Eveniment
VIDEO: Cerbul lopătar alb, ”prietenul oamenilor”, surprins în imagini. Este considerat o raritate genetică
Imagini cu un exemplar rar de cerb lopătar au fost făcute publice recent pe rețeaua de socializare, de către o tânără din Alba Iulia. Este vorba despre un cerb alb, considerat o raritate genetică.
”Cornel… cerbul alb lopătar (o raritate a faunei românești), prieten cu toată lumea”, este mesajul albaiuliencei.
Un astfel de cerb a fost filmat recent într-un sat din comuna Bran, lângă Brașov. Localnicii spun că acesta cutreiera liniștit pe străzi sau prin gospodăriile localnicilor, în căutare de hrană.
Și în Cluj a fost văzut un exemplar alb, de data aceasta fiind vorba despre o ciută, surprinsă în imagini într-un lan de grâu, anul trecut.
Această specie de cerb a fost importată în țara noastră în urmă cu zeci de ani, însă culoarea albă este o raritate.
Cerbii din genul Dama produc coarne „lățite”, sunt lipsiți de părul lung de pe gât în perioada boncănitului și nu prezintă canini în maxilarul superior.
Lungimea corpului este de 1,30-1,60 m, coada de 16–18 cm, greutatea până la 120 kg (masculul) și până la 65 kg (femela). Culoarea blănii este brun-roșcată, cu pete albe pe spinare, în timpul verii, în timp ce iarna culoarea blănii pe spinare este brun-aurie. Pe burtă și pe partea internă a picioarelor blana este albă. Trăiește 15-18 ani în libertate și 20-25 în captivitate.
Coarnele apar numai la mascul. Ele încep să se lățească în forma unei lopeți de la mijlocul ramurii către vârf, fapt care a dus la denumirea de lopătar. Coarnele ajung la dezvoltarea maximă la vârsta de 10-12 ani. Coarnele, care cad în lunile martie-aprilie, se dezvoltă din nou până la sfârșitul lunii august.
Cerbul lopătar este originar din ținuturile mediteraneene. Mai trăiește sălbatic în Grecia și semidomestic în cele mai multe țări din Europa.
sursă imagini: Facebook (Helen Păsărea)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
sâmbătă, 05.12.2020 at 19:13
Sa nu pateasca si asta ca fazanul alb din imprejurimile Muresului de la noi.