ECONOMIE
VIDEO: ARCA a finalizat simulările aerodinamice pentru avionul supersonic IAR 111. Vezi cum arată aeronava care va decola în 2012
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică – ARCA a început simulările Computational Fluid Dynamics (CFD) pentru avionul IAR-111 Excelsior, în anul 2010. De atunci, ARCA a continuat aceste simulări pentru toate configuraţiile posibile de zbor. Durata mare a acestor simulări a fost determinată de complexitatea şi cantitatea calculului necesar. În această perioadă, trei computere de la ARCA au funcţionat aproape non-stop.
“La sfârşitul anului 2010 aveam deja o imagine clară asupra configuraţiei avionului IAR-111 Excelsior, în urma rulării simulărilor aerodinamice. Acest lucru ne-a permis să demarăm lucrul la avion, la începutul anului 2011. De atunci, au fost rulate simulări pentru toate configuraţiile de zbor, altitudini şi viteze. Aceste simulări ne-au indicat sa efectuăm câteva modificări care au optimizat geometria avionului, chiar în timpul procesului de construcţie, precum coborârea motorului avionului cu 30 cm sub planul aripii, creşterea anvergurii aripii cu 90 cm etc. În acest moment, este foarte probabil să menţinem această configuraţie a aparatului”, a precizat Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.
Avionul IAR-111 Excelsior va fi utilizat de către ARCA ca platformă pentru lansarea rachetei Haas II pentru Competiţia de astronautică de Google Lunar X Prize, dar şi pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru industria turismului spaţial.
Programul ARCA pentru Competiţia Google Lunar X Prize este finanţat cu surse exclusiv private, cu sprijinul partenerilor BRD-Groupe Société Générale, Calor, System Plus, AGI, Grapefruit, Lexgrup, având programat primul zbor în toamna anului 2012.
Acum sapte ani, pe 9 septembrie, ARCA a lansat, cu succes, prima rachetă 100 % românească, Demonstrator 2B. Racheta a fost echipată cu primul motor din lume reutilizabil din materiale compozite. Demonstrator 2 B a fost şi prima rachetă complet ecologică din lume.
Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie non-guvernamentala, lider national in domeniul cercetarii aerospatiale, care doreste sa castige competitia Google Lunar X Prize si sa lanseze in cosmos prima racheta romaneasca capabila sa transporte un cosmonaut. Finantarea acestor proiecte provine exclusiv din surse private, precum sponsorizari si donatii.
ARCA a participat, incepand cu anul 2002, la competitia internationala de astronautica Ansari X Prize, devenind in scurt timp una dintre echipele importante. Incepand din 2008, ARCA participa la Google Lunar X Prize, o competitie internationala care isi propune sa deschida drumul explorarii private a Lunii.
Programele dezvoltate la ARCA sunt: rachetele Demonstrator, vehiculul suborbital pilotat Stabilo, racheta suborbitala nepilotata Helen si lansatorul orbital Haas2.
Racheta Demonstrator 2B, echipata cu primul motor racheta din lume din materiale compozite reutilizabil, monopropelant, a fost lansata cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de la Baza Fortelor Aeriene de la Capul Midia, de pe tarmul Marii Negre.
Stabilo este un vehicul racheta in doua trepte, lansat din aer, care a executat doua zboruri pana in prezent. Prima treapta este cel mai mare balon solar din lume, iar a doua treapta este un vehicul racheta pilotat. Primele zboruri la joasa altitudine ale sistemului au fost efectuate in 2006. In acelasi an, Misiunea 1 a fost lansata la o altitudine de 14.700 m. In anul 2007 a fost lansata Misiunea 2 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Marii Negre.
Racheta suborbitala Helen este un demonstrator tehnologic pentru competitia Google Lunar X Prize. Este un vehicul racheta in trepte care foloseste o metoda de stabilizare gravitationala in zbor vertical, fara a folosi comenzi aerodinamice sau prin jet. Stabilizarea se realizeaza prin remorcarea de catre treapta superioara a treptelor inferioare si a sarcinii utile. Remorcarea se realizeaza prin cablu sau articulatie nerigida. Zborul de test a fost amanat de doua ori, in 2009 (Misiunea 3) si 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultatilor intampinate in lansarea balonului purtator. In octombrie 2010 (Misiunea 4B)a fost lansata, cu succes, de pe Marea Neagra, prima racheta spatiala romaneasca, Helen 2, la altitudinea de 40 000 m.
Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat, cu succes, in 2005, de la Sanpetru, Misiunea 5.
Haas este o racheta orbitala, in trei trepte, lansata din aer, proiectata incepand cu anul 2006, folosind tehnologia dezvoltata de ARCA in timpul competitiei Ansari X Prize. Racheta a fost numita dupa Conrad Haas (1509-1579) un pionier al rachetelor austro-roman, creatorul rachetelor in trepte. Principalul obiectiv al acestei rachete este acela de a trimite pe Luna sonda Euroean Lunar Explorer pentru a castiga competitia Google Lunar X Prize.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.