Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Comuna Cricău, câștigătoarea primei etape a Festivalului de tradiții și obiceiuri ”Cultură pentru Cultură” de la Ciugud

Publicat

Şase comunităţi rurale din Alba s-au întrecut duminică, la Ciugud, în prima etapă a Festivalului de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, proiect cultural unic în Europa, reluat după doi ani, după întreruperea cauzată de pandemia de COVID-19.

Considerat cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare şi valorificare a patrimoniului cultural material şi imaterial din judeţul Alba, „Cultură pentru Cultură” a reunit, în etapa care a avut loc în zona debarcaderului din satul Drâmbar, comuna Ciugud, pe malul râului Mureş, şase comunităţi rurale, respectiv Ciugud, Daia Română, Cricău, Cut, Roşia de Secaş şi Vinerea (sat aparţinător oraşului Cugir).

Video poate fi văzut și pe pagina de Facebook AICI: Partea 1 AICI: Partea 2

De menţionat că Ciugudul, care a câştigat mai multe premii la ediţiile precedente ale festivalului, nu a evoluat în concurs, ci doar, ca şi comunitate gazdă, şi-a prezentat valorile etnografice, portul tradiţional şi gastronomia tradiţională.

Cultură pentru Cultură: Câştigătoarea primei etape a fost desemnată comuna Cricău

Fiecare comunitate s-a prezentat în faţa publicului şi a juriului cu solişti vocali, grupuri vocale, rapsozi şi poeţi populari, solişti instrumentişti, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiţionale, grupuri instrumentale, obiceiuri tradiţionale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradiţională, dansuri, minorităţi naţionale, gastronomie şi meşteşuguri tradiţionale.

Din cauza ploii abundente, comuna Ciugud aflându-se, la un moment dat, sub avertizare de cod portocaliu, organizatorii au întrerupt pentru un sfert de oră concursul.

După evoluţiile comunelor participante, Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, a susţinut spectacolul folcloric „Cântec pentru făuritorii libertăţii”.

Festivalul de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa, care are ca scop promovarea şi conservarea zestrei de tradiţii şi obiceiuri strămoşeşti a comunităţilor rurale din judeţul Alba. Potrivit organizatorilor, la actuala ediţie sunt implicate peste 30 de comunităţi rurale, cu peste 1.200 de iubitori şi păstrători ai tradiţiilor şi obiceiurilor autentice româneşti.

Organizator este Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, având sprijinul primăriilor comunelor din judeţul Alba. (Agerpres)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Alba: Numărul de cazuri COVID se menține ridicat: 20 de infectări în județ. Situația pe localități, 7 iulie

Publicat

Numărul infectărilor se menține ridicat în județ joi, 7 iulie: 20 de cazuri COVID au fost descoperite după testările de miercuri, din județul Alba. 

Majoritatea cazurilor noi se înregistrează tot în municipiul Alba Iulia, potrivit testărilor realizate de DSP Alba.

În total, în județ sunt 83 de cazuri active.

Cazuri Covid în Alba (17 cazuri noi, 3 cazuri reinfectare)

Cazuri noi: Zona rurală

Unirea- 1 caz

Vadu Moților-  1 caz

Cazuri noi: Zona urbană

Aiud- 2 cazuri

Alba Iulia – 10 cazuri

Blaj – 1 caz

Cugir- 1 caz

Sebeș – 1 caz

Reinfectare

Alba Iulia- 2 cazuri

Sebeș – 1 caz

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 54.081 cazuri confirmate, 52.708 persoane vindecate, 1.290 decese.

În același interval au fost procesate 474.494 teste, din care 359.465 PCR și 115.029 rapide.

În ultimele 24 de ore, în județ, au fost făcute 158 testări: 24 PCR (17 la DSP și 7 la spitalul județean) și 134 teste rapide.

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,22.

Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate Rata incidenței Cazuri
MUNICIPIUL ALBA IULIA 0.65 50
BISTRA 0.45 2
ORAŞ OCNA MUREŞ 0.44 6
METEŞ 0.37 1
VINŢU DE JOS 0.36 2
MUNICIPIUL SEBEŞ 0.27 9
ŞONA 0.23 1
MUNICIPIUL BLAJ 0.19 4
IGHIU 0.14 1
ORAŞ CÂMPENI 0.14 1
ORAŞ TEIUŞ 0.14 1
ORAŞ CUGIR 0.12 3
MUNICIPIUL AIUD 0.08 2
ALBAC 0 0
ALMAŞU MARE 0 0
ARIEŞENI 0 0
AVRAM IANCU 0 0
BERGHIN 0 0
BLANDIANA 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0 0

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Tabără de nomazi, stabilită lângă centura municipiului Alba Iulia, controlată de Poliție. Au găsit o fată dispărută de acasă

Publicat

Polițiștii din Alba Iulia au acționat, cu efective suplimentare, pentru creșterea gradului de siguranță publică și combaterea cerșetoriei, pe raza municipiului. Acțiunea a vizat o tabără în care erau zeci de persoane, care s-au stabilit în zona Șoselei de Centură din Alba Iulia. 

Reprezentanții IPJ Alba spun că au fost constatate două infracțiuni și au fost evacuate 47 de persoane care se stabiliseră, clandestin, în zona șoselei ocolitoare a municipiului Alba Iulia.

”La data de 6 iulie 2022, în intervalul orar 07,30 – 09,30, Poliția Municipiului Alba Iulia a organizat o acțiune cu efective mărite, în sistem integrat, în zona șoselei de centură a municipiului Alba Iulia, în scopul identificării persoanelor care se stabiliseră clandestin în acea zonă și erau predispuse la săvârșirea de fapte antisociale, în special cerșetorie.

Cu ocazia acestei acțiuni, în perimetrul în care erau campate mai multe căruțe, au fost identificate 47 de persoane, majoritatea domiciliate în alte județe, care au fost verificate, iar ulterior au fost evacuate din zonă” se arată într-un comunicat al instituției.

Minoră de 15 ani, urmărită național, găsită printre căruțe

Polițiștii au identificat și o minoră, în vârstă de 15 ani, din municipiul Cluj Napoca, care era urmărită la nivel național, după ce, la data de 30 iunie 2022, a plecat de la domiciliul unei rude din Alba Iulia.

Aceasta a fost internată într-un centru de primire a copilului în regim de urgență, din Cluj Napoca.

Cu ocazia acțiunii, polițiștii au depistat și două femei, de 21 și 33 de ani, ambele din județul Cluj, care sunt bănuite de săvârșirea infracţiunii de folosirea unui minor în scop de cerșetorie.

Acestea ar fi apelat, în mod repetat, la mila publică, pe raza municipiului Alba Iulia, folosindu-se de copiii lor minori, cu vârste cuprinse între două luni și 9 ani.

La acțiune au participat 24 de polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, criminalistic și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale care au fost sprijiniți de 8 jandarmi.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba Iulia a rămas fără portofel de Ziua Națională a României. Ce au decis procurorii după aproape un an

Publicat

Un bărbat a rămas fără portofel, în Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României, din 2021. Un dosar penal a fost deschis, dar în data de 6 iulie 2022, procuorii au cerut ca dosarul să fie închis. 

Potrivit motivării instanței, ”în data de 01.12.2021, în intervalul orar 15.00-18.00, numitul  s-a aflat pe raza municipiului Alba Iulia, respectiv zona cartierului Cetate, unde a asistat la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României, după care a luat un autobuz cu care s-a deplasat la adresa de domiciliu.

Ajuns acasă a constatat faptul că din buzunarul de la spate al pantalonilor îi lipsește portmoneul în care avea suma de 15 lei, cartea de identitate, cardul de sănătate, cardul de reducere Selgros și mai multe documente personale.

Ulterior, la data de 02.12.2021, la sediul Poliției Municipiului Alba Iulia a fost predat portmoneul persoanei vătămate din care lipsea suma de bani, acesta fiind găsit la aceeași dată.

Valoarea prejudiciului rămas nerecuperat este de 15 de lei, sumă cu care persoana vătămată nu se constituie parte civilă în cauză. In urma verificărilor efectuate nu au fost identificate camere de supraveghere video care să surprindă locul unde a fost parcat autoturismul sau care să ajute la identificarea autorului comiterii faptei”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare, procurorii, după aproape un an, procurorii au cerut ca dosarul penal să fie închis. În data de 6 iulie 2022, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis confirmarea soluţiei de renunţare la urmărirea penală.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Nouă proiecte depuse de primăria Câmpeni pe Programul PNRR. Complex de locuințe, reabilitare clădiri. Anunțul primarului

Publicat

Primăria Orașului Câmpeni a depus în cadrul Programului PNRR, componenta C10 – Fondul Local, 9 proiecte, a anunțat primarul Cristian Dan Pașca pe Facebook.

Valoarea totală a proiectelor totalizează finanțări de  aproape 3,5 milioane euro, finanțate prin componenta C10 – Fondul Local.

Prezentarea proiectelor:

  • Elaborare Plan Urbanistic General/PUG Oraș Câmpeni/16.05.2022 – valoare 104.000 euro
  • Elaborare Plan de Mobilitate Urbană Durabilă/PMUD Oraș Câmpeni/16.05.2022 – valoare 55.000 euro
  • Construire complex de locuințe pentru specialiști din sănătate și învățământ, în orașul Câmpeni/06.06.2022 – valoare 734.037,12 euro
  • Implementarea sistemului integrat de management al relației cu cetățenii, optimizarea și automatizarea fluxurilor interne ale Primăriei Orașului Câmpeni, județul Alba/24.05.2022 – valoare 482.551 euro
  • Renovarea energetică moderată a clădirii administrative Piață Câmpeni/06.06.2022 – valoare 135.000 euro
  • Reabilitarea moderată a clădirilor Colegiului Național ,,Avram Iancu” Câmpeni – Internat și Cantină/30.06.2022 – valoare 554.840 euro
  • Reabilitarea moderată a clădirilor Liceului Tehnologic Silvic Câmpeni – Clădire Școală, Atelier și Internat/29.06.2022 – valoare 974.600 euro
  •  Reabilitarea moderată a clădirii publice – Imobil strada Moților, nr. 2/29.06.2022 – valoare 66.440 euro
  • Reabilitarea moderată a clădirii Școlii Gimnaziale Câmpeni – Corp B, strada Transilvaniei, nr. 4/30.06.2022 – valoare 198.880 euro

De asemenea, orașul Câmpeni are alocate fonduri pentru stații de reîncărcare autovehicule electrice, cu o valoare totală de 150.000 euro, mai transmite primarul orașului, Cristian Dan Pașca.

sursa: Facebook Cristian Dan Pașca

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax