cam blocat activitatea în ceea ce privește transportul gunoiului pe Defileul Jiului și accesul în depozitul conform de la Târgu Jiu, unde accesul este foarte greu” a spus Dorin Zdrânc.

g

Acesta a adăugat că ”problema este cantitatea mare care s-a adunat acolo din cauza dificultății transportului”. ”E foarte simplu să dai o amendă, dar nu se rezolvă ceva. Gunoiul tot acolo rămâne” a mai spus Zdrânc.

Inspectorul șef al Gărzii de Mediu a explicat lipsa gardului împrejmuitor prin aceea că a fost ”depășit de gunoaie și nu se mai vede”, dar ne-a asigurat că este acolo.

Ce spun reprezenanții ”Polaris”

Reprezentanții firmei ”Polaris” confirmă depășirea cantității de gunoi depozitate acolo dar spun că este o situație de avarie și că nu au unde duce gunoiul în condițiile în care depozitul de la Galda nu este încă funcțional. ”Este o platformă de transbordare, adică o improvizație, pentru a putea colecta deșeurile și a nu le lăsa prin oraș sau la voia întâmplării așa cum este astăzi Teiușul sau restul” a spus Lucia Pera, directorul punctului de lucru de la Alba Iulia al ”Polaris”.

Aceasta a adăugat că în perioada sărbătorilor și a începutului de an, fluxurile de transport spre depozitul de la Târgu Jiu a fost redus, conform cu programul celor de acolo. În plus, a declarat Lucia Pera, pe Defileul Jiului sunt restricții de tonaj și a fost nevoie de mai multe mașini pentru a duce aceeași cantitate. În plus a fost perioada modificărilor de tarif și acest lucru a încurcat activitatea obișnuită.

g

”Dacă domnii de la Garda de Mediu, Agenția de Mediu și așa mai departe, vor dispune ca în urma reclamațiilor acest depozit să fie închis, o să-l închid, o să notific primăria mai departe, cum că nu mai avem unde să punem, pentru că eu în contract am colectatul, nu trebuie să asigur depozitatul… aici a fost strict problema noastră, adică să nu rămână Alba cu gunoaie” a spus Lucia Pera.

Aceasta a mai adăugat că în momentul în care firma a luat autorizația pentru acest depozit de transbordare, transportul gunoiului era la Cristian, lângă Sibiu, la 60 de kilometri. O mașină putea face 2-3 drumuri pe zi, iar acum, la Târgu-Jiu, doar unul.

Centrul de la Galda de Jos, nefuncțional

Toate orașele din Alba au asemenea platforme de depozitare temporară, în lipsa unui depozit funcțional în județ.

Investiția în Centrul de Management al deșeurilor de la Galda de Jos, în valoare de aproape 20 de milioane de euro, a fost finalizată, dar nu a putut fi dată în folosință din cauza prelungirii formalităților procedurii de concesionare către un operator privat. 

gÎn prezent, CJ Alba se afla în ultima fază a alegerii unui operator, din cei trei care au depus oferte. Luând în calcul și o posibilă contestație, groapa ecologică de la Galda nu se va putea deschide mai devreme de jumătatea anului 2019

Consiliul județean va delega prin concesiune operarea și administrarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Galda de Jos unde există un sistem complet de gestionare a deșeurilor: stație de sortare, stație de tratare mecano-biologică, un depozit conform și toate instalațiile aferente. Procedura prevede și transportul deșeurilor de la stațiile din județ la Galda de Jos.

gȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

AFM: Aproape 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Marți, consultare publică online

Publicat

Aproximativ 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, iar rezultatele pentru toate contestaţiile depuse în aplicaţia informatică vor fi publicate în cel mai scurt timp, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

De asemenea, oficialii instituţiei menţionează că miercuri, 12 august, va avea loc prima consultare publică în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, în mediul online.

„În cadrul programului avem aproximativ 14.000 de proiecte aprobate. Îi invităm pe toți beneficiarii să depună ATR-urile la instalatorii validați care le vor genera contractele de finanțare nerambursabilă, de la semnarea cărora au un termen de 8 luni pentru realizarea investițiilor. Rezultatele pentru toate contestațiile depuse în aplicația informatică aferentă Programului Casa Verde Fotovoltaice vor fi publicate pe site-ul instituției noastre – www.afm.ro, în cel mai scurt timp.

Având în vedere volumul foarte mare de documente și raportat la situația actuală a stării de alertă decretată la nivel național, care presupune anumite restricții, precum și la capacitatea instituțională limitată, am depus eforturi consistente, însă soluționarea acestora a presupus mai mult timp”, a transmis președintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Cetățenii sunt invitați ca până luni, 10 august 2020, să transmită sugestii cu privire la Programul Național Casa Verde Fotovoltaice la adresa de e-mail: propunerifotovoltaice@afm.ro.

„Îmi doresc ca pe lângă constatările noastre cu privire la desfășurarea programului, să primim și punctele de vedere ale factorilor interesați, astfel încât în sesiunea din toamnă lucrurile să aibă un parcurs simplificat, atât în ceea ce privește procesul de înscriere, cât și de evaluare a proiectelor.

De asemenea, propunerile primite vor fi dezbătute în cadrul unui eveniment online pe platforma Webex organizat miercuri, 12 august 2020, ora 11:00.

Cei care doresc să participe la evenimentul online se vor înregistra printr-un e-mail la adresa presa@afm.ro, urmând ca link-ul de conectare în platformă să le fie transmis ulterior pe adresa de e-mail”, a mai declarat preşedintele AFM.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Aparat de radiologie modern, cu prindere în tavan, instalat în premieră la Spitalul Municipal din Aiud

Publicat

Continuă modernizarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM) din cadrul Spitalului Municipal Aiud. Potrivit reprezentanților instituției, a fost finalizată pregătirea spațiului și instalarea aparatului de radiologie Didital DRGEM Co (Corea de Sus), model GXR-82 SD cu prindere în tavan. 

Aparatul digital cu prindere în tavan, o premieră în cadrul LRIM, oferă multiple avantaje operatorilor și permite un diagnostic mai rapid și mai precis.

„Telediagnosticul devine astfel o opțiune nu doar în ceeea ce privește diagnosticul prin Tomografia Computerizată dar și prin Radiodiagnosticul digital.

Sistemul integrat PACS permite transmiterea rapidă a informațiilor către secțiile și specialiștii care au solicitat examinarea din cadrul spitalului sau în afara la instituțiile cu care se colaborează. Documentația pentru obținerea autorizației a fost trimisă la CNCAN conform procedurii urmând ca în scurt timp aparatul să fie efectiv dat în folosință.

Chiar și în această perioadă dificilă încercăm să continuăm dezvoltarea serviciilor medicale pentru a fi la înălțimea chemării pe care o trăim zi de zi”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă lunar curățenia și întreținerea pasajului subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia plătește 10.000 de lei lunar, fără TVA, pentru curățenia și întreținerea pasajului care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din municipiu, pasaj deschis în urmă cu aproximativ trei săptămâni. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat la sfârșitul lunii iulie, prin achiziție directă, servicii de curățenie și întreținere pentru grupul sanitar aflat în pasajul subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii, servicii de curățenie a pasajului și a lifturilor. Ofertantul este Total Cleaning SRL din Alba Iulia, iar valoarea contractului este de 50.000 de lei, pentru o perioadă de cinci luni.

Vezi și VIDEO: Momentul în care trei minori vandalizează pasajul subteran din Alba Iulia, dat în folosință cu câteva ore înainte

Potrivit descrierii, curățenia grupurilor sanitare va fi asigurată de către trei angajați. Programul va fi zilnic, între intervalul orar 08:00 – 24:00.

Punctul de lucru va fi dotat cu aspirator, cărucior curățenie cu mopuri, detergenți profesionali, dezinfectanți aprobați de Ministerul Sănătății, hârtie igienică, prosoape de mâini, săpun lichid, dispensere pentru consumabile, saci menajeri și odorizant de toaletă.

Vezi și FOTO-VIDEO: Infiltrații după ploaie în pasajul subteran din Alba Iulia, recent inaugurat

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Gheorghe Beleiu: Solicit autorităților locale să își asume măsurile privind descurajarea infracționalității din Alba Iulia (P)

Publicat

Candidatul PRO România la Primăria din Alba Iulia, avocatul Gheorghe Beleiu, va sesiza, prin mijloace legale, autoritățile locale privitor la instalarea, cât mai rapid, a unor camere de supraveghere pe raza muncipiului.

„Aud, tot mai des, de faptul că persoane certate cu legea comit, pe raza municipiului Alba Iulia, diferite fapte penale, plecând de la cele cu violență până la intrări prin efracție sau sustragere de bunuri din diverse locații.

Solicit, imperativ, Primăriei și Consiliului Local să-ia în serios datoria, măcar morală, față de cetățenii pe care îi reprezintă și să găsească banii necesari pentru achiziția și amplasarea de camere de luat vederi.

Vă dau doar exemplul recent a unei firme al cărei sediu a fost spart de 3 ORI, în numai câteva săptămâni. E o dovadă de delăsare, ca să nu spun mai mult, să nu investești în siguranța albaiulienilor. Asta, ca să nu mai spun de faptul că munca de teren a polițiștilor ar fi mult ușurată dacă, la fel ca în lumea civilizată, am avea și noi niște camere de supraveghere. Sunt convins că un oraș ca Alba Iulia își permite costul unei astfel de investiții. Dacă actuala administrație nu e capabilă să implementeze un astfel de proiect, vă promit că, după alegeri, PRO România va arăta că se poate”, a transmis Gheorghe Beleiu, într-un comunicat de presă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate