Connect with us
Advertisement

Administrație

VIDEO: Câți bani estimează Primăria Alba Iulia să încaseze din taxarea parcărilor publice. Cum se va aplica sistemul

Publicat

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia au făcut joi precizări despre cum va funcționa taxarea parcărilor publice în municipiu, începând de luni, 18 ianuarie.

Plata se va face prin aplicația Tpark, ce trebuie descărcată pe mobil, fiind disponibile opțiunile SMS și plată online/card pentru tarifele zilnice sau abonamente – de o lună sau un an. Există și varianta tichetelor răzuibile, însă administrația locală nu încurajează utilizarea acestei modalități de plată.

Vezi integral AICI toate datele din regulamentul de parcări publice cu plată la Alba Iulia.

Nu vor fi date amenzi în perioada 18 ianuarie – 1 februarie, ci doar avertismente.

500.000 de euro – bani estimați la încasare în 2021 de către Primăria Alba Iulia, din taxarea parcărilor publice

Până acum, în amenajarea parcărilor publice pentru aplicarea sistemului cu plată (amenajare spații, montare stâlpi și panouri, aplicația soft pentru abonamente, telefoane/imprimante pentru agenții de control și materiale de informare), primăria a cheltuit 35.000 de euro.

Iar în 2021 se estimează venituri de circa 500.000 de euro, bani care să fie încasați din taxarea parcărilor publice și amenzi. În 2020, au fost încheiate circa 100 de abonamente de parcare și s-a încasat circa 45.000 de euro (aproximativ 215.000 de lei, din martie), a spus viceprimarul Emil Popescu. Toți banii încasați din parcări și amenzi vor fi folosiți pentru construirea altor spații de parcare publică, dezvoltarea infrastructurii locale (de exemplu, piste de biciclete) sau modernizarea spațiilor existente.

Reprezentanții primăriei mai spun că vor pregăti un proiect de modificare a regulamentului actual de parcări cu plată la Alba Iulia și că așteaptă propuneri din partea cetățenilor.

De asemenea, autoritățile locale iau în calcul prelungirea perioadei pentru cei care au plătit deja abonamente de parcare (având în vedere că în perioada stării de urgență și a stării de alertă – până în 18 ianuarie 2021, nu a fost aplicat, propriu-zis, sistemul parcărilor cu plată). Decizia se va lua în Consiliul Local.

Cum se plătește parcarea și cum se dau amenzi

Șeful Serviciului Administrarea Domeniului Public și Privat, Ioan Inurean, a explicat ce trebuie să facă șoferul în momentul în care își lasă mașina pe un loc de parcare publică.

Dacă are descărcată pe mobil aplicația Tpark, trebuie să selecteze plata SMS/card, să treacă numărul de înmatriculare și zona/durata staționării și apoi să facă plata.

Agentul constatator (polițistul local) verifică în aplicația de parcare, în momentul acțiunii de control, dacă pentru numerele de înmatriculare ale mașinilor staționate într-o zonă de parcare publică sunt achitate tarifele. Dacă nu apar în sistem, verifică și dacă există vreun tichet răzuibil /abonament transmisibil valabile în dreptul parbrizului mașinii respective. Dacă nici acestea nu există, atunci se aplică amenda.

Până în 1 februarie vor fi doar atenționări. Apoi vor fi amenzi. Acestea vor fi lăsate pe parbriz. Șoferul va trebui să meargă la sediul Poliției Locale pentru a semna procesul verbal și a plăti amenda. Dacă nu face acest lucru, proprietarului mașinii i se va transmite după un anumit număr de zile o scrisoare în care va fi întrebat dacă a condus mașina respectivă sau a fost altcineva și dacă nici atunci nu răspunde i se va trimite amenda (proprietarului), cu sumă ce va apărea ca debit (datorie de plată la bugetul local).

În ceea ce privește tichetele de parcare, acestea se pot achiziționa de la punctele de vânzare ale primăriei: în holul primăriei, la sediul din clădirea FLIPS, la Direcția de venituri urmează să fie amplasate unul sau două puncte de vânzare.

”Avem și înțelegere cu STP – am distribuit câteva mii de tichete, să le distribuie în stațiile de autobuz. Nu vom avea aparate de eliberare a tichetelor, Vom lua în calcul și o colaborare cu magazinele, dar nu încurajăm această modalitate de plată, mai degrabă cea online/SMS”, a mai spus Inurean.

Tarifele de parcare sunt între 2 lei pe oră (zona zero – roșie), 1 leu pe oră (zona 1 – albastră) și 0,5 lei pe oră (zona 2- galbenă), fiind disponibile și variante de taxare la o jumătate de oră, 2 ore sau o zi.

Abonamentele costă 50 lei pe lună sau 300 lei pe an pentru persoane fizice, respectiv 100 lei pe lună / 600 lei pe an pentru persoane juridice.

Abonamentul transmisibil este de 75 lei pe lună pentru persoane fizice, respectiv 150 lei pe lună pentru persoane juridice.

Amenzile sunt între 500 și 1.000 lei pentru cei care nu plătesc tariful de parcare sau abonamentul, de 100 până la 300 lei pentru cei care depășesc timpul de parcare pentru care au plătit și între 300 și 500 lei pentru cei care ocupă două locuri de parcare (și au plătit doar pentru unul).

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către agenţii constatatori din cadrul Direcției Poliţia Locală a Municipiului Alba Iulia sau împuterniciți ai Primarului municipiului Alba Iulia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    vineri, 15.01.2021 at 13:43

    Vai,vai doar nu scoateti din barlog Politia locala ? Sau poate mai angajati, ca acum motiv aveti, o droaie cunostiinte.

  2. Gilu

    luni, 18.01.2021 at 11:15

    Mai nea Pilu, asta ar fi cel mai mic bai! Baiul mare e ca asta e jaf la drumul mare! Adica platesc impozit pe masina si astia ma mai impoziteaza o data. Asta inseamna restrictionarea dreptului de folosinta! Nu le ajung salariile alea nesimtite de 10-20.000 pe luna plus tot felul de sporuri penibile la o schema de personal supradimensionat. Prosti nu sint ei, prosti sintem noi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement