Actualitate
VIDEO: Campania #metoo, în care sunt dezvăluite acte de hărţuire sexuală, ia amploare şi în România
Milioane de femei, dar şi bărbaţi participă la campania online iniţiată în urma scandalului sexual în care este implicat producătorul Harvey Weinstein din Hollywood. Fenomenul a ajuns şi în România, mii de femei din ţară mărturisind pe internet că au fost hărţuite sexual sau au suferit traume în copilărie.
Una dintre femeile din România care a vut curajul să dezvăluie astfel de experienţe, în mediul online, este Oana Băluţă, conferenţiar universitar şi activist pentru drepturile femeilor.
În ultimele două zile, pe reţelele de socializare au fost publicate sute de astfel de mărturii dureroase. „Am aflat ce înseamnă hărţuirea sexuală la 13 ani”, „Am fost ameninţată cu un cuţit ziua în amiaza mare”, sunt doar câteva dintre confesiuni, scrie stiri.tvr.ro.
Femeile hărţuite spun ca de ani de zile trăiesc cu urme adânci în suflet.
La nivel internaţional, femeile care participă la această campanie povestesc despre propriile lor experienţe de hărţuire sexuală şi abuz, prin numeroase mesaje publicate pe Facebook, dar şi pe Twitter, folosind hashtagul „#MeToo“/„Şi eu“.
Mişcarea a fost pornită de actriţa americană Alyssa Milano (44 de ani), duminică. Le-a cerut persoanelor care îi urmăresc activitatea pe reţelele de socializare să publice comentarii cu mesajul „Me Too“, în cazul în care au fost vreodată hărţuite sau agresate sexual. Campania reprezintă o reacţie la scandalul sexual în care este implicat Harvey Weinstein (65 de ani), producător hollywoodian, care susţine că toate relaţiile sexuale pe care le-a avut au fost consensuale.
Fenomenul a luat proporţii uriaşe şi în România, în numai câteva zile. Prea puţine femei ajung, însă, să depună plângere. În primele nouă luni ale acestui an, 35 de femei au reclamat că au fost hărţuite sexual. Anul trecut, doar 43 au depus plângere.
În acest context, Poliţia Română a făcut public un video, implicându-se în campanie şi subliniind importanţa depunerii plângerii penale în aceste cazuri.
“Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
În primele 9 luni ale acestui an, 35 de victime ale acestui gen de agresiuni ne-au sesizat, ceea ce reprezintă cu aproape 8% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.
Dacă ești victima hărțuirii sexuale sesizează de îndată Poliţia. Suntem aici pentru tine!”
În România, hărţuirea sexuală se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.
surse: stiri.tvr.ro, adevărul.ro, Facebook Poliţia Română
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News