Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Armata rusă vrea să ocupe Insula Șerpilor, la doar 45 de kilometri de România. Invadatorii le cer grănicerilor să se predea

Publicat

Forțe ale armatei ruse se apropie de Insula Șerpilor. Două ținte subacvatice nerecunoscute s-au apropiat de Insula Șerpilor, avertizează Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

”Două ținte subacvatice nerecunoscute s-au apropiat de Insula Șerpilor. Invadatorii care folosesc canalele de comunicații internaționale de securitate navală cer grănicerilor Brigadei de Frontieră Ismaili să se predea. Polițiștii de frontieră au preluat apărarea”, se arată în comunicatul Ministerului.

Citește LIVE TEXT FOTO-VIDEO: Război în Ucraina, ziua a doua a invaziei. Armata rusă își continuă ofensiva la scară largă, cu toate forțele

Video: Serviciul de Stat de Grăniceri al Ucrainei

”Grănicerii ucraineni au luat poziții defensive . Invadatorii le-au solicitat militarilor detașamentului de frontieră <Izmail să se predea>. Agresorul a folosit canalul de comunicare internațional pentru siguranța navigației”, se arată într-un raport citat de un ziar ucraininean.

De ce este importantă Insula Șerpilor pentru Rusia

Insula Șerpilor este importantă din punct de vedere strategic, iar ocuparea acesteia va permite Moscovei să revendice apele teritoriale din jurul insulei, care se întind pe 12 mile în mare, se arată într-un raport întocmit de experți britanici de informații, citați de Daily Mail, la începutul lunii februarie.

UPDATE VIDEO A început războiul. Putin atacă Ucraina cu avioane, tancuri și navele militare. Explozii în Kiev, Harkov sau Odesa

Regiunea include căi navigabile importante către orașele-port Odesa și Kherson. Dacă insula va trece în mâinile Rusiei, aceste canale de transport maritim ar putea fi întrerupte, ceea ce ar duce la izolarea Ucrainei de piețele internaționale și va priva economia acesteia de venituri comerciale vitale, se arată în document, potrivit G4Media.

Flota rusă poate bloca și strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră. Astfel, orașele-port Berdiansk și Mariupol vor fi rupte de lume.

Având în vedere dominația navală a Moscovei în Marea Azov, aceasta poate încerca, de asemenea, să ocupe Mariupol și Berdyansk, deschizând calea forțelor terestre să se deplaseze prin ambele orașe.

Acest lucru va face posibilă crearea unui „pod de uscat” care se întinde de la regiunile separatiste de la est până în Crimeea.

După destrămarea URSS, Insula Şerpilor a fost disputată de Ucraina şi România, la Curtea Internaţională de Justiţie, ambele părți considerând că este relevantă pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre.

În prezent ea face parte din teritoriul Ucrainei, dar în Hotărârea pronunţată la 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie a stabilit, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, traseul liniei de delimitare între platoul continental şi zonele economice exclusive ale celor două state, acordând României 9700 km² din zonă economică exclusivă din Marea Neagră, adică 79,34% din suprafaţa în dispută de cca. 12.200 km².

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 24.02.2022 at 12:20

    Păi eu nu înţeleg un lucru, este sau nu Insula şerpilor a României ? Dacă nu, ce am câştigat la ICJ ? Din 2009 până acum ce o fi făcut decidentul politic de tot ucrainienii sunt acolo ? Măi, dar noi nu suntem buni la nimic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement