Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO AERIAN: Cum arată depozitul temporar de gunoi de la Alba Iulia. Munții de mizerie de la marginea orașului

Publicat

YouTube video

La aproximativ 50 de metri distanță de cel mai mare siloz de cereale din Alba Iulia, nu departe de sediile Jandarmeriei și Pompierilor și la doar 200 de metri de gara din Bărăbanț, un munte de gunoaie în diferite faze de descompunere își împrăștie mirosul umed peste întreaga zonă. Este vorba despre un depozit intermediar de gunoi, care între timp s-a umplut și s-a extins. Șobolanii și ciorile sunt stăpânii zonei, iar uneori ”recuperatorii” de obiecte uzate își fac și ei curaj să escaladeze mormanele otrăvitoare. 

g

Toți cei care locuiesc sau muncesc în zonă sunt nemulțumiți. ”Am fost nevoiți să îi alungăm pe căutătorii în gunoaie. Își făcuseră un loc aici, lângă depozit, și-au adus și o canapea… Ne deranjează foarte tare situația, miroase tot timpul, e mizerie, nu se mai poate. Trebuiau să facă un gard măcar în jur, n-au făcut. Noi avem parteneri străini care vin și cărora nu avem cum să le explicăm ce e aici” spune reprezentantul unei firme care are sediul și un atelier, în zonă.

Situația pare fără ieșire. Pe de o parte, oamenii sunt nemulțumiți, dar pe de alta, operatorul de salubritate spune că supra-aglomerarea acestei platforme de tranzit s-a produs din motive obiective. Principalul ar fi lipsa unei gropi de gunoi funcționale în județ, dar și diminuarea fluxurilor spre groapa de gunoi de la Târgu-Jiu, în perioada sărbătorilor. Soluții nu prea ar fi, lasă să se înțeleagă și instituțiile de mediu: nici măcar o amendă n-ar rezolva problema.

g

Garda de Mediu

Reprezentanții Gărzii de Mediu Alba spun că nu au primit sesizări scrise cu privire la această situație și că nici nu au aplicat amenzi operatorului, firma ”Polaris”. Doar verbale. Inspectorul șef al instituției, Dorin Zdrânc, spune că este o criză a gunoaielor la nivel național și că o amendă nu ar rezolva problema de la Bărăbanț. Acesta mai spune că depozitul a fost autorizat în zona respectivă dar cantitatea de gunoi este mai mare decât cea care era prognozată inițial. 

”Acea platformă temporară nu are monitorizări. Ea a fost autorizată temporar pentru a scăpa de criza aceasta a gunoaielor în care suntem la ora actuală. Pe noi ne doare pentru că într-adevăr e un deranj acolo în zonă, mai ales acum când vremea asta a cam blocat activitatea în ceea ce privește transportul gunoiului pe Defileul Jiului și accesul în depozitul conform de la Târgu Jiu, unde accesul este foarte greu” a spus Dorin Zdrânc.

g

Acesta a adăugat că ”problema este cantitatea mare care s-a adunat acolo din cauza dificultății transportului”. ”E foarte simplu să dai o amendă, dar nu se rezolvă ceva. Gunoiul tot acolo rămâne” a mai spus Zdrânc.

Inspectorul șef al Gărzii de Mediu a explicat lipsa gardului împrejmuitor prin aceea că a fost ”depășit de gunoaie și nu se mai vede”, dar ne-a asigurat că este acolo.

Ce spun reprezenanții ”Polaris”

Reprezentanții firmei ”Polaris” confirmă depășirea cantității de gunoi depozitate acolo dar spun că este o situație de avarie și că nu au unde duce gunoiul în condițiile în care depozitul de la Galda nu este încă funcțional. ”Este o platformă de transbordare, adică o improvizație, pentru a putea colecta deșeurile și a nu le lăsa prin oraș sau la voia întâmplării așa cum este astăzi Teiușul sau restul” a spus Lucia Pera, directorul punctului de lucru de la Alba Iulia al ”Polaris”.

Aceasta a adăugat că în perioada sărbătorilor și a începutului de an, fluxurile de transport spre depozitul de la Târgu Jiu a fost redus, conform cu programul celor de acolo. În plus, a declarat Lucia Pera, pe Defileul Jiului sunt restricții de tonaj și a fost nevoie de mai multe mașini pentru a duce aceeași cantitate. În plus a fost perioada modificărilor de tarif și acest lucru a încurcat activitatea obișnuită.

g

”Dacă domnii de la Garda de Mediu, Agenția de Mediu și așa mai departe, vor dispune ca în urma reclamațiilor acest depozit să fie închis, o să-l închid, o să notific primăria mai departe, cum că nu mai avem unde să punem, pentru că eu în contract am colectatul, nu trebuie să asigur depozitatul… aici a fost strict problema noastră, adică să nu rămână Alba cu gunoaie” a spus Lucia Pera.

Aceasta a mai adăugat că în momentul în care firma a luat autorizația pentru acest depozit de transbordare, transportul gunoiului era la Cristian, lângă Sibiu, la 60 de kilometri. O mașină putea face 2-3 drumuri pe zi, iar acum, la Târgu-Jiu, doar unul.

Centrul de la Galda de Jos, nefuncțional

Toate orașele din Alba au asemenea platforme de depozitare temporară, în lipsa unui depozit funcțional în județ.

Investiția în Centrul de Management al deșeurilor de la Galda de Jos, în valoare de aproape 20 de milioane de euro, a fost finalizată, dar nu a putut fi dată în folosință din cauza prelungirii formalităților procedurii de concesionare către un operator privat. 

g În prezent, CJ Alba se afla în ultima fază a alegerii unui operator, din cei trei care au depus oferte. Luând în calcul și o posibilă contestație, groapa ecologică de la Galda nu se va putea deschide mai devreme de jumătatea anului 2019

Consiliul județean va delega prin concesiune operarea și administrarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Galda de Jos unde există un sistem complet de gestionare a deșeurilor: stație de sortare, stație de tratare mecano-biologică, un depozit conform și toate instalațiile aferente. Procedura prevede și transportul deșeurilor de la stațiile din județ la Galda de Jos.

g

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax