Eveniment
VIDEO | Ambasadorul Canadei și primarul Mircea Hava despre Roșia Montană: „Poziția noastră este pentru pornirea proiectului”
Ambasadorul Canadei, Philippe Beaulne, s-a aflat joi la Alba Iulia pentru a susţine o conferinţă despre responsabilitatea socială corporatistă în domeniul exploatării resurselor naturale, la Universitatea „1 Decembrie 1918”. Înainte de asta, acesta a avut o discuție și cu primarul Mircea Hava, atât despre proiectul minier, pronunțându-se „pentru” pornirea proiectului, cât și despre referendumul din decembrie. Cu toate acestea, Beaulne a declarat la Alba Iulia că „nu a venit pentru a face lobby pentru Roșia Montană”.
Discuția a vizat în principal situația actuală a investiției de la Roșia Montană, în prezent și viitor. Excelența Sa a dorit să știe punctul de vedere al primarului Mircea Hava legat de referendumul pentru minerit și de posibilitatea ca lucrările de exploatare să fie demarate într-un viitor apropiat.
„Încurajăm autoritățile să ia decizii privitor la această investiție în timp util. Mineritul poate fi o soluție pentru România din perspectiva faptului că în Canada resursa umană implicata depaseste 300.000 de angajati si venituri de 36 miliarde de dolari pe an. Mineritul poate fi facut de o maniera corecta, respectand legile. Am fost dezamagiti de felul in care s-a procedat cu Cuprumin, cand in ultimele doua zile (n.a. Din timpul procedurilor) s-a deraiat inexplicabil. Speram ca urmatoarea data sa fie de bun augur”, a spus ambasadorul.
„Referendumul privind mineritul a fost un act de ipocrizie, să se ascunda indisponibilitatea asumarii unei responsabilitati politice. Trebuia organizat separat de alegeri. In felul in care s-a procedat s-a creat o confuzie generala pentru cei de acolo, interesati de soarta zonei. A fost un amestec care a lucrat impotriva firescului si a temei supuse referendumului. Totul se rezuma la o decizie politica si vointa administrativa a tarii de a redeschide mineritul, nu numai la Rosia. Sper ca politicienii de acum sa aiba o pozitie mai clara in aceasta privinta.”
Întrebat de jurnaliști dacă autoritățile române vor avea curajul să ia o decizie privind proiectul Roșia Montană, ambasadorul a precizat că nu este în poziție să exprime opinia guvernanților. „În primul rând mă bucur să fiu aici din nou, la Alba Iulia, să discut cu primarul situația economică a orașului. Am discutat și problema mineritului din zonă, aici sunt mai multe proiecte miniere în discuție, iar poziția noastră este, desigur, pentru pornirea mineritului. Important este ca decizia să fie luată în timp util și printr-o procedură corectă. Mineritul poate fi chiar benefic pentru țară. În Canada este un sector important, sunt aproximativ 300.000 de oameni angajați în acest domeniu. Mineritul responsabil poate fi bun pentru țară. România este interesantă pentru companile din Canada atât din punctul de vedere al geologiei sale cât și al istoriei mineritului”, a declarat acesta.
În continuare, ambasadorul a susținut o conferință la Universitatea „Decembrie 1918”, intitulată „Responsabilitatea socială corporatistă în domeniul exploatării resurselor naturale și asigurarea dezvoltării durabile în domeniul exploatării resurselor naturale”. În conferință, acesta a vorbit despre procesul mineritului în Canada.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Calin
joi, 07.03.2013 at 13:28
Pornirea mineritului, a proiectului minier de la Rosia Montana va insemna dezvoltarea zonei, se vor crea foarte multe locuri de munca plus investitii si bani la bugetul de stat, dar intai trebuie sa se porneasca, amanarile nu ajuta pe nimeni!
cristi
joi, 07.03.2013 at 13:55
Rusine sa le fie atat Univ. 1 Dec cat si Primariei pt astfel de actiuni de lobby murdar pentru o corporatie mincinoasa si lacoma dupa profit!
Proiectul RMGC bazat pe CORUPTIE si MANIPULARE dar mai ales pe MINCIUNA, nu va fi pornit niciodata!
NU PUTEM ACCEPTA DISTRUGEREA APUSENILOR pentru ca asa vor nemernicii care ne conduc, sau un ambasador care face jocul actionarilor din Canada&SUA
Calin
joi, 07.03.2013 at 19:32
ce distrugere visezi, domnule? ai fost vreodata la Rosia Montana? ai vazut ce dezastru a lasat statul in urma? dezastrul ala va fi curatat prin proiectul de la Rosia Montana, pe banii investitorilor! iar oamenii din Rosia au votat pentru pornirea proiectului minier! asta e realitatea! ce spui tu e doar propaganda unora, probabil al celor ce formeaza pluralul pe care il folosesti.
Landia
vineri, 08.03.2013 at 00:13
Sunt 100% de acord cu ce spune d-nul Cristi. RMGC sa-si ia catrafusele si sa plece din Apusenii nostri! Nu vrem cianuri, nu vrem otravuri, avem nevoie de sanatate, si dezvoltare durabila!
Iar cei de la primarie sunt niste josnici carora nu le pasa de nimic – asa cum au taiat Parcul Custozza vor calca pe cadavre sa ramana la putere! Asa sa le ajute Dumnezeu!
Voicu
joi, 07.03.2013 at 14:01
si rosienii sunt pentru pornirea mineritului, au si votat pentru asta iar guvernul ar trebui sa tina cont de acest lucru si sa le dea macar un raspuns oamenilor de acolo!
toma
joi, 07.03.2013 at 21:24
Stiti ca referendum-ul n-a fost validat. In rest,totul e un lobby murdar sa nu-l numesc jaf.
Popescu
vineri, 08.03.2013 at 15:08
Universitatea „Decembrie 1918” este o facultate slaba care nu poate produce decat mediocritati, mediul ideal pentru manipulare si control.