Eveniment
VIDEO: Comuna Cricău, câștigătoarea primei etape a Festivalului de tradiții și obiceiuri ”Cultură pentru Cultură” de la Ciugud
Şase comunităţi rurale din Alba s-au întrecut duminică, la Ciugud, în prima etapă a Festivalului de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, proiect cultural unic în Europa, reluat după doi ani, după întreruperea cauzată de pandemia de COVID-19.
Considerat cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare şi valorificare a patrimoniului cultural material şi imaterial din judeţul Alba, „Cultură pentru Cultură” a reunit, în etapa care a avut loc în zona debarcaderului din satul Drâmbar, comuna Ciugud, pe malul râului Mureş, şase comunităţi rurale, respectiv Ciugud, Daia Română, Cricău, Cut, Roşia de Secaş şi Vinerea (sat aparţinător oraşului Cugir).
Video poate fi văzut și pe pagina de Facebook AICI: Partea 1 AICI: Partea 2
De menţionat că Ciugudul, care a câştigat mai multe premii la ediţiile precedente ale festivalului, nu a evoluat în concurs, ci doar, ca şi comunitate gazdă, şi-a prezentat valorile etnografice, portul tradiţional şi gastronomia tradiţională.
Cultură pentru Cultură: Câştigătoarea primei etape a fost desemnată comuna Cricău
Fiecare comunitate s-a prezentat în faţa publicului şi a juriului cu solişti vocali, grupuri vocale, rapsozi şi poeţi populari, solişti instrumentişti, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiţionale, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiţionale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradiţională, dansuri, minorităţi naţionale, gastronomie şi meşteşuguri tradiţionale.
Din cauza ploii abundente, comuna Ciugud aflându-se, la un moment dat, sub avertizare de cod portocaliu, organizatorii au întrerupt pentru un sfert de oră concursul.
După evoluţiile comunelor participante, Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, a susţinut spectacolul folcloric „Cântec pentru făuritorii libertăţii”.
Festivalul de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa, care are ca scop promovarea şi conservarea zestrei de tradiţii şi obiceiuri strămoşeşti a comunităţilor rurale din judeţul Alba. Potrivit organizatorilor, la actuala ediţie sunt implicate peste 30 de comunităţi rurale, cu peste 1.200 de iubitori şi păstrători ai tradiţiilor şi obiceiurilor autentice româneşti.
Organizator este Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, având sprijinul primăriilor comunelor din judeţul Alba. (Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News