Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Anchetă DSP Alba, în cazul fetiței de 11 ani decedate după o înțepătură. Ce arată rezultatele de la Institutul Cantacuzino

Publicat

13941063_1184598021561796_1498170487_n Cazul fetiței de 11 ani care a decedat în data de 5 august la Spitalul din Târgu Mureș, după ce s-a înţepat la picior într-un cui şi a fost purtată prin mai multe spitale, a fost dezbătut și de reprezentanții DSP Alba și Colegiul Medicilor Alba. DSP desfășoară o anchetă epidemiologică în acest caz pentru a stabili dacă unitățile medicale în care a ajuns fetița și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile. Potrivit medicului Elena Sava, din primele rezultate venite de la Institutul Cantacuzino din București „copilul era protejat împotriva Tetanosului”. În acest moment nu se cunoaște o cauză exactă a morții.

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea spune că instituția pe care o reprezintă a fost informată despre acest caz în data de 2 august de către DSP Mureș, iar din acel moment s-a demarat o anchetă epidemiologică în ceea ce privește modalitatea de raportare și gestionare a cazului.

„În prezent ancheta este în desfășurare, iar în momentul în care se va finaliza se va face public rezultatul acesteia” spune Sinea.

Concret, despre acest caz a vorbit șefa compartimentului de epidemiologie al DSP Alba, dr. Elena Sava, care spune că fetița a fost adusă din Italia la vârsta de 3 ani și 9 luni, fiind abandonată de mamă și luată în plasament de un asistent maternal.

„Fetița a fost înscrisă la medicul de familie și s-a prezentat periodic. Nu avem documentele care să ne ateste dacă a fost sau nu vaccinată în locul în care a trăit până în momentul venirii sale în România. Pentru noi asta are o mare importanță având în vedere suspiciunea care s-a indicat de caz de Tetanos, care, în cazul în care copilul ar fi fost corect imunizat, nu ar fi pus aceste probleme”, spune Sava.

Totuși, din rezultatele venite de la Institutul Cantacuzino, minora ar fi fost imunizată.

Medicul spune că o concluzie clară asupra cauzei morții se va afla în urma autopsiei și o altă cauză a morții ar putea fi dată de condiția fetei, care era cunoscută cu o tulburare hiperkinetică.

„Manifestările puteau să ascundă sau să denatureze anumite simptome ale acestei boli (Tetanos) , de aceea așteptăm rezultatul autopsiei”, spune medicul.

A mai precizat că nueste vorba de un management defectuos în gestionarea situației.

Dr. Olimpia Candrea de la Biroul de Implementare Programe a DSP Alba susține faptul că rata de refuz din partea părinților pentru a-și vaccina copiii a crescut îngrijorător în ultima vreme, la nivelul țării, iar aceștia trebuie să înțeleagă că se pot întâmpla nenorociri.

Dr. Ioan Susan, președintele Colegiului Medicilor din Alba, spune că, din informațiile pe care le are, din punct de vedere medical s-au luat toate măsurile necesare ca fetița să fie salvată și nu poate nu poate fi acuzată nicio instituție medicală de neglijență.

Povestea demersurilor făcute pentru minoră este prezentată într-un raport al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba.

Vezi şi REVOLTĂTOR: O fetiță din Alba a DECEDAT după ce a fost purtată prin patru spitale pentru tratarea unei înțepături

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Ce spun medicii din spitalele prin care a fost purtată fetița și mama biologică a acesteia?

I s-a administrat o fiolă de Tetanox, vaccin antitetanic, după care i s-a recomandat să se prezinte în seviciul ambulator în condiţiile în care apar ceva probleme. Evoluţia pe moment a fost favorabilă”, a declarat directorul medical al Spitalului din Târnăveni, Răzvan Mihăileanu.

Totul părea în regulă, însă trei zile mai târziu durerile la picior au reapărut. La Spitalul Municipal Blaj, medicii i-au curăţat rana şi i-au prescris ibuprofen. După alte două zile, copilul a început să aibă dureri crunte în aproape tot corpul. S-a întors cu ambulanţa la Blaj, unde a primit şi antibiotice.

S-a prezentat la serviciile de pediatrie cu un sindrom hipotemic, hipokinetic. În urma investigatiilor i s-a pus diagnosticul de infecţie bacteriană nespecifică şi ulterior, a doua zi a fost transferată la clinica de infecţioase din Alba Iulia”, a precizat directorul medical al Spitalului Municipal Blaj, Ioana Suciu.

Aici, medicii au chemat un elicopter SMURD care s-o ducă pe fetiţă la Târgu Mureş. Diagnosticul de la Spitalul de Urgenţă: tetanos. Vaccinul făcut în urmă cu nouă zile nu funcţionase.

„Prezenta hipotomie generalizată, dureri dorso-lombare, precum şi simptomatologie de tetanos. A fost internată pe secţia ATI copii, i s-a administrat tratamentul cu antibiotice specific bolii şi de asemenea i s-a adminstrat serul antitetanic”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu Mureş, Mariana Negoiță.

După patru zile în care fetiţa a stat între viaţă şi moarte, corpul ei slăbit a cedat.

Fetiţa era născută în Italia, de o mamă minoră. Direcţia pentru Protecţia Copilului precizează că fetiţa a primit toate vaccinurile obligatorii, de la momentul intrării în plasament, la vârsta de 2 ani şi jumătate. Nu e clar dacă le-a primit şi pe cele din primele luni viaţă, în Italia.

Am făcut vaccin până la patru luni jumătate. Când s-a născut şi la trei luni şi jumătate. Nu mai îmi aduc aminte, am născut-o minoră şi n-am ştiut chestiile acestea”, a spus mama biologică a fetei, scrie Digi24.ro.

„Dacă o persoană nu a fost vaccinată deloc sau a fost vaccinată doar parţial, atunci când se administrează o doză de vaccin după o plagă care poate să creeze risc de apariţie a tetantosului, anticorpii apar abia după două săptămâni”, a explicat medicul epidemiolog Maria Brumboiu.

Medicul de familie al fetei, care ar trebui să aibă o evidenţă a vaccinurilor, nu a vrut să facă nicio declaraţie. Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax