Connect with us
Advertisement

Educație

VIDEO: Ce primesc profesorii de la Guvern: cu cât cresc salariile și cât de mari vor fi primele. Declarații Deca și Budăi

Publicat

Ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, au anunțat ce acte normative a adoptat Guvernul pentru a opri greva profesorilor.

Condiția impusă de reprezentanții profesorilor a fost inclusă în ordonanța de urgență adoptată de Guvern. Concret, articolul al III-lea al ordonanței prevede faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Pe scurt: creșterea salariilor cu 1.300 de lei brut și prime de 2.000 de lei în octombrie

Declarațiile Ligiei Deca

Creșteri salariale pentru profesori din 1 ianuarie 2024: ”Prima OUG se referă la creșterile salariale care, pe medie, sunt peste 25%, dar este de remarcat că prin mecanismul pe care OUG îl pune în practică vorbim de creșteri procentuale mai mari pentru debutanți.

A doua chestiune se referă la garanțiile conform cărora legea salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului plecând de la salariul mediu brut pe economie.

Tot azi a fost adoptată OUG privind adoptarea de prime pentru personalul didactic auxiliar – 1500 lei net. Și pentru primele vizavi de cariera profesională a personalului nedidactic. Prima se acordă într-o singură tranșă, prima este în luna octombrie în acest an și sumele vor fi folosite în anul școlar 2023-2024. Suma va fi acordată anual până în 2027, din fonduri europene.

A doua primă, în valoare de 500 lei pe an, similar acordată în fiecare an, în 5 octombrie, de Ziua Educației, până în 2027. Sumele pot fi folosite tot pentru formare profesională”.

Declarațiile lui Marius Budăi

”Astăzi s-au majorat grilele salariale pentru personalul didactic și auxiliar cu 1300 lei brut care reprezintă puțin peste 25%.

Avem acea asumare clară a coaliției asupra a ceea ce se întâmplă în viitor cu legea salarizării, cu prevederea că salariul debutant va porni de la salariul mediu brut pe țară utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor de stat.

A fost o serie de acte normative care a demonstrat intenția coaliției de a rezolva pe cât posibil solicitărilor celor din Învățământ”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Cornelia

    luni, 12.06.2023 at 14:00

    nici nu va apropiati de salariile medicilor !
    am spus medici, care au salarii de 20000 de lei/luna !!!
    nu asistenti medicali sau alta categorie din sanatate !

  2. Nelu

    luni, 12.06.2023 at 16:57

    Sa stiti ca sunt salarii mari in ambele domenii fata de cei care lucreaza in privat. Daca nu ar fi sisteme paralele atat in invatamant cat si in sanatate n-ar fi nicio problema. Jumatate din cadrele didactice mediteaza in particular incepand din clasa 1, nu platesc contributii dupa aceste venituri. De ce credeti ca trebuie ca parintii sa dea copiii la meditatii? Fiindca nu-si fac treaba la clasa, intentionat. In sanatate, din pacate actul medical a devenit o afacere. La medici e putin diferit in ultima vreme, majoritatea nu fac treaba nici in spitale, dar si in particular cam la fel numai sa ia banii si nu prea ajung la niciun rezultat, macar la un diagnostic precis si sa se vindece pacientul cat mai repede. Nu-i intereseaza.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement