Eveniment
VIDEO: Boncănitul cerbilor, în toi în pădurile din Apuseni. Imagini surprinse de camerele amplasate în pădure
Reprezentanții Parcului Natural Apuseni au făcut publice o serie de imagini surprinse de camerele de luat vederi amplasate în pădure, în care se observă o serie de exemplare frumoase de cerbi, în perioada boncănitului.
Boncănitul este mugetul cerbului în perioada de împerechere.
Pentru turiștii mai puțin experimentați în ceea ce privește viața sălbatică, care trec prin păduri în această perioadă, acest muget poate fi înspăimântător.
Cerbul carpatin (Cervus elaphus) este, după elan, cel mai mare reprezentant al copitatelor sălbatice din fauna ţării noastre.
În această perioadă a anului au loc și luptele între masculi.
”Perioada împerecherii este între 10 septembrie – 10 octombrie, ceva mai devreme la câmpie unde temperatura este mai ridicată.
Vremea rece grăbește începutul perioadei, iar cea caldă o întârzie.
Pentru acest important moment din ciclul anual al vieții, cârdurile de ciute si cele de tauri se aduna în anumite puncte numite locuri de boncănit, situate în parchete exploatate, poieni, luminișuri, și chiar in pădure.
Îndată ce primele ciute au intrat în călduri, taurii se luptă între ei pentru supremație, cei mai puternici rămânând stăpâni ai grupului” au scris pe contul de Facebook, reprezentanții Parcului Natural Apuseni.
Despre Parcul Natural Apuseni
RNP Romsilva-Administratia Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturala protejata de interes național Parcul Natural Apuseni împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) si 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații si monumente ale naturii) incluse in Parcul Natural Apuseni.
Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor #Cluj #Bihor și #Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News