Eveniment
VIDEO: Călătorie în timp de la Vințu de Jos, la Alba Iulia. Coșmarul călătorilor din trenurile REGIO: uși deschise și mizerie
Uși care nu se închid, toalete imposibil de folosit, miros, rugină și mizerie… cam acestea sunt datele unei călătorii cu trenul Regio prin România, în anul 2020.
Din gara mizerabilă din Vințu de Jos, pasul în mizeria trenului Regio care merge spre Teiuș pare natural.
Holurile vagonului construit acum zeci de ani, compartimentele și toaletele arată la fel ca acum 30 de ani, când navetiștii le umpleau până la refuz.
Acum însă trenul are un singur vagon, nici acela pe deplin ocupat. În plus, condițiile de siguranță (nu doar de igienă) sunt dezastruoase, în situația în care trenul merge cu ușile deschise.
Citește și: FOTO-VIDEO: Gara din Vințu de Jos, o ruină care ”funcționează normal”. Cum arată coșmarul oricărui călător cu trenul
La jumătatea lunii februarie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat CFR Călători şi CFR Infrastructură cu 578.000 de lei pentru deficiențele constatate în gări și în ceea ce privește condițiile de transport pe căile ferate.
Directorul general al ANPC, Paul Anghel, susține că valoarea amenzilor aplicate celor două societăți din domeniul feroviar, 69 la număr, reprezintă aproape jumătate din totalul amenzilor de 1,2 milioane de lei aplicate la nivel național în acest sector. Cele două societăți au primit și 36 de avertismente.
- „Din păcate, consumatorul român nu reclamă condițiile de igienă, el se orientează spre întârzieri, spre prețuri modificate, anularea unor curse sau ceea ce ține de rapiditatea cu care se deplasează și mai puțin de condițiile igienice-sanitare pe care le au. În general, în gări reclamă partea de alimentație publică, dacă le-a pus sănătatea în pericol. Anul trecut, numai la nivelul municipiului București am primit aproximativ 100 de reclamații cu privire la mersul trenurilor, orarul de funcționare sau anumite la probleme existente în gări”, a declarat directorul general al Autorității.
Anghel a menționat că un control la fel de amplu în acest sector a mai fost derulat în urmă cu 5 ani, iar anumite abateri constatate atunci au fost observate și în prezent. Cu toate acestea, conducerea ANPC susține că ar trebui efectuate trimestrial controale care vizează condițiile de transport pe căile ferate și serviciile oferite în zona gărilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News