Eveniment
VIDEO Cazul femeii de 39 de ani din Alba Iulia, răpuse de COVID. Medicul Dan Crainic explică ce a văzut pe radiografia pulmonară
O femeie în vârstă de 39 de ani, infectată cu noul coronavirus, a murit luni la Spitalul Județean Alba. Este unul dintre cazurile care au suscitat un interes deosebit, prin aceea că nu era însoțit de alte boli cronice, iar radiografia care i-a fost făcută arăta o afectare drastică a plămânilor.
Directorul medical al instituției, medicul Dan Crainic, este cel care i-a analizat radiografia.
Citește și Cum a fost tratată femeia din Alba Iulia, decedată de COVID, înainte de a fi internată. Declarația unui membru al familiei
Acesta a acceptat să explice pentru cititorii Alba24, ce s-a întâmplat și cum a ajuns o femeie fără probleme anterioare de sănătate să fie răpusă de coronavirus.
Pacienta a fost adusă în dimineața zilei de duminică, 21 iunie, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, cu simptome specifice de COVID-19 (febră 38,1 grade Celsius, dispnee, tuse seacă, paloarea tegumentelor cu debut de trei zile).
”Avea saturații mici de oxigen. Având în vedere toată simptomatologia care orienta spre o afecțiune respiratorie, în contextul epidemiologic, s-a suspicionat de la început o infecție cu virusul.
Starea era proastă, s-a internat de urgență în serviciul de terapie intensivă, în izolare. Avem un spațiu tampon unde internăm pacienții până avem confirmarea de laborator care ne spune dacă sunt sau nu infectați cu virusul acesta” spune medicul Dan Crainic.
Acesta spune că la un moment dat, pacienta a fost puțin mai bine, dar pentru scurt timp.
”Dar în cazurile astea, starea e bună acuma dar peste două minute starea se agravează brusc și așa cum s-a și întâmplat cu pacienta, în jurul orei 16.00, a făcut stop cardio-respirator. A fost resuscitată, ventilată și pusă pe ventilație mecanică. Între timp am primit și testul de laborator care a confirmat și diagnosticul de infecție cu virus SARS-COV2, în consecință am continuat tratamentul. Din păcate, a doua zi, tot pe la aceeași oră, a făcut un nou stop cardio-respirator, pacienta nu s-a mai putut resuscita și a fost declarat decesul”.
Despre pacienții cu alte comorbitidăți. Medicul din Alba Iulia a explicat și situația pacienților cu alte comorbidități și spune că mulți dintre aceștia ar fi putut trăi o perioadă nedeterminată cu bolile pe care le aveau.
”Este un pacient cu o comorbiditate, oricare ar fi: hipertensiune, diabet, zaharat, ciroză hepatică… sunt multe boli pe care le poate avea. Probabil că murea pacientul acela, cândva, dar nu acuma. Putea muri peste 5 ani, peste 5 luni, peste 10 luni… dar acuma suprapunerea cu infecția i-a răpit… Nu putem spune că a murit de boala lui, că putea să mai trăiască mult și bine, dacă nu făcea și infecția asta cu COVID” adaugă medicul.
Ce spun reprezentanții Spitalului Județean Alba
Potrivit reprezentanților spitalului, de la Unitatea de Primiri Urgențe, a fost transferată în compartimentul Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul izolatorului SJU Alba Iulia, singură într-un salon, cu diagnostic bronhopneumonie bilaterală covid, insuficiență respiratorie acută, șoc septic, MSOF. I s-au făcut și teste pentru coronavirus, pentru că toate semnele indicau o asemenea posibilitate.
Starea acesteia s-a depreciat brusc, prezentând un stop cardio-respirator și necesitând resuscitare cardio-respiratorie, intubație, ventilație mecanică și suport inotrop.
Pacienta a fost confirmată duminică după-masa cu COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2, în urma analizelor efectuate în cadrul laboratorului SJU Alba Iulia.
Femeia a decedat în cursul zilei de luni, în ciuda eforturilor depuse de medici pentru a-i salva viața.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News