Connect with us
Advertisement

Economie

VIDEO: CJ Alba a terminat construcția Centrului de Vizitare de la Poarta Raiului. Investitorii din zona Şureanu critică starea drumului judeţean

Publicat

IMG_9532 Consiliul Județean Alba a finalizat construcția Centrului de Vizitare de la Poarta Raiului. Cel mai probabil acesta va fi deschis publicului în primăvara anului viitor, după ce se vor obține toate avizele de funcționare. În timp ce acest centru își propune să prezinte și să promoveze natura și frumusețea locului, o parte dintre proprietarii de pensiuni din zonă spun că starea drumului de la Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu împiedică turiștii să vină spre această zonă.

Centrul de Vizitare este amenajat într-un spaţiu de 350 metri pătrați și respectă arhitectura specifică zonei prin design, dar și prin materialele folosite: lemn, piatră.

Elementul central al clădirii este reprezentat de o sală de expoziție unde au fost amplasate 11 diorame. Acestea sunt reprezentări ecologice și biogeografice care evocă vizual viața sălbatică din sit. În mod concret, speciile de plante și animale sunt montate pe substraturi și decoruri care mimează mediul lor natural de viață. Centrul mai cuprinde o sală de conferințe, birouri și o machetă tridimensională cu traseele tematice și alte informații relevante pentru vizitatori.

În curtea centrului de vizitare, pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați au fost realizate 6 centre expoziționale exterioare (reconstrucția unor colțuri din natură – habitate naturale specifice zonei).

„Să nu se confunde un centru de vizitare cu un centru de informare turistică. Are componenta de informare privind biodiversitatea, are un conținut categoric de informare turistică pentru că un sit Natura 2000 nu exclude turismul, ci include un turism responsabil, dar este mai mult decât un centru de informare, este un centru de vizitare care creează o viziune a ce înseamnă situl Frumoasa”, a declarat marţi Dan Popescu, managerul proiectului, la conferința care a anunțat finalizarea construcției.

Centrul va fi deschis în primăvara anului viitor și se dorește ca intrarea să fie liberă.

Contractul, în valoare de aproximativ 1,4 milioane de lei fără TVA (valoarea estimată a construcției, conform finanțării europene, era de 2.065.763 lei fără TVA), a fost realizat de Constructus SA.

În cadrul aceluiași contract au fost amplasate 24 de panouri de informare în fiecare dintre cele 24 de localități care se află pe suprafața celor două situri.


IMG_9537 La conferință s-a discutat și despre drumul care leagă barajul Oașa de Domeniul Schiabil Șureanu şi Poarta Raiului, despre care o parte din investitorii zonei spun că este într-o stare deplorabilă, care împiedică turiștii să se îndrepte spre Munții Șureanu atunci când aleg să meargă la schi.

„Considerăm că suntem partenerii Consiliului Județean Alba care, alături de noi, trebuie să fie interesat de dezvoltarea turistică a zonei Munților Șureanu. Nu cerem facilități fiscale, nu dorim lucruri ieșite din comun, vrem doar ca autoritățile judetene să acorde acestei zone extraordinare importanța care i se cuvine și să reabiliteze un drum de numai câțiva zeci de kilometri. Un drum pe care turiștii să poată circula cu orice tip de autoturism, în ambele sensuri simultan. Un drum pe care Salvarea sau Pompierii să nu rămână blocați sau să-l parcurgă în ore în loc de minute”, au transmis aceștia.

Legat de acest subiect, Dan Popescu spune că pentru DJ 704, cel care face legătura între DN67C – Transalpina şi zona turistică Şureanu, sunt făcute demersuri pentru finanțare pe POR.

„A moderniza un astfel de drum înseamnă costuri semnificative pe kilometru. Noi avem niște evaluări date de proiectant care se duc undeva la 400 de miliarde (lei vechi – n.r.) pe sectorul Cabana Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului. Deci intenția noastră este evidentă, fiind depus proiect la ADR pentru modernizare și pentru viabilizare. Noi avem proiectul tehnic realizat, avem studiu de fezabilitate în funcție de ghidul solicitantului, suntem în măsură să depunem o cerere de finanțare”, a spus acesta.

Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a adus în discuție o problemă mai veche privind acest drum. El spune că nu pot face un proiect cu astfel de costuri atât timp cât Romsilva va continua să coboare cu camioanele încărcate cu lemne și să distrugă ce s-a făcut.

„Avem o problemă și cu Romsilva, în sensul că ei nu vor să renunțe de drum și vor în continuare să taie pădurile și să transporte pe acest drum. Să băgăm sute de miliarde de lei (vechi – n.r.) ca să vină hoții de pădure, nu zic că nu plătesc, dar distrug pădurea, zona și drumul, este o problemă prin care trebuie să avem o atitudine comună (CJ și proprietarii de pensiuni – n.r.). Singurii care încercăm să ne luptăm să ne rugăm de ei suntem noi, Consiliul Județean; nimeni din cei care povestesc despre acest drum. Până la urmă există priorități, noi avem o zonă în care centrele de comună nu sunt legate de centrele orășenești, pe astfalt și asta este prima prioritate, să fie clar pentru toată lumea. În ceea ce privește relația cu Romsilva, trebuie să o rezolvăm printr-o hotărâte de Guvern, am făcut o solicitare prin care să lămurim niște lucruri de proprietate, pentru că tot Romsilva a întrerupt finanțarea de la Feneșasa din cauză că au spus că este drumul lor, pe care trebuie să transporte lemn”, a spus președinte CJ Alba, Ioan Dumitrel.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement