Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Campania #metoo, în care sunt dezvăluite acte de hărţuire sexuală, ia amploare şi în România

Publicat


metooMilioane de femei, dar şi bărbaţi participă la campania online iniţiată în urma scandalului sexual în care este implicat producătorul Harvey Weinstein din Hollywood. Fenomenul a ajuns şi în România, mii de femei din ţară mărturisind pe internet că au fost hărţuite sexual sau au suferit traume în copilărie.

Una dintre femeile din România care a vut curajul să dezvăluie astfel de experienţe, în mediul online, este Oana Băluţă, conferenţiar universitar şi activist pentru drepturile femeilor.

În ultimele două zile, pe reţelele de socializare au fost publicate sute de astfel de mărturii dureroase. „Am aflat ce înseamnă hărţuirea sexuală la 13 ani”, „Am fost ameninţată cu un cuţit ziua în amiaza mare”, sunt doar câteva dintre confesiuni, scrie stiri.tvr.ro.

Femeile hărţuite spun ca de ani de zile trăiesc cu urme adânci în suflet.

La nivel internaţional, femeile care participă la această campanie povestesc despre propriile lor experienţe de hărţuire sexuală şi abuz, prin numeroase mesaje publicate pe Facebook, dar şi pe Twitter, folosind hashtagul „#MeToo“/„Şi eu“.

Mişcarea a fost pornită de actriţa americană Alyssa Milano (44 de ani), duminică. Le-a cerut persoanelor care îi urmăresc activitatea pe reţelele de socializare să publice comentarii cu mesajul „Me Too“, în cazul în care au fost vreodată hărţuite sau agresate sexual. Campania reprezintă o reacţie la scandalul sexual în care este implicat Harvey Weinstein (65 de ani), producător hollywoodian, care susţine că toate relaţiile sexuale pe care le-a avut au fost consensuale.

Fenomenul a luat proporţii uriaşe şi în România, în numai câteva zile. Prea puţine femei ajung, însă, să depună plângere. În primele nouă luni ale acestui an, 35 de femei au reclamat că au fost hărţuite sexual. Anul trecut, doar 43 au depus plângere.

În acest context, Poliţia Română a făcut public un video, implicându-se în campanie şi subliniind importanţa depunerii plângerii penale în aceste cazuri.

“Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

În primele 9 luni ale acestui an, 35 de victime ale acestui gen de agresiuni ne-au sesizat, ceea ce reprezintă cu aproape 8% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.
Dacă ești victima hărțuirii sexuale sesizează de îndată Poliţia. Suntem aici pentru tine!”

În România, hărţuirea sexuală se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.

surse: stiri.tvr.ro, adevărul.ro, Facebook Poliţia Română


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până DUMINICĂ. Vin ploi și ninsori. Prognoza meteo de weekend, 13-15 decembrie

Publicat

sereanu

Vremea se încălzește ușor la finalul acestei săptămâni în județul Alba. Temperaturile maxime vor fi de 8-9 grade Celsius, însă sunt anunțate și câteva ploi  la șes și ninsori la munte. Se mai înseninează, duminică. La munte, temperaturile maxime vor fi de 4 grade la Oașa și 5 grade la Arieșeni. Vă prezentăm condiții meteo […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Florea Grup se extinde la nivel naţional printr-o investiţie de 10 milioane de euro. În 2020 va inaugura a doua fabrică

Publicat

Compania Florea Grup a demarat anul acesta lucrările la fabrica din Strejnicu, jud. Prahova. După ce în vara anului 2017, s-a lansat brandul Florea Pavaje, prin inaugurarea celei mai moderne fabrici de prefabricate din Transilvania, compania albaiuliană își va extinde activitatea și în zona de sud a țării, devenind astfel un jucător important la nivel […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cresc TARIFELE pentru ridicarea gunoiului la Alba Iulia. Cât va costa acest serviciu, de la 1 ianuarie 2020

Publicat

pubele polaris

Începutul anului 2020 va veni cu noi scumpiri la Alba Iulia. Dacă săptămâna trecută primăria anunța că, deocamdată, nu se majorează tarifele pentru ridicarea gunoiului din oraș, acum se propune creșterea acestora din 1 ianuarie. Motivul invocat este majorarea taxei pe economia circulară, de anul viitor, care va fi de 80 de lei/tonă. Proiectul intră […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Parcare de 3 MILIOANE de EURO, în locul blocului ”Turturica” din Alba Iulia. Parc și teren de sport, pe acoperiș

Publicat

Demolarea Blocului G2 ”Turturica” și construirea parcării pe trei niveluri în locul lui, la Alba Iulia, va costa circa 3 milioane de euro. Cel puțin acestea sunt estimările la faza studiului de fezabilitate. Clădirea nouă va avea parter și două etaje, cu 144 locuri de parcare interioare și alte 27 la exteriorul ei. Se va […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate