Eveniment
VIDEO: Cât costă pregătirea mesei de Paște la Alba Iulia. Ce spun localnicii despre prețuri și cât sunt dispuși să cheltuiască

Cât costă pregătirea mesei de Paște la Alba Iulia. Sărbătoarea Învierii Domnului aduce, ca în fiecare an, mese îmbelșugate și momente de bucurie. La Alba Iulia, însă, bugetul alocat pentru masa de Paște variază în funcție de veniturile fiecărei familii și numărul de persoane pentru care se gătește.
Reporterii Alba24 au ieșit pe teren pentru a afla cât cheltuie albaiulienii pentru masa de Paște. Pentru unii, prețurile nu reprezintă o problemă, mai ales că pot pregăti bunătăți tradiționale folosind alimente aduse de la țară.

Totuși, nu toți localnicii se află în aceeași situație, neavând posibilitatea de a folosi alimente aduse sau primite de la țară. În aceste cazuri, prețurile reprezintă o adevărată provocare:
„Cam piperate. Scumpe la banii pe care îi avem. Sunt foarte scumpe. Nu ne ajung banii de pe azi pe mâine”.
„Față de veniturile noastre, față de posibilitățile noastre, destul de scumpe”, spun localnicii.
Cât costă pregătirea mesei de Paște la Alba Iulia. Care este bugetul alocat
Bugetul pentru masa de Paște variază în funcție de venituri. Sumele pornesc de la aproximativ 200 de lei și pot depăși 1.000 de lei, în funcție de numărul de persoane pentru care se gătește și de preferințele culinare.
„Pentru trei persoane 200-300 de lei. Mai puțini, că oricum bani nu sunt. Foarte scumpe, așa ceva nu a fost niciodată și nici nu o să mai fie”.
„Cred că vreo 500 e numai mielul, vreo 1000 și ceva bugetul”, au spus localnicii.
Venituri mici, prețuri prea mari
Totul poate părea scump în ochii celor cu venituri mici. Doi dintre localnici au declarat pentru reporterii Alba24 că prețurile sunt foarte ridicate, mai ales atunci când pensia, după 27 de ani de muncă, este aproape nesemnificativă.
„Sunt scumpe pentru cei care nu au bani. Sunt, pentru că… Uite, 1.200 are pensia. Și a lucrat 27 de ani. Nu au dat nimic”, spune un localnic, cu o urmă de tristețe în voce.
Potrivit datelor CNPP, la începutul anului 2025, cea mai mare pensie medie din țară se înregistra în București, sectorul 1: 4.070 de lei. Prin comparație, în județul Alba, pensia medie era de 2.822 de lei, aflându-se tot peste media pe țară.
Totuși, chiar dacă pensiile medii din județul Alba se numără printre cele mai mari din țară, mulți pensionari se confruntă cu dificultăți în gestionarea bugetului pentru masa de sărbători, din cauza prețurilor ridicate la alimente:
„Mari, mult prea mari pentru o pensie mică”. „Ce să zic… la pensiile noastre, e destul de scump … E scump tot”, au mai spus localnicii din Alba Iulia.
Totodată, unele persoane sunt mulțumite de prețuri, menționând că trebuie să existe un echilibru între cumpărători și producători.
„Prețurile sunt bune. Sunt foarte bune. Sunt pentru toți. Și cei care muncesc trebuie să facă bani, cât și cei care stau și trebuie să dea bani”, spune un localnic.
Ce pun albaiulienii pe masa de Paște
În această perioadă, pe lângă ouăle roșii, localnicii pregătesc pentru masa de Paște preparate din miel, ciorbă, pui la cuptor și diverse legume, în funcție de preferințe:
„Mielul, o ciorbă, ce se pune la Paște pe masă. Ouă roșii, drob”. „Noi mâncăm mai mult verdețuri, legume și de-astea”, au spus albaiulienii.
Așadar, în ciuda provocărilor financiare, albaiulienii își păstrează tradițiile de Paște, adaptând masa de sărbătoare în funcție de posibilități și preferințe.
Denisa Davidaș
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News